Anonymous: Vi har 1 gigabyte hemmelige Nato-dokumenter

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Anonymous påstår at have hacket Natos computernetværk og på den måde fået fat i hemmelige dokumenter, som de har frigivet online. Nato undersøger nu sagen.

Amonymous påstod i en Twitter-besked at have hacket Natos netværk:

»Ja, vi har brudt igennem Natos [netværk]. Og vi har masser af fortroligt materiale. [Angrebet blev gennemført] med simple injektioner. I de næste par dage vil der dukke interessant data op,« lød det fra Anonymous i Twitter-beskeden fra gruppens profil ”AnonymousIRC”.

»Vi ligger inde med en gigabyte data fra Nato nu, hvor størstedelen ikke kan publiceres fordi det vil være uansvarligt. Men åh Nato…,« hedder det i en anden Twitter-besked.

AnonymousIRC har også frigivet links til to dokumenter. Den ene er fra 2007 og er mærket med ordene ”Nato Restricted” og er et arbejdsdokument om kommunikationssystemerne som den internationale styrke i Afganistan, ISAF, anvender til at kommunikere med. Arbejdspapirerne indeholder detaljerede estimater for indkøb til systemerne og teknisk information.

Det andet dokument er fra 2008, og er også mærket med ”Nato Restricted” og giver sig ud for at være nogle arbejdspapirer på kommunikationssystemerne for Nato-styrker i Kosovo. Et tredje dokument beskriver de basale spilleregler for Nato, men er dateret 2002.

Nato undersøger sagen

En talsmand fra Nato sagde til The Telegraph, at Nato undersøger Anonymous hacker-påstande.

»Nato er opmærksom på, at en hacker gruppe har frigivet dokumenter på internettet, som de hævder er klassificerede dokumenter,« udtalte han.

»Nato sikkerhedseksperter undersøger i øjeblikket disse påstande. Vi fordømmer på det stærkeste enhver læk af fortrolige dokumenter, som potentielt kan bringe Natos allierede sikkerhed i fare, samt Natos styrker og civilbefolkning.«

Læs også: FBI arresterer 14 Anonymous-hackere

En sikkerhedsekspert vurderer sog, at konsekvenserne af det materiale der indtild videre er offentliggjort, ikke vil være særligt store.

»”Restricted” er den laveste niveau af klassifikation i Nato så det er kun en smule pinligt, men disse grupper der angriber Nato vil se det som en sejr alligevel på grund af Irak og den lange krig i Afganistan, siger Elizabeth Quintana, en senior forskningsdocent ved the Royal United Services Institute.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jens Madsen

Angrebet blev gennemført med simple injektioner

Hvis det er korrekt, at angrebet blev gennemført med "simple injektioner", så må man forvente, at enhver potentiel fjende, allerede har de pågældende dokumenter. Det eneste "restrictet" ved dokumenterne, er sandsynligvis ordet restricted.

Naturligvis er forkert at offentliggøre dokumenterne, når ejeren ikke ønsker det.

  • 3
  • 0
#3 Lars Lundin

Enig, bortset fra:

Naturligvis er forkert at offentliggøre dokumenterne, når ejeren ikke ønsker det.

I almindelighed kan det - afhængigt at dokumenternes indhold - være både juridisk og moralsk korrekt at offentliggøre dem, se for eksempel http://da.wikipedia.org/wiki/Whistleblower

Skaffer man sig uretmæssig adgang til andres dokumenter er man ikke en whisteblower, men snarere kriminel

Hvis dokumenterne beskriver forbrydelser begået af ejermanden, så kan det stadig have offentlighedens interesse.

Angående NATO kunne det som et hypotetisk eksempel dreje sig om dokumentation for krigsforbrydelser begået af NATO-missioner.

Hvem kender f.eks. sandheden om de to POL-transportere i Kunduz, som NATO bombede, med et stort antal dræbte civile til følge?

Så det behøves ikke altid være forkert at offentliggøre NATO-dokumenter.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere