NC3-ingeniører skal sikre keylogger-plagede biblioteker og jobcentre

Illustration: Louise Olifent
KL har indledt et samarbejde med Nationalt Cybercrime Center (NC3) om at højne sikkerheden på borgervendte computere på biblioteker og jobcentre.

Som Version2 sidste år kunne afdække, er it-sikkerheden for dårlig på de danske biblioteker, og det gør det usikkert for borgerne at bruge de borgervendte computere.

Derfor har KL indledt et samarbejde med NC3, der har sendt it-ingeniører ud på jobcentre og biblioteker for at klæde personalet på.

Læs også: Minister afviser indsats mod Keylogger-svindel: Den ligger hos kommunerne selv

SFs Karina Lorentzen har spurgt fungerende finansminister Morten Bødskov (S), om der arbejdes systematisk med at sikre pcerne på biblioteker og jobcentre, og her henviser ministeren til KL.

»For at ruste de ansatte, der supporter borgervendte pc’ere, har KL og Rigspolitiet indledt et samarbejde om opkvalificering af de it-ansvarlige på landets biblioteker og borgerservicecentre, hvor it-ingeniører fra Nationalt Cyber Crime Center i Rigspolitiet (NC3) har stået for undervisningen. Rigspolitiet har også udarbejdet en teknisk vejledning, som er sendt til alle kommuner,« lyder det.

Risiko for borgeren

Keyloggere har været et problem på de danske biblioteker i flere år, og sidste efterår kunne Version2 dokumentere, at bibliotekerne stadig er alt for dårligt beskyttede mod det simple it-angreb.

En stikprøveundersøgelse gennemført af Version2 viste, at computerne på 18 ud af 20 undersøgte biblioteker havde tilgængelige USB-porte, og at man på 13 af bibliotekerne kunne trække tastaturstikket ud af maskinerne.

Læs også: Brugernes computere på biblioteket står pivåbne for hackerangreb

Begge dele åbner for, at en it-kriminel kan slutte en keylogger til computeren, der registrerer alt input fra tastaturet, og som benyttes til at udspionere og udføre svindel mod computerens bruger.

Ondsindet brug af data hentet med en keylogger kan få store konsekvenser. Version2 fortalte i 2019 om Ronja Larsen, der mistede 270.000 kroner, efter at hun havde brugt sit NemID på en bibliotekscomputer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere