NemID-drift flytter ikke til Norge - men til IBM

Nets DanID dropper nu selv at drive NemID-serverne og sender i stedet opgaven videre til IBM i Danmark. Dermed er planerne om NemID-drift i Norge droppet.

I maj måned kom det frem, at Nets DanID arbejdede på at flytte driften af NemID-serverne til Nets i Norge. Men sådan blev det alligevel ikke - i stedet sender DanID opgaven ud af huset.

Læs også: Nets vil flytte NemID-drift til udlandet

IBM Danmark, som i forvejen står for drift af blandt andet Dankort-systemet, skal nu også overtage driften af NemID-serverne, som er knudepunktet for Danmarks officielle loginløsning til offentlige websider og netbanker, oplyser Nets DanID.

»Jeg kan bekræfte, at vi lige har indgået en kontrakt med IBM om drift af de servere, hvor NemID-data ligger. Det er en forretningsmæssig beslutning, hvor IBM har præsenteret Nets DanID for en løsning, der møder de kvalitets- og sikkerhedsmæssige krav, der var defineret for driften,« skriver Ulrik Marschall, kommunikationskonsulent hos Nets, til Version2.

Planerne om drift i Norge kom op, fordi Nets i forvejen har et driftscenter i Oslo og gerne ville skære ned på antallet af lokationer med drift. I Danmark har Nets i dag drift både hos IBM og i Aarhus, og løsningen bliver altså nu i stedet at droppe driftscentret i Aarhus, så der fremover kun bliver drift hos IBM i Danmark og hos Nets i Oslo.

Dermed kan Nets samle flere opgaver hos IBM i stedet for selv at skulle stå for driften af den samfundskritiske opgave.

»I løbet af sommeren har IBM præsenteret en løsning for os, som både forretningsmæssigt og driftsmæssigt gav god mening. Vores mål med fremover kun at have drift to steder holder, da serverne i Århus nu flyttes til IBM i stedet for til Oslo. Så fordelene er, at vi opnår den ønskede effektivisering til en lavere pris, end vi selv kunne lave det. Samtidig frigiver det nogle ressourcer hos os, som vi kan bruge på andre vigtige projekter. Derudover kan vi trække på IBM’s erfaring med både flytning og drift af servere. Det er en kernekompetence for IBM, som vi også bruger i anden sammenhæng, og som vi har været meget tilfredse med,« skriver Nets.

Flytningen til IBM’s datacenter kræver mere end bare at trille serverne derud og sætte stikket i. NemID-driften skal nemlig gøres kompatibel med IBM’s systemer, lyder det fra Nets, som ikke afslører mere end det.

»Der skal etableres en ny struktur, som specialister fra Nets og IBM er gået i gang med at planlægge. Aftalen er så ny, at det ikke er alle detaljer, som er på plads endnu,« skriver Nets.

Da NemID-løsningen gik i luften i juli 2010, fulgte et efterår med flere større udfald, hvilket betød, at Nets DanID i nogle måneder ikke leverede den lovede oppetid på 99,9 procent. I september 2011 blev NemID ramt af et nedbrud på tre timer og 17 minutter. Det var i sig selv nok til, at kravet om oppetid den måned var overskredet.

Læs også: Sandheden om NemID: 1,7 gange mere nede end tilladt

Læs også: NemID nede i 3 timer og 17 minutter: Brud på kontrakten

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jon Linde

"Det er en forretningsmæssig beslutning, hvor IBM har præsenteret Nets DanID for en løsning, der møder de kvalitets- og sikkerhedsmæssige krav, der var defineret for driften"

Det kunne være ganske interessant at se de krav som er defineret og sammenholde dem med omkostningerne...

...og jeg har i årevis altid haft en sund kontantbeholdning - af samme grund...

Jeg tror nu ikke at IBM er hverken bedre eller værre end mange af alternativerne og hvis de rent faktisk kan drive systemerne billigere end hvis det var internt, så har man gjort noget forkert internt.

 • 3
 • 0
#4 Morten Fordsmand

Jeg tror nu ikke at IBM er hverken bedre eller værre end mange af alternativerne og hvis de rent faktisk kan drive systemerne billigere end hvis det var internt, så har man gjort noget forkert internt.

Nu må jeg hellere komme den disclaimer, at selv om jeg arbejder hos IBM, så skal det ikke opfattes som værende andet end en privat udtalelse. Det man skal huske er at der er en række forhold, der gør at det kan være interessant at bruge en underleverandør til IT-drift, f.eks. stordrift og mulighed for at have en høj grad af specialisering til rådighed.

Men måske er det en god ide med en analogi: Hvis et ingeniørfirma skal have renoveret toilettet, kan man vælge mellem at uddanne/ansætte en VVS-medarbejder, indkøbe nødvendigt værktøj, og så ordne jobbet og vedligeholde firmaets vandinfrastruktur, eller man kan ringe til den lokale VVS. (den er selvfølgelig lidt søgt - man alligevel)

 • 2
 • 1
#6 Hans-Michael Varbæk

Det eneste jeg har at sige er, at på et eller andet tidspunkt hvis det ikke sker med det samme, vil meget af server driften for NemID inde hos IBM, blive outsourced til Indien, da de på den måde selv kan tjene flere penge på løsningen mens de samtidig overholder deres kontrakt. (Mange store virksomheder som har outsourced til IBM, outsourcer indirekte til IBM i Indien, I skulle næsten se hvor tæt de sidder, hvordan de arbejder, løn forhold, osv.) Det betyder dog ikke det er en dårlig beslutning, men f.eks. IBM's call centre, ansætter sådan ca. hvem som helst som kan bestå deres forholdsvist lette tests, og så er det ligemeget om man har IT-uddannelse, tidligere erfaring, og f.eks. lige er blevet færdig med sin gymnasie uddannelse og ikke har tidligere haft, nogen som helst interesse eller kundskab indenfor IT.

 • 2
 • 3
#8 Henrik Eriksen

Morten Fordsmands kommentar tror jeg var knyttet til udtalelsen:

"...og hvis de rent faktisk kan drive systemerne billigere end hvis det var internt, så har man gjort noget forkert internt."

Hvis vi allsammen dyrker vores egen lille mark med korn, har vores egen lille stald med grise, holder får så vi kan få uld og lave garn så vi kan strikke vores eget tøj, ja hvis vi allesammen ordner alting selv, helt ned til at håndtere vores eget affald, så er det dyrt for den enkelte.

Derfor har vi renovationsfirmaer og bønder og tøjfabrikanter som gør det effektivt for os allesammen. derfor bliver det billigere pr. person.

Så istedet for at alle virksomhederne har deres egen lille driftsafdeling, med backup og vedligehold og personer ansat til nattearbejde, så kan de lade en anden virksomhed gøre netop dét: Drifte (for alle virksomhederne).

Det burde det alt andet lige blive billigere af.

 • 1
 • 0
#9 Vijay Prasad
 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere