Nedbrud hos Facebook, Instagram og WhatsApp afslørede AI-scanninger af brugeres billeder
Tusindvis af brugere på de sociale medier Facebook, Instagram og WhatsApp blev i går forhindret i at anvende platformene på grund af et større nedbrud.
Facebook ejer både Instagram og WhatsApp, og under nedbruddet fik brugerne et indblik i, hvordan de tre sociale medier anvender kunstig intelligens på det billedmateriale, der bliver lagt op på platformene.
I flere timer kunne brugerne ikke uploade eller se billeder eller video på de sociale medier, men til gengæld blev de mødt med en autogenereret beskrivelse af, hvad der kunne findes på billederne i brugernes feeds.
»Billedet kan indeholde: bord, plante, blomst og udendørs,« eller »Billedet kan indeholde: en eller flere mennesker, siddende mennesker, bord og indendørs,« kunne brugerne blandt andet læse ifølge Business Insider.
Skal hjælpe blinde
Billedbeskrivelserne skabt med kunstig intelligens bliver ifølge Facebook brugt til at forbedre brugeroplevelsen for blinde personer. Normalt er funktionaliteten kun tilgængelig, hvis brugerne benytter sig af oplæsningssoftware.
På Facebook har teknologien været i brug siden 2016, og i 2018 berettede The Verge, at Instagram også havde taget værktøjet i brug med samme formål.
I forbindelse med nedbruddet har the The Telegraph spurgt it-giganten til, om billedbeskrivelserne også bliver brugt til lave målrettede reklamer. Facebook vendt ikke umiddelbart tilbage med et svar, har avisen meddelt.
Torsdag morgen - otte timer efter hændelsen startede – har Facebook meldt ud, at problemerne er blevet løst, og at platformen igen er i fuld drift.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.