Nedtælling for Java: Banker skifter til Java-fri NemID i løbet af sommeren

4. juli 2014 kl. 06:2917
Bankerne er i fuld gang med at skifte til det Javascript-baserede NemID, og de fleste forventer at være klar i august. Dermed kan de fleste danskere snart slippe af med det ofte kritiserede Java-plugin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det lakker mod enden for danskernes afhængighed af det Java-plugin, som har været plaget af flere alvorlige sikkerhedshuller. Efter lanceringen af den nye Java-fri udgave af NemID er bankerne i fuld gang med at skifte.

En rundringning, som Version2 har foretaget, viser, at langt flertallet af de danske pengeinstitutter er i færd med at teste den nye Javascript-baserede løsning, som Digitaliseringsstyrelsen officielt lancerede tirsdag den 1. juli. Flertallet af bankerne forventer således at være skiftet i løbet af august.

Danske Bank oplyser til Version2, at banken forventer at skifte til den nye udgave på browserudgaven af netbanken i løbet af juli, hvorefter de øvrige platforme vil blive opdateret i løbet af efteråret.

Hos Nordea gælder det i første omgang om at teste den nye løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er i fuld gang med test, og vi regner med at lancere i løbet af efteråret. Jeg har ikke en eksakt dato, men det er vores antagelse, at det vil gå forholdsvis hurtigt,« siger Martin Andersen fra Nordea Netbank og underdirektør i Nordea til Version2.

Flere af de øvrige danske pengeinstitutter deler den samme bagvedliggende netbankløsning, og her er leverandørerne også i fuld gang med udrulningen af den nye version.

Bankdata, som blandt andet leverer løsninger til Jyske Bank og Sydbank, kører i øjeblikket en intern pilottest.

»Afhængig af hvordan den går, så regner vi med tage den nye løsning i anvendelse i august, men med mulighed for at vi kan rulle tilbage på Java-løsningen,« siger it-arkitekt Flemming Nielsen fra Bankdata til Version2.

Stort set samme budskab lyder fra BEC, der har blandt andre Nykredit og Arbejdernes Landsbank som kunder.

»Vi er i gang med de sidste test, og vi forventer en udrulning efter sommerferien, så det vil sige cirka midt i august. Vi vil rulle det ud stille og roligt, for oplevelsen af tryghed for brugerne er vigtig. Derfor laver vi ikke et 'big bang',« siger udviklingschef Henrik Jensen fra BEC til Version2.

Dermed ser det ud til, at de fleste danskere allerede efter sommerferien vil kunne slippe for at bruge Java-plugin, når de skal logge på netbanken, ligesom det også gælder på de offentlige tjenester, som bruger NemLogin. Dog vil enkelte stadig hænge fast i Java - nemlig alle dem, som har købt sig til NemID på hardware, så de kunne få fuld kontrol over deres egen, private NemID-nøgle, i stedet for den centrale opbevaring af private nøgler, som den normale udgave af NemID gør brug af. Der er 'kortsigtet' ikke planer om at udfase Java-løsningen for dem, der har NemID på hardware, har Digitaliseringsstyrelsen fortalt Version2.

Java-browserpluginet har været så plaget af sikkerhedshuller, at mange sikkerhedseksperter anbefaler, at man afinstallerer det. Det har danskerne hidtil ikke kunnet gøre, fordi det var et krav for at bruge NemID, men med den nye Javascript-baserede version bliver det muligt at fjerne Java-pluginet, hvis man kun har skullet bruge det til NemID.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
1. september 2014 kl. 14:54

"Nem"ID med OpenJava, Linux Mint, Firefox 31 - virkede for et par dage siden.

Prøvede i formiddags, og browseren hang.

Prøvede Chromeium 36 uden Java, fungerede fint i formiddag.

Ingen af delene virker nu - herligt når Nets laver Tjernobyl forsøg samme dag som der skal betales moms.

13
26. august 2014 kl. 14:27

Har lige ringet til deres hotline. JavaSript-udgaven skulle være kommet i dag, men pga. problemer er udrulningen udskudt til onsdag d. 3/9 i næste uge, så fra 4/9 skulle det være tilgængeligt.

Meget belejligt når seneste opdatering igen-igen har breaket Java-plugin i Firefox på mit Linux setup. Bliver så dejligt at slippe af med det NPAPI-baserede l*rt til Java-plugin...

15
1. september 2014 kl. 10:25

Ja, når Java-appletten ellers virker (hvilket den p.t. ikke gør), så er den der næsten med det samme. Men for mig tager JavaScript-udgaven kun ca. 5 sekunder at indlæse, så med mindre man sidder med en gammel smartphone, kan jeg ikke se det store problem. Jeg lavede en sammenligningsvideo tilbage i juni, hvor Borger.dk lige havde fået lanceret JavaScript-udgaven i test-udgave til mobil - se her: http://youtu.be/okqLxpBnttA

17
1. september 2014 kl. 12:14

Der er helt sikkert plads til forbedringer, ja, men det er dog langt af foretrække over alternativet. Udover at være et kæmpe sikkerhedshul og hyppig kilde til angreb, så er Google og Mozilla allerede godt i gang med at udfase understøttelsen af NPAPI.

Se bl.a. her: http://blog.chromium.org/2013/09/saying-goodbye-to-our-old-friend-npapi.html

Med andre ord er vi meget tæt på at Java-plugin ikke er en reel mulighed længere, og så synes jeg i øvrigt at det er enormt positivt at vi får udfaset NPAPI og alt det plugin-l*rt som har plaget os i årevis. NemID har været alt for sløve til at komme ud af start-hullerne. De skulle have været ude med JavaScript-løsningen for et år siden, så man havde tid til at forbedre løsningen. Lige nu haste-implementeres det i 11. time fordi de er nødt til det.

9
4. juli 2014 kl. 15:33

Om bankernes individuelle netbank app's til smartphones så vil blive udfaset.

SÅ vidt jeg ved var det jo netop fordi man ikke kunne køre JAVA på diverse mobile devices at disse apps blev lavet og nu hvor man så skifter til JS som selv iphones kan så er der vel ingen berettigelse i at have disse apps mere.

4
4. juli 2014 kl. 10:29

...... Bankdata's netbank er hverken responsive eller mobiloptimeret, så forvent ikke at den fungerer særligt godt på smartphones, når de har rullet Javascript udgaven af NemID ud.

12
8. juli 2014 kl. 02:50

Før skiftet fra individuelle login-løsninger til NemID, virkede Bankdatas netbank ganske rimeligt på en smartphone. Det var ikke på nogen måde optimeret til den lille skærm, men bortset fra det, var der ikke noget problem.

Hvordan den nuværende udgave af deres netbank har det med smartphones ved jeg ikke (da den jo er låst inde bag java-login), men jeg vil tro, at den stadig virker rimeligt.

2
4. juli 2014 kl. 09:05

Så mangler vi bare at få det fælles log-in system til at skrotte Java udgaven også...

3
4. juli 2014 kl. 10:25

Jamen, hvordan skal PET, NSA og alle de andre sjove mennesker, så holde øje med indholdet på din maskine?

Det minder mig om. Jeg havde faktisk et "sjovt" problem på min Mac. Hver eneste gang jeg loggede ind på en NemID baseret side, så skulle jeg jo starte Java op. Det gjorde jeg ovre i Safari. Efter at være blevet logget ind, så fortsatte Java med at køre i baggrunden, ved 100% CPU (enkelt kerne dog), så hvis jeg ikke lige huskede på at dræbe processen med det samme efter login, så blev min Macbook rigtig varm, og batteri-levetiden tog et ordentligt dyk.

Så kan man jo have sine konspirationsteorier om hvorfor dette skete. Jeg er personligt delt 45/45/10 mellem NemID er en bagdør, NemID er elendigt bygget og at Java måske havde en fejl på OS X, ved Safari.

Uanset hvad var det irriterende. Det skete også for enkelte andre af mine venner med Mac.

10
4. juli 2014 kl. 22:32

Det er mærkeligt at 2 andre Macbooks også har det? Måske målretter de os det på Lolland? (joke, for folk uden humor!)

Det er der heller ikke mere nu, men for ca. et halvt år siden. Det var på versionen før Mavericks (Mountain Lion, I think), dog så opdateret som muligt, med fuldt opdateret Java på alle 3 maskiner. En Macbook Pro Retina 13,3" (Early 2013), en Macbook Pro 13,3" (Den gamle), og en Macbook Air 13,3" (Mid 2013).

Så ja, jeg forstår det ikke. Har ikke set mere til det i lang tid nu. Personligt døde det efter Mavericks for mig, men ved faktisk ikke med de andre. Men jeg var dog 100% på hvad jeg så. Jeg tror dog mest på en Java/OSX/NemID kode-fejl.

5
4. juli 2014 kl. 10:31

Har aldrig oplevet dit Mac problem med at Java fortsætter med, at bruge ressourcer efter at du er færdig med at bruge NemID. Det skal dog siges at jeg bruger NemID igennem Firefox på Mac.

1
4. juli 2014 kl. 08:07

DanID forlader Java. Bedste nyhed for Java i lang, lang tid. :-)