Kvaliteten af de højtuddannede dataloger fra Københavns Universitet, DIKU, bliver ringere pga. de nedskæringer, som nu rammer instituttet.
Sådan lyder meldingen fra EDB-fagforeningen PROSA. Dansk IT mener omvendt, at det er naturligt at skære, når der er færre studerende.
Et fald på 25 procent i indtaget af nye studerende på det naturvidenskabelige fakultet ligger bag nedskæringerne. DIKU havde samme antal ansøgere i år, men det er katastrofeåret 2005, hvor instituttet fik halveret ansøgertallet, som nu slår benene væk under det datalogiske institut.
»Jeg synes det er brandærgeligt at der sker de nedskæringer på DIKU,« siger uddannelseskonsulent Michael Tøttrup fra EDB-fagforeningen PROSA.
»Noget som branchen har efterlyst længe er højtuddannede kandidater, især dataloger, og at skære midlerne der fra, det gør, at den kvalitet, at uddannelsen for dem som trods alt kommer i gennem, den bliver bare ringere. Der bliver i forvejen uddannet alt, alt for få, så dem, der bliver uddannet, skal have den bedste kvalitet. Det er det, branchen efterspørger.«
Måske er DIKU bare ikke dygtig nok?
»Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg forholder mig til det, der kommer ud i den anden ende. Der kan jeg bare sige, at der bliver uddannet alt for få som det ser ud i dag, og når man nu skærer ned, så bliver kvaliteten af dem, der bliver uddannet også ringere. Vi har brug for flere dataloger, og flere af den højeste kvalitet.«
Der bliver årligt uddannet omkring 150 til 250 dataloger om året på landsplan. Branchen kan aftage det dobbelte, vurderer Michael Tøttrup.
Ingen undren hos Dansk IT
Hos Dansk IT er der forståelse for sparerunden.
»Vi taler om et resultat af faldende søgning til DIKU. Man kan ikke undres over, at instituttets størrelse skal tilpasses antallet af studerende. Det vi kan forholde os til, er, at det er et udtryk for, hvad vi har set over nogle år: En ikke særlig stor søgning til IT i al almindelighed,« siger Tony Franke, som er direktør i brancheorganisationen Dansk IT.
Han mener, at problemet med de få datalogi-studerende handler om, at skabe en indsats over for gymnasieeleverne, som skal lokkes til it-studierne. Her kunne DIKU passende bruge lejligheden til at se på, om instituttet tilbyder det, der efterspørges.
»Jeg mener, at de bør benytte anledningen til at gå ind og se på, om de tilbyder markedet en tidssvarende uddannelse,« lyder det fra Tony Franke.