Nej, München har ikke droppet Linux - endnu

27. august 2014 kl. 10:269
Trods forlydender om det modsatte har München ikke droppet Linux til fordel for Windows. Men open source-styresystemet skal på linje med andet it i byen nu evalueres.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere medier, herunder Version2, fik forleden dømt Linux ude af München. Det er dog en noget forhastet konklusion - ingen beslutninger er nemlig taget om at droppe open source-styresystemet og skifte tilbage til det oprindelige udgangspunkt, Windows, som historierne i medierne ellers gav udtryk for.

Chef for presse- og informationsafdelingen i München Stefan Haut oplyser via mail til Version2, at it generelt skal evalueres i Münchens administration - herunder brugen af Linux i stedet for Windows.

»Borgmester Dieter Reiter har bedt administrationen om at lave en liste med facts, som kan danne grundlag for, hvordan it samlet set bør udvikles i Münchens administration i fremtiden. Dette spænder over en række spørgsmål vedrørende it-organisation og prisen i forhold til performance og usability. Alle fremtidige skridt afhænger af, hvordan denne rapport falder ud,« skriver han.

Teknologimediet Tech Republic har også talt med Stefan Haut, hvor han går i yderligere detaljer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historien om, at München nu ville droppe LiMux, byens egen distribution baseret på Linux-styresystemet Ubuntu, vakte ellers en del opmærksomhed, da den i sidste uge spredte sig. Dels hører det til sjældenhederne, at en hel byadministration i første omgang har valgt at skifte væk fra det ellers dominerende Windows på desktoppen og så til Linux. Og dels var LiMux-projektet, der også omfatter andre open source-løsninger, erklæret for gennemført med succes for mindre end et år siden efter at have været ti år undervejs.

Ophavet til fortællingen om, at nu gik München tilbage til Windows, lader til at være en artikel i den tyske avis Süddeutsche Zeitung med overskriften 'Von Microsoft zu Linux und zurück' - altså 'Fra Microsoft til Linux og tilbage'.

Artiklen har i flere medier dannet grundlag for historien om, at nu bliver Linux droppet i München. Viceborgmester Josef Schmid giver da også i artiklen udtryk for en vis utilfredshed med Linux, blandt andet fortæller han, at han ofte møder folk, der bøvler med it, og at han har indtryk af, at styresystemet er meget dyrt, fordi der skal programmeres en del ekstra. Altså det, der må formodes at være softwaretilpasning og -udvikling.

Josef Schmid taler dog ikke om, at Linux nu skal droppes, men om at nedsætte en ekspertgruppe, der skal vurdere systemet. Og hvis gruppen vurderer, at Windows er et bedre valg, så er viceborgmesteren ikke afvisende over for den konklusion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er altså ikke besluttet noget. Og jf. Stefan Hauts mail til Version2 har Münchens borgmester foreløbig lagt op til at undersøge it over en bred kam og ikke LiMux specifikt.

Wikipedia kan fortælle, at LiMux-projektet har været ti år undervejs og blev erklæret gennemført med succes i december 2013. Den oprindelige begrundelse for at overgå til Linux i stedet for Windows var i udgangspunktet ikke økonomisk drevet, men et ønske om ikke at være afhængig af en enkelt softwareleverandør, Microsoft. Faktisk var forventningen, at Linux ville være dyrere end Windows. Det står der mere om her

Dengang, i 2003, kørte München iøvrigt Windows NT 4, som supporten var ved at blive trukket fra, og derfor skulle byen altså finde et alternativ. Det blev sidenhen til LiMux. Hvorvidt det nu ender med et skifte tilbage til Windows, må tiden vise. Stefan Haut oplyser, at han ikke kan sige, hvornår der bliver truffet en endelig beslutning om, hvad der skal ske.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. august 2014 kl. 14:52

LiMux er pissegrimt. Hvis de har fået det implementeret var det så måske ikke på tide at de gjorde noget ved det?

1
27. august 2014 kl. 11:06

https://arstechnica.com/business/2014/08/linux-on-the-desktop-pioneer-munich-now-considering-a-switch-back-to-windows/

Microsoft announced last year that it was moving its German headquarters to Munich. This move is planned to take place in 2016.

