Endelig: Samlet, national patientjournal klar i 2012

I slutningen af 2012 skal alle danske sygehuse være koblet på en ny platform, der gør det muligt for lægen at se alle informationer om patientens medicinforbrug og tidligere diagnoser.

I dag skal lægen navigere i flere registre, som for eksempel e-Journalen, fordi alle informationer ikke er samlet i den Elektroniske Patientjournal, EPJ. Men det skal ændres fra begyndelsen af 2013, hvor patientoplysninger bliver synlige direkte i ét fagsystem, for eksempel EPJ. Det skriver Dagens Medicin.

Den nye national platform skal udvikles til at kunne udveksle patientoplysninger og går under navnet ’det nationale patientindeks’. Patientindekset vil også give adgang til journalnoter, laboratoriedata samt vaccinations- og donorregister.

»Så vil man virkelig kunne tale om en national EPJ, for selv om der kommer til at mangle eksempelvis oplysninger om planlagte undersøgelser, så vil alle helbredsoplysninger være lagt frem, uanset hvor i landet man befinder sig,« udtaler Pia Kopke, kundechef i Koncern-it i Region Hovedstaden og tovholder for regionernes fællesprojekt om national adgang til patientjournaler til Dagens Medicin.

Statens myndighed for udvikling af sundheds-it, National Sundheds-it, har sendt udviklingen af det nationale patientindeks i EU-udbud og forventer, at lanceringen sker i sommeren 2012.

»Vi har prækvalificeret fem mulige leverandører til systemet, og inden årsskiftet ved vi, hvem der skal stå for udviklingen,« udtaler Jens Hvidberg, projektleder i NSI med ansvar for patientindekset til Dagens Medicin.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

Fekalier fra større klovdyr af hankøn...

Sure thing i har udviklet og sat et nationalt EPJ i drift på 6-8 måneder.... Det vil jeg godt nok se i virkeligheden før jeg tror på det....

Det her lugter af endnu en amanda... Dvs. Skattekroner lige ud af vinduet...

 • 6
 • 1
#5 Jens Hansen

Vi har over de sidste 2 år etableret ganske mange succesfuldes systemer i Region H. Projekter der er blevet færdige til tiden, EPM, EPJ og lign. Men da ingen vil høre om offentlige projekter der går godt, så bliver det desværre bare de sædvanlige hånlige udbrud. Idag kan man allerede via Sundhed.dk se mange af disse oplysninger på tværs, og ganske meget af det er allerede tilgængeligt.

 • 3
 • 3
#9 Torben Worm

Som læge kan jeg kun være skeptisk. For det første er Dk ikke større end at vi allerede burde have et system som man fra såvel praktiserende læge, tnadlæge, apotek og sygehusafdeling kun skulle bevæge sig i en snitflade. Det har vist fortsat lange udsigter. For det andet bør man kunne have flere applikationer åbne samtidig. Ligesom man i en papirjournal kan trække en røntgenbeskrivelse lidt frem og hurtigt komme til laboratoriesvar som patologisvar og journalkontinuation. Et sådan system har jeg endnu til gode at se! Før vi får noget sådant - ja så er det primært IT-folk, EDB-firma på software siden som griner og klasker sig på lårene over alle de penge man kan tjene. Vi andre - som daglige bruger - må fortvivlet forsøge at få en hverdag til at hænge sammen.!

 • 3
 • 1
#10 Nicolai Buch-Andersen

Inden morskaben breder sig alt for meget, er det værd at bemærke, at 'det nationale patientindeks' ikke er et nyt EPJ-system, som overskriften antyder.

Så vidt jeg kan læse, så drejer det sig i stedet om endnu et nationalt register, på linje med Det Fælles Medicinkort og Landspatientregisteret. Dvs. et nationalt system, som de eksisterende EPJ-systemer indberetter til og henter data fra.

Så snart snitfladen til dette nye register er på plads, kan hver af de enkelte EPJ-leverandører således begynde at tilpasse deres system. Dette arbejde kan snildt udføres parallelt og derfor er 'senest i 2013' nok en stram tidsfrist, men den burde ikke være helt umulig at holde.

 • 3
 • 0
#11 Hans Schou

Inden morskaben breder sig alt for meget, er det værd at bemærke, at 'det nationale patientindeks' ikke er et nyt EPJ-system, som overskriften antyder.

Nej det lød også meget underligt, at det skulle være.

For tiden er der et antal sygehuse, og et lidt mindre antal EPJ-systemer. Nogle sygehuse bruger rent faktisk det samme system. Der er noget der indikere at man stadig vil tillade at der er flere EPJ systemer, og de skal alle interface op til samme system. Det er muligt at det er tåbeligt (af en eller anden grund jeg ikke kender), men det vil i mine øjne være det bedste om alle sygehuse brugte samme system. De behøver ikke skifte inden den 1. i næste måned, men for hvert år der går, får 10% færre bevillinger.

Og hvilket EPJ af alle mulige skal så vælge? Det bedste. Det sygehusdirektørene bedst kan lide. Det som nogen djØFFER bestemmer eller et andet, bare det bliver det samme.

 • 0
 • 0
#12 Morten Borg

Hvorfor er det i det hele taget at man har taget den, undskyld udtrykket, idiotiske beslutning oprindeligt at indføre flere EPJ systemer på sygehusene i et så lille land som Danmark?

Jeg håber da virkelig ikke dette blot er et interface til at forskellige EPJ systemer kan tale sammen frem for at vælge det mest velfungerende EPJ system og benytte dette overalt.

 • 0
 • 1
#14 Hans Schou

Jens Hansen

Vi har over de sidste 2 år etableret ganske mange succesfuldes systemer i Region H.

Det vi andre ikke forstår, er hvorfor hver region skal udvikle deres eget system. Hvad er det, der gør hver region så speciel, at de ikke kan bruge samme system? Hvis der nu er nogle argumenter for det, så vil mit næste spørgsmål være om ikke der var sygehuse i én region, som bedre kunne bruge et system fra en anden region?

Projekter der er blevet færdige til tiden, EPM, EPJ og lign. Men da ingen vil høre om offentlige projekter der går godt, så bliver det desværre bare de sædvanlige hånlige udbrud.

Det er ikke rigtigt. Alle skatteydere vil gerne høre om projekter der går godt. Men hvis man udvikler en masse systemer der kan det samme, så er det spild af skattepenge, og det bryder skatteydere sig ikke om. Dem der ikke er skatteydere, altså dem der har en negativ økonomisk balance overfor samfundet, de er helt ligeglade med den økonomiske betragtning.

Idag kan man allerede via Sundhed.dk se mange af disse oplysninger på tværs, og ganske meget af det er allerede tilgængeligt.

Det er super at man kan se disse oplysninger, men det er ikke super at det er forskellige systemer.

Samfundet har ingen gavn af det.

 • 0
 • 1
#15 Gert Madsen

"Det er super at man kan se disse oplysninger, men det er ikke super at det er forskellige systemer."

Sådan så Kreml på verden i mange år.

Det er træls at se skattepengene ryge i kloaken den ene gang efter den anden.

Men at tro alt løses bare man får en centraltstyret One-Size-fits-all løsning, det har jeg svært ved at finde noget positivt at sige om.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere