Nedbrud hos Facebook, Instagram og WhatsApp afslørede AI-scanninger af brugeres billeder

Illustration: artoleshko/Bigstock
Facebook, som ejer både Instagram og WhatsApp, har tidligere påpeget, at AI-scanningerne skal hjælpe blinde brugere med at betjene platformene.

Tusindvis af brugere på de sociale medier Facebook, Instagram og WhatsApp blev i går forhindret i at anvende platformene på grund af et større nedbrud.

Facebook ejer både Instagram og WhatsApp, og under nedbruddet fik brugerne et indblik i, hvordan de tre sociale medier anvender kunstig intelligens på det billedmateriale, der bliver lagt op på platformene.

I flere timer kunne brugerne ikke uploade eller se billeder eller video på de sociale medier, men til gengæld blev de mødt med en autogenereret beskrivelse af, hvad der kunne findes på billederne i brugernes feeds.

»Billedet kan indeholde: bord, plante, blomst og udendørs,« eller »Billedet kan indeholde: en eller flere mennesker, siddende mennesker, bord og indendørs,« kunne brugerne blandt andet læse ifølge Business Insider.

Skal hjælpe blinde

Billedbeskrivelserne skabt med kunstig intelligens bliver ifølge Facebook brugt til at forbedre brugeroplevelsen for blinde personer. Normalt er funktionaliteten kun tilgængelig, hvis brugerne benytter sig af oplæsningssoftware.

På Facebook har teknologien været i brug siden 2016, og i 2018 berettede The Verge, at Instagram også havde taget værktøjet i brug med samme formål.

I forbindelse med nedbruddet har the The Telegraph spurgt it-giganten til, om billedbeskrivelserne også bliver brugt til lave målrettede reklamer. Facebook vendt ikke umiddelbart tilbage med et svar, har avisen meddelt.

Torsdag morgen - otte timer efter hændelsen startede – har Facebook meldt ud, at problemerne er blevet løst, og at platformen igen er i fuld drift.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Malthe Borch

Selvom det er interessant at se hvordan brugere oplever AI, når de får det vist på en måde, der ikke forventes, så er det på ingen måde en "afsløring". Det gavner ikke forståelsen at anvende denne slags clickbait-overskrifter.

  • 4
  • 0
#2 Michael Johansen

Billedbeskrivelserne skabt med kunstig intelligens bliver ifølge Facebook brugt til at forbedre brugeroplevelsen for blinde personer. Normalt er funktionaliteten kun tilgængelig, hvis brugerne benytter sig af oplæsningssoftware.

...eller af den service der styrer om indhold nu er politisk korrekt, eller søgninger bestilt af NSA, CIA, FBI o.s.v?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere