Nato: Hackere er legitime militære mål

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Hackere bliver nu af Nato anset som militære mål, da et velplaceret cyberangreb kan gøre lige så meget materiel skade som en bombe.

Nato har netop udgivet Tallinn-manualen, der er et dokument, der præciserer, hvordan forsvarspagten forholder sig til cyberbaseret krigsførsel. Ifølge manualen er hackere, der vurderes at udgøre en trussel for nationale interesser, i jagtsæson året rundt. Det skriver RT.com.

Tallinn-manualen er blevet udarbejdet i løbet af de sidste tre i den estiske hovedstad Talinn af 25 jura- og militæreksperter.

Læs også: Ingen aner, hvem fjenden er: Forsvar i cyberkrig er urealistisk

Manualen låner inspiration fra Skt. Petersborg-deklarationen og Geneve-konventionen, men er dog endnu ikke andet end en samling forslag. Eksperter mener dog, den vil blive meget indflydelsesrig.

Dette skyldes hovedsagligt, at der lige nu stort set ikke findes regler omkring cybervåben, men det vil den 302 sider lange manual altså forsøge at gøre noget ved.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Jensen

Endelig! Endelig kan USA få inspiration til lovhjemmel udefra, så de kan mere ligetil og konsekvensfrit kan skyde dem der 'hakker' dem og lækker pinligt materiale.

Og os der bruger 'hakkerværktøjer' som WinRar og den slags, vi er naturligvis med på vi skal anskydes.

Kurser/certificeringer i stil Ethical Hacker/CIISP er pludseligt blevet noget farligere at deltage i, og man skal nok passe på hvad man kalder sig på LinkedIn.

Der bliver nok en del flere 'Ninjaer' nu.

 • 0
 • 0
Jarnis Bertelsen

Betyder det at struxnet programmører er et legitimt mål for den Iranske efterretningstjeneste? Og dermed at iran har ret til at henrette dem uden rettergang uanset om de befinder sig på Iransk territorie eller i fx. USA?

Er dette en international standard, eller endnu en amerikansk dobbel-standard?

 • 0
 • 0
Kristian Christensen

Øhmm snakker vi så om at hvis en person i et land angriber et mål i et andet land skal det betragtes som en krigserklæring ?

Hvad helt præcist definerer "nationale interesser" ? Virksomheder ? Infrastruktur? Offentlige institutioner ?

Er det kun mig der kan se en glidebane til at f.eks hvis en mexikansk statsborger tager til usa og overfalder en amerikaner så er det en krigserklæring ?

Og betyder det så at hvis f.eks jeg hackede en skole i USA ville jeg kunne blive afhentet af amerikanske agenter med dansk velsignelse og blive tiltalt med PATRIOT ACT ?(De er sgu gode til det med navne til ting i USA)

 • 0
 • 0
Nils Bøjden

Muligt min fatasi er aftaget med alderen - men hvorledes kan man jævne bygninger med jorden ved hjælp af et cyberangreb?

Hvis der er et computerbaseret centralvarmesystem skruer du op for kedeltemperaturen og lukker for trykudligningsventiler. Hack!

Jeg har f.eks fået installeret radiolink fra min målerstation til fjernvarmecentralen, så et moderne system kan vel sagtens været udstyret med langt flere elektroniske reguleringsmuligheder.

Men ellers er det diverse fællessystemer som vand, el og flydende varme som alle potentielt kan være ofre for angreb med alvorlige ædelæggelser som resultat, jvf de nyligt overståede angreb på den iranske nukleare produktion hvor en virus tilsyneladende ændrede hastigheden på centrifuger med ødelæggelse som resultat.

 • 0
 • 0
Kasper Lund

"Hacker betegner en anerkendt programmør, der skriver kildekode til programmer eller i hvertfald en tekniker indenfor computerverdenen. Mange bruger det dog som synonym for cracker."

Så man bliver automatisk en hacker, ved at publisere sin kildekode til et program? Wikipedia definationen er vist lige så langt fra målet som "medierne".

Der har i den seneste tid været en SURGE i antallet af indlæg med folk der tuder over at "Medierne" ikke ved hvad forskellen på en hacker/cracker er. Men tilsyneladende er posterne ej helllere selv helt klar over definantionen. Derfor vælger jeg nu, meget mod min gode vilje, at bidrage til samme ondecirkle!

En hacker i sin klassiske jargon, er en der formåer at få et system til at udføre andre (evt. ulovlige) handlinger, end skaber(ne) af nævnte system, oprindeligt har haft designet systemet til. DET er en hacker..

 • 0
 • 0
Kasper Lund

Jeg vedkender at det har været tilfældet "på nettet". Mit indtryk har dog været her på v2, at det er lidt "indforstået". Men de seneste måneders nyheder hvor ordet "hacker" har indgået i overskriften, har der altid være mindst en der kommet med den klassiske "Der er forskel på hacker og cracker".

 • 0
 • 0
Morten Jensen

Man får indtrykket at fjolserne ikke helt ved hvad det er de taler om, når de taler om at oprette "offensive cyber task forces". Er Al-Qaeda fjendebilledet så tyndslidt at vi har brug for at opfinde endnu en imaginær fjende: hackerne! Eller måske bare: internettet :) ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere