Nedsmeltninger i gigantisk datacenter skaber intern fortvivlelse i NSA

Illustration: leowolfert/Bigstock
NSA bygger på sin nye magtcentral i Utah, USA, der skal huse uanede mængder data, men centeret må udskydes på grund af projekteringsfejl.

NSA’s nye gigantiske datacenter i Utah er under opbygning, og med det nye center vil NSA angiveligt være i stand til at lagre uanede mængder data - selv for de, der mener, at NSA allerede indsamler og lagrer mere end rigeligt i forvejen.

Til de der forarges over sådan et projekt, er der dog gode nyheder. Det viser sig nemlig, at NSA har overordentlig svært ved at holde styr på etableringen af centeret, skriver The Wall Street Journal.

Ifølge dokumenter og kilder tæt på projektet, som mediet har fået adgang til, så oplever ingeniørerne kroniske strømstød, som allerede har ødelagt for hundrede tusinde af dollar udstyr, hvilket betyder, at åbningen af centeret må udsættes med et år.

Mediet har talt med en kilde, der arbejder på Utah-projektet, som forklarer, at problemerne har skabt eksplosioner, smeltet metal og elektriske kredsløb, der ikke fungerer.

Informationerne, som The Wall Street Journal er i besiddelse af, melder om ti elektriske nedsmeltninger i de forgangne 13 måneder, hvilket har forhindret NSA i at benytte sig af computere, der befinder sig datalagringscenteret i Utah.

NSA's nøgleenhed

De hemmelige dokumenter, der dokumenterer projektet, vidner også om en magtfuld organisation, der for at være helt oppe at køre og kunne udnytte sin magt til fulde har forhastet sig gennem byggeriet.

Dokumenterne viser, at der er intern uenighed, hvad angår årsagerne til de mange nedbrud.

Nødgeneratorerne i centeret har fejlet i adskillige tests, og ingen kan tilsyneladende blive enige om hvorfor. Samtidig er der også er kløfter mellem den amerikanske regerings repræsentanter og entreprenørerne, der står bag byggeriet, om hvorvidt kølingsfunktionen i centeret er tilstrækkeligt funktionsdueligt.

Netop afkøling er af enorm betydning i centeret, som kommer til at blive den største lagringsenhed for NSA overhovedet.

Byggeriet af centeret, som verden fik øjnene op for med Edward Snowdens afsløringer om NSA, er vurderet til en svimlende sum på 1,4 mia. dollar eller næsten 7,7 mia. kroner.

Et center af den størrelse har for alvor perspektiveret, hvor store mængder data NSA indsamler. Og prisen er helt foruden de mange supercomputere, som skal gøre al indsamlingsarbejdet.

Hvor meget data, som centeret præcis bliver i stand til at lagre, er hemmeligholdt, mens The Wall Street Journal dog har talt med ingeniører, der mener at vide, at centeret kommer til at få en kapacitet, der overstråler selv Google’s største datacenter, og eksperter udefra taler om, at centeret vil have kapacitet på exa- eller zettabyte.

Det er derfor måske ikke helt underligt, at NSA oplever store problemer med strømmen på centeret i Utah. Man er simplethen nødt til at have et pålideligt elektronisk system for at kunne få det gigantiske system til at løbe rundt.

Valget af placeringen faldt på Utah, da der her er billig el. Centeret bruger konstant 65 megawatt, hvilket kan fodre en mindre by på 20.000 indbyggere med energi, og elregningen kommer ifølge kilder til at ligge på én million dollar om måneden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Richard Tøpholm

Det minder forbløffende meget om den oplevelse Iran havde, da CIA brugte Stuxnet til at bremse Irans uran berigelses program. Deres centrifuger blev ved med uforklarligt at løbe løbsk og brænde sammen, og ingen kunne forklare hvorfor. De skød skylden på hinanden internt, og projektet blev forsinket flere år.

PS: mht. Energiforbrug, så er virkningsgraden af køling typisk 3-4. Mere hvis man bruger fordampnings køletårne, som ved store kraftværker. Og den effekt der skal køles er lig den effekt der går til at drive systemet. Dvs. At samlet set er det formentlig 15-20% af energien der bruges til køling. Så hvis Utah har 20 billigere strøm end Alaska, så hænger det sammen. Ud fra udgiften artiklen nævner, så koster strømmen 12 øre/kWh.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere