Neddrosling af programmer i baggrunden skal spare strøm i næste Windows 10

19. april 2017 kl. 10:37
Neddrosling af programmer i baggrunden skal spare strøm i næste Windows 10
Illustration: Microsoft.
Windows er oprindeligt bygget til desktop-pc'er, men nu afprøver Microsoft en ny funktion, der skal presse lidt ekstra batteritid ud af de bærbare pc'er.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den næste større opdatering til Windows 10 kan meget vel inkludere en ny funktion, som ifølge Microsoft kan øge batteritiden med op til 11 procent ved at drosle ned for, hvor meget programmer, som kører i baggrunden, kan bruge processoren.

Microsoft har tidligere på måneden lanceret den nyeste udgave, Creator's Update, hvor den nye strømsparefunktion ikke kom med, men Microsoft forventer at lancere endnu en større opdatering til Windows 10 senere i år, skriver Microsofts Bill Karagounis i et blogindlæg.

Foreløbig i testversion

Den nye strømsparefunktion er ude i de tidlige testversioner af Windows 10, som Microsoft løbende stiller til rådighed for at teste kommende ændringer. I første omgang er det kun de nyeste Intel-processorer, som er understøttet, men Microsoft arbejder på at understøtte flere processorer senere.

Windows er oprindeligt bygget til at køre på desktop-pc'er, som altid er sluttet til strøm, og selvom den nuværende kerne er udviklet i en tid, hvor bærbare pc'er er normen, så er der stadig stort potentiale for at spare processorkraft og dermed batteri ved at håndtere de mange hundrede processer på en Windows-pc mere intelligent.

Flyttes til mindre energikrævende dele

Den nye funktion vil forsøge at identificere applikationer og processer, som kører i baggrunden, og så bruge de moderne processorers muligheder for at lade processerne fortsætte med at køre, men bruge de dele af processoren, som kan gøre det med lavere strømforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft vil forsøge at identificere applikationer, som ikke skal neddrosles. Det er applikationer, som er i forgrunden med et aktivt vindue, men også eksempelvis applikationer, som afspiller musik.

Sådan en neddrosling af baggrundsapplikationer kendes fra mobilstyresystemer, hvor der dog typisk er tale om, at en applikation helt lægges i dvale, hvis den ikke bruges i et stykke tid. Ifølge Microsoft er det hensigten, at den nye strømsparefunktion skal give en gevinst, uden det påvirker multitasking mærkbart i Windows 10.

Funktionen vil være slået fra, når pc'en ikke kører på batteri, og det vil også være muligt at justere, hvor meget og hvorvidt den skal være aktiv gennem en generel indstilling i Windows. Det vil også være muligt for brugeren at undtage bestemte applikationer for funktionen.

Microsoft vil desuden arbejde på et API, som vil give app-udviklere mulighed for at finjustere, hvordan deres applikation kan bruge strømsparefunktionerne.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger