Nato åbner forsvarscenter mod it-angreb

Danmark er ikke med på listen over syv Nato-lande, som er gået sammen et nyt forsvarscenter mod angreb i cyberspace. Centret skal bemandes med 30 forskere og sikkerhedseksperter.

Danmark er ikke at finde på listen over syv Nato-lande, der er gået sammen om at etablere et nyt forsvarscenter, der skal sikre forsvarsalliancen mod angreb i cyberspace. De syv lande er Estland, Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Slovenien og Spanien.

»Der er tale om et ressourcespørgsmål. Vi har som et lille forsvar ikke ressourcer til at dække det hele,« siger kommunikationschef i Forsvarskommandoen Lennie Fredskov Hansen til Version2.dk som forklaring på, at Danmark ikke deltager i projektet.

Løbet er dog langt fra kørt, når det gælder dansk deltagelse. Forsvarsministeriet oplyser, at centret først vil være fuldt oppe at køre i december, og det derfor vil være muligt for Danmark at koble sig på projektet på det tidspunkt.

Det nye it-forsvarscenter får hovedsæde i Tallin i Estland og forventes bemandet med 30 forskere og it-sikkerhedseksperter. Projektet har fået navnet Cooperative Cyber Defence (CCD) Centre of Excellence (COE) og vil forske og træne i krig i cyberspace.

»Der er et tvingende behov for at åbne et it forsvarscenter. Det vil hjælpe Nato til at trodse og succesfuldt modstå truslerne inden for dette område,« siger Nato-general James Mattis i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen har angreb i cyberspace været på dagsorden i Nato, siden et angreb blev sat ind på Nato-landet Estland i maj 2007. Selv om angrebet ikke i sig selv var videre sofistikeret, lykkedes det alligevel angriberne at slå en række finansielle systemer ud i adskillige timer, hvilket medførte, at Estland bad Nato om hjælp.

Det nye it-forsvarscenter skal blandt andet deltage i yderlig sikring af Natos eget netværk (NNEC) men også udføre eksperimenter inklusive lokalt anlagte angreb samt understøtte Natos øvrige aktiviteter inden for it-forskning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere