Nedbruds-ekspert om SAN-fadæse i ministerium: Simpelthen for ringe
Det er noget nær en utilgivelig fejl, hvis et helt ministerium kan blive lammet af, at en enkelt komponent fejler. Det er hovedbudskabet fra ekspert i disaster test Michael Frandsen fra Platon Infrastructure.
Svadaen er en reaktion på, at et styrekort til Integrationsministeriets SAN stod af på grund af en strømafbrydelse i det indre København tirsdag morgen, og at ministeriets medarbejdere som følge heraf det meste af dagen ikke havde adgang til deres data.
Læs også: Defekt UPS og SAN-nedbrud lammer it-drift i fire ministerier
»Det er simpelthen for ringe og en fadæse af rang. Normalt har man dubleret både controllerenheden og strømforsyningen til controllerne. Og så skal mindst den ene controller være koblet på UPS'en,« siger Michael Frandsen.
Han tilføjer, at den manglende UPS-strømforsyning burde have været opdaget, hvis Statens IT eller ministeriet selv havde testet it-setup'et mod strømsvigt.
»Men det må have været en fejl helt fra starten. Sådan nogle strømstik, de flytter altså ikke sig selv,« argumenterer han.
Samtidig gør han opmærksom på, at der kan være store konsekvenser forbundet med ikke at dobbeltsikret sin SAN-infrastruktur med UPS'er og sikring mod over- og underspænding, idet det ikke kun er deciderede strømsvigt, der kan medføre fejl. Også ?dårlig strøm? kan medføre fejl i enkelte skrivninger på SAN'et.
»Det kan blive meget uheldigt, hvis der for eksempel ligger Oracle- eller SQL-databaser i SAN'et. En fil er relativt nem at retablere fra backup'en, hvis man et par måneder efter fejlen opdager, at den er korrupt. Men en database, der hele tiden opdateres, er et meget stort arbejde at få retableret, hvis ikke fejlen opdages med det samme.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.