Negroponte: Linux spænder ben for OLPC

2. februar 2009 kl. 15:1113
Ulands-pc'en XO kommer snart med XP, siger manden bag, Nicolas Negroponte. Det Linux-baserede styresystem har været en forhindring for udbredelsen af projektet, mener han nu.
Artiklen er ældre end 30 dage

Planerne var storslåede, men virkeligheden blev mere beskeden. Den ret billige, hårdføre bærbare computer til skolebørn i ulande, der endte med navnet XO, er foreløbigt delt ud til omkring en million skolebørn i 31 u-lande, hvilket er langt fra de oprindelige mål.

Så manden bag, Nicholas Negroponte, har nu ændret strategi og vil tilbyde, at computeren kan købes med Windows XP, fortæller han til den britiske avis The Guardian.

»Det får os ind i lande, hvor undervisningsministeren eller hvem der ellers er involveret selv er Windows-brugere og finder Sugar (open source-OS til XO-pc'en, red.) eller Linux så fremmedartet, at de mener, at det vil give børnene problemer for fremtiden,« siger Nicholas Negroponte til The Guardian.

Fjollede Linux-fundamentalister

At One-Laptop-Per-Child-projektet vil til at tilbyde Windows-computere har mødt kritik i open source-miljøet. Ifølge Negroponte er det Linux-fundamentalister, der råber op, uden at kunne se fordelene: Ved at tilbyde både Windows og Linux på samme computer, der når ud til mange mennesker i den tredje verden, vil det være den bedste måde at få udbredt Linux på, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fundamentalisterne er fjollede på det punkt. Linux er sin egen værste fjende: Det er splintret, der er forskellige distributioner, det er for komplekst at bruge for de fleste. Hvis jeg var Bill Gates kunne jeg ikke have planlagt det bedre. Fundamentalisme får ikke noget ud i den virkelige verden, du ved,« siger han til avisen.

Merprisen for at købe Windows til en XO-pc vil blive omkring tre amerikanske dollars, ifølge Negroponte, som understreger, at det vil afhænge af forhandlingerne mellem Microsoft og de stater, der køber XO-computere.

Efter planen vil dual-boot-versionen komme på gaden fra april.

Open source-hardware skal hjælpe næste generation

Den næste udgave af ulands-pc'en er under udvikling og vil være radikalt anderledes end normale computere: To trykfølsomme skærme, der kan læses som en bog, eller vendes om, så den ene skærm kan bruges som tastatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at sætte mere skub i udbredelsen af denne computer, kaldet XO-2, vil al hardware blive gjort til open source. Det vil sige, at alle producenter kan få 'opskriften' og producere nøjagtige kopier.

»Da vi designede XO-1, opførte vi os som Apple. Med XO-2 opfører vi os, som om vi er Google ? vi ønsker at folk kopierer det,« siger han.

Den næste generation XO skal efter planen kunne købes for 75 dollars. Om den pris for den teknologisk avancerede computer bliver nået, er dog uvist. Den oprindelig plan for første generation XO var en pris på 100 dollars, men slutprisen i dag er endt på 180 dollars.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. februar 2009 kl. 15:52

Det er da ikke Linux der spænder ben for OLPC, men det faktum at der er ministre/embedsmænd i modtagelandet der kun vil have dem med Windows, sikkert efter at Ballmer lige har været forbi på et "venligt" besøg (man kan altid stole på Elfenbenskysten).

Så nu er situationen at i stedet for Sugar der er udviklet med barnet i centrum, ja så påduttes børnene en slatten computer med et forældet OS, som producenten har frygtelig travlt med ellers at udfase.

Akkeja, akkeja, money talks.

/Christian

2
2. februar 2009 kl. 21:45

I det mindste står det nu lysende klart, hvad en XP-licens er værd.

Det kommer også til at lyde godt til U-landsindsamlinger: "Hvad kan man få for 3 dollars? Mad til en familie i et døgn? Kolera-vaccine til ét barn? En Windows XP-licens? Lige hvad Afrika har brug for!"

I øvrigt tror jeg, han kan købe Vista-licenser til det halve ...

4
2. februar 2009 kl. 22:46

Så vidt jeg husker, var begrundelsen fra open source-folket, at Linux er åbent og de 'små poder' - udover 'det trivielle' PC-arbejde - kunne lære en masse om hvordan computer og styresystem arbejder sammen.

Der er jo også det andet aspekt, hvor man mente at det ville skabe en afhængighed af Microsoft-produkter.

Personligt synes jeg det er vanvittigt at udstyre de bærbare med et styresystem fra 2001. Der er jo sket utroligt meget siden da.

3
2. februar 2009 kl. 22:33

Kan I ikke forklare mig hvordan "Linux" spænder ben for OLPC ? Det står jo i overskriften, men det fremgår på ingen måde af artiklen.

Ja - altså bortset fra at der er mere end en Linux-distribution. Men det vidste Hr. Negroponte vel godt i forvejen - ikk'?

Det bliver også kaldt "fundamentalistisk" at der er mere end en Linux-distribution. Er I ikke søde at forklare mig rationalet bag den konklusion?

5
2. februar 2009 kl. 23:06

Kan I ikke forklare mig hvordan "Linux" spænder ben for OLPC ?

Jeg forstår Negroponte således, at han mener, at Linux ikke har hjulpet med at sælge XO. Om det ligefrem har spændt ben for XO, ved vi ikke, men ifølge Negroponte har det ikke hjulpet salget, at styresystemet var ukendt for beslutningstagerne.

Så kan vi rent teknisk nok hurtigt blive enige om, at en tilpasset Linux har nogle fordele frem for Microsofts ulandsversion af Windows XP. Men det kan være en svær argumentation i markedsføringen.

Med hensyn til Negropontes kritik af Linux-fundamentalisterne, så står han jo langt fra alene med det synspunkt. Internt bliver der brugt meget energi på at slås om, hvorvidt Gnome eller KDE nu er bedst, eller om Red Hat eller Debians pakkestyring er smartest. Det er for så vidt fint nok. Det kan føre til innovation. Men markedsføringsmæssigt er det et mareridt. Og det gør det svært for folk som Negroponte at sælge Linux til beslutningstagerne.

Og det hjælper så heller ikke, når visse folk i Linux-miljøet bedyrer, at det er verdens undergang, hvis XO bliver solgt med en dual boot af Sugar og XP. Dér savner folk som Negroponte nok, at opbakningen til projektet bliver bibeholdt, selvom man til tider må gå på kompromis for at sælge produktet.

Den politiske beslutning om uafhængighed af Microsoft må være op til beslutningstagerne. Hvis de mener, at deres skoleelever er nødt til at bruge Windows for at være konkurrencedygtige, så er det svært at sælge en ren Linux-løsning. Man kan selvfølgelig forsøge at påvirke deres holdning, men det skal nok ske med andre argumenter, end dem der typisk kommer frem i en Linux kontra Windows-debat. :)

7
3. februar 2009 kl. 00:15

Han har fået Windows licensers styk pris ned på $3, efter Microsoft har stået og hoppet og danset for at komme med i projektet.

8
3. februar 2009 kl. 10:14

Når embedsmænd i afrikanske lande insisterer på, at de kun vil have maskinerne med Windows, skyldes det måske, at de dermed bliver mere værd på det sorte marked, så embedsmanden kan sikre sin pension ved at kanalisere nogle af maskinerne derhen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at enhver form for nødhjælp til Afrika svinder ind til en brøkdel, inden den når frem til dens egentlige modtagere, og jo nemmere det er at afsætte nødhjælpsvarer på det sorte marked, jo større er svindet.

Efter min mening, skulle Negroponte et alea have gjort XO-PC'en sa uinteressant som overhovedet muligt for det sorte marked. Dvs. gøre det umuligt at køre andet software end det, der er skrevet specielt til maskinen (og så til gengæld lave et simpelt udviklingsmiljø, der kan køre på maskinen selv, så frivillige kunne lave ny software efterhånden som mangler opstår). Det skulle ikke alene gøres ved at vælge et ikke-kommercielt operativsystem, men også ved at lave hardwaren, så det ikke ville være nemt at installere et kommercielt operativsystem, blandt andet ved at undgå x86 processorer.

9
3. februar 2009 kl. 12:06

Jeg tror at microsoft har en stor finger med i spillet om hvad der skal ligge på de maskiner. Det er da klart, at vil være medspillere.

Hvad nu hvis der kom Linux på de maskiner og en nation fik smag for det og pludselig lærte at udvikle til Linux ?

3$ for Win Xp er vel også stadigvæk tyveri for de lande der ingenting har.

10
3. februar 2009 kl. 12:35

Grunden til at Ulandene ikke vil have Linux er at de ikke føler at de vil nøjes med et anden klasses produkt bare fordi de er fattige?

Det er skam ikke fordi jeg ikke tror at Linux er fortræffeligt.

Min gode ven, der er Linux fan, fortæller mig at han er lykkelig for sin installation. Når han lige får fundet den driver der kan sætte ham i forbindelse med hans keyboard, så tror han på at det kun vil være et lille arbejde, at finde den driver der kan finde skærmen.

Men han bor jo heller ikke ude i bushen.

jeg kan sagtens forstå at folk i de lande hvor gennemsnitslevealderen ikke er så lang synes at tiden klan bruges mere optimalt med noget der virker første gang ;-)

11
3. februar 2009 kl. 13:42

Ja hvad nu hvis man bare havde et minimum af viden om det man udtalte sig om, i stedet for at fyre ting som "Når han lige får fundet den driver der kan sætte ham i forbindelse med hans keyboard" af, så ville man måske blive taget seriøst.

/Christian

12
3. februar 2009 kl. 18:10

Jeg foretrækker klart Linux. Men hvis andre foretrækker Windows XP må det da være deres egen sag.

Det vigtige er retten til at foretage et frit valg, og alt tyder på at man kan vælge både en Windows model og en Linux model. Bedre kan det vel næppe blive. Og med den aktuelle dollarkurs kan 3$ nok ikke have afgørende betydning.

NB: Arne Sørensen og hans "ven" har tydeligvis lyttet til alt for meget fordrukkent vås - fra folk som har deres påståede "Linux viden" fra ammestuehistorier der blev fortalt første gang for 15 år siden (hvor de faktisk indeholdt et gran af sandhed), ammestuehistorier som siden er blevet genfortalt utallige gange af folk som en gang har set et billede af Tordenskjold. Utroligt.!

13
3. februar 2009 kl. 20:28

Det er rigtigt valget skal være frit. Jeg mener at uanset hvad det er for et system man vælger, så kender man forhåbentlig hardwarespec. SÅ burde det ikke blive noget problem drivere.

men det med at linux skulle give problemer på sigt, den holder heller ikke. Jeg mener at, da vi andre satte sig foran en pc for første gang. Der var det heller ikke lige frem brugervenlighed vi oplevede. Det skal brugerene af OLPC forhåbentlig ikke igennem.

Men ja lad dem selv vælge, hvis de får muligheden. Det lugter artiklen bare ikke af.

6
3. februar 2009 kl. 00:11

Jeg forstår Negroponte således, at han mener, at Linux ikke har hjulpet med at sælge XO. Om det ligefrem har spændt ben for XO, ved vi ikke, men ifølge Negroponte har det ikke hjulpet salget, at styresystemet var ukendt for beslutningstagerne.

Linux er en kerne (og i bredere forstand et operativsystem). Hvis et stykke teknik ikke "hjælper" til at sælge et produkt, ligger ansvaret nok nærmere ved dem, som har taget valget og ikke kan formidle rationalet bag deres beslutning.

Jeg har også meget svært ved at se hvordan det kan blive til "fundamentalisme" at Negroponte enten har taget det forkerte valg, eller ikke kan formidle hvorfor det er det rigtige valg.

Med hensyn til Negropontes kritik af Linux-fundamentalisterne, så står han jo langt fra alene med det synspunkt. Internt bliver der brugt meget energi på at slås om, hvorvidt Gnome eller KDE nu er bedst, eller om Red Hat eller Debians pakkestyring er smartest.

Folk, der ikke har haft en mening om det og kunne tage en beslutning ud fra det har gennem historien normalt kunne finde ud af at lave deres eget system, de mente var bedre. (om end få har haft success med deres argumenter) At Negroponte bare har tænkt sig at stå og være sur over at han har et valg kan jeg ikke bruge til noget. Personligt (og professionelt) har jeg/vi for lang tid siden valgt Debians pakke system. Jeg har aldrig kigget tilbage eller haft grund til at bekymre mig om hvad der skete i RPM-land. Det er heller ikke mit indtryk af produkter som Ubuntu har det problem. Hvad I alverden har forhindret Negroponte i at vurdere mulighederne, tage en beslutning og så iøvrigt se at komme videre? ... og nej. Jeg køber ikke den med "beslutningstagere". "Linux" er ikke operativsystemet. Det er "Ubuntu" (f.eks.) Hvis han skal sælge det til beslutningstagere skal han ikke vise folk hvordan de downloader en upstream tar-ball, pakker den ud og cross-compilerer den til XO'en. Han skal vise hvordan man bruger PRODUKTET (f.eks. "Ubuntu") Så kan det være at Redhat skriger... men så må de sgu sælge deres PRODUKT til Negroponte. Det er mig ubegribeligt hvorfor brugere og beslutningstagere overhovedet skal høre ordet "Linux" i den sammenhæng.

Og det hjælper så heller ikke, når visse folk i Linux-miljøet bedyrer, at det er verdens undergang, hvis XO bliver solgt med en dual boot af Sugar og XP.

Er "Sugar" ikke et GUI? ... hvordan giver det mening at dualboote XP og et GUI? Hvad er OS'et under Sugar? ... og iøvrigt... det har "visse folk" da absolut intet at skulle have sagt om. Negroponte kan vælge den leverandør af OS han ønsker... enten MS eller noget GPL. Selv RMS har ingen indflydelse på om der er XP på maskinerne også. Hvis den ene Linux-distributør ikke vil, så vil den anden nok.

Det virker som en MEGET dårlig undskyldning.