Selvsammen borgmester var involveret i den aftale med Microsoft:

While Reiter was involved in the deal that precipitated the move and describes himself as a "Microsoft fan," he says the criticism of LiMux is unrelated

3
27. august 2014 kl. 14:07

Nej, det er også en and. Hovedkvarteret ligger allerede i (udkanten af) München, i Unterschleißheim. De flytter dog til Parkstadt Schwabing i 2016.

Præcist. Og beslutningen om at flytte hovedkvarteret blev taget under den forrige administration - og før den nuværende borgermester blev borgermester (der var valg i marts 2014).

Man kan ikke udelukke at den nuværende borgermester med sin udtalelse om "Microsoft fan" (vist mest at han godt kan lide Outlook) har præferencer.

Synes at det er fint, at vurdere på linie med anden software. Det kræver selvfølgelig, at man kvantificerer "friheden" - hvis Munchens vælgere er enige i, at friheden er et mål i sig selv.

Det var imidlertid altid svagheden i argumentationen for LiMux: Argumentet at den primære årsag til valget af Linux var frihed er vel kun gyldigt hvis man kan argumentere for, at der er mere frihed til fx at vælge og at de mulige valg er billigere for skatteborgerne end hvis man ikke har denne frihed.

I øvrigt vil jeg ikke blive overrasket, hvis evalueringen de nu skal gennemføre ender med at sige, at valget af desktop platform er ligegyldigt i forhold til frihed til at vælge da vi ikke skal kigge mange år frem for at desktoppen er helt ligegyldig. Du kan frit vælge skybaserede- eller online/web-tjenester uanset hvilken platform du baserer dig på.

Derfor bliver omkostningerne af administrationen af basisplatformen pludselig vigtigere. En hel del af Munchens brugere ville nok kunne klare sig med ChromeOS eller tynde Windows klienter.

8
27. august 2014 kl. 17:30

@Thomas

Ja, journalisten kunne ha' lavet et hurtigt ring til kommunen.

Var der ikke lavet en undersøgelse med, at ca. 80% af al journalistik i dag , er at referere til andre medier og der ved undgår man et hvert ansvar for korrektheden af artiklen. Det er desværre sjældent at man læser dybde borende journalistik.

9
27. august 2014 kl. 18:15

Det er desværre sjældent at man læser dybde borende journalistik.

Det må du så selv gøre noget ved. Der er masser af dybdeborende journalistik, både på nettet og i trykte medier.

Men ellers er jeg enig med dig, og tror endda at de 80% er lavt sat.

Trods det, synes jeg nu at Jakob Møllerhøj har gjort det rigtige ved at skrive en artikel, der rettet lidt op på Theis' ret bastante udmelding.

10
27. august 2014 kl. 18:29

Det må du så selv gøre noget ved. Der er masser af dybdeborende journalistik, både på nettet og i trykte medier.

Ja, jeg bruger derfor også rigtig meget tid på, at finde oplysninger mange steder fra. Og de 20% af artiklerne er da normalt også rigtig gode.

Det var måske også sagt lidt hårdt, de fleste nyheder er jo også mere eller mindre gratis - så det er selvfølge "take it or leave it"

Og ja, det er godt med den her artikel. Jeg skal desværre nu ud og dementere de rygter jeg selv har sat i gang mellem venner og bekendte pga. den anden artikel - jeg slugte tilsyneladende historien råt.

Mvh

7
27. august 2014 kl. 16:20

Problemet med hele denne historier er, at der absolut intet er i den.

Der blev da i flere dage leveret læssevis af gratis reklame for Microsoft igen igen. Medier åd kritikløst noget vås.

MS har siden 1990'erne haft en formidabel aktivitet, så de kan sprøjte tomme kalorier i samtlige medierne 24/7.

MS har officielt 16-17 lobbyister alene i Bruxelles (2013) - budget anslås til 30 millioner kroner, og vi får ikke det korrekte tal oplyst.

Lobby-observatører i EU bedømmer at firmaerne antagelig alle konsekvent underdriver beløbstørrelserne meddeler gigaom.com. ..https://www.theregister.co.uk/2014/01/31/microsoft_backed_icomp_demands_another_market_test_of_latest_google_offer_to_ec/

ICOMP lobby group ..https://www.i-comp.org/members/
Microsoft i EU lobbyist register ..https://ec.europa.eu/transparencyregister/public/consultation/displaylobbyist.do?id=0801162959-21&isListLobbyistView=true