Nasas nye raketopsendelsessoftware lappet sammen med 2,5 mio. linjers klisterkode

30. marts 2016 kl. 11:391
Nasas nye raketopsendelsessoftware lappet sammen med 2,5 mio. linjers klisterkode
Illustration: Nasa.
Det store udviklingsprojekt er mere end et år forsinket og 600 millioner kroner over budget. En intern revision kritiserer Nasas ledelse for ikke at bruge et af de systemer, private virksomheder bruger til opsendelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er tale om raketvidenskab, men det er ingen undskyldning for at gå 77 procent over budget og blive foreløbig mere end et år forsinket med udviklingen af et nyt system til raketopsendelse, som Nasa er i færd med. Nasas ledelse kritiseres i en revisionsrapport for ikke at have valgt en af de løsninger, som bruges i den kommercielle rumfartsindustri.

Projektet Spaceport Command and Control System (SCCS) skal give Nasa et nyt system til at administrere alle de processer, der indgår i at gøre opsendelsesområdet på Kennedy Space Center klar til opsendelse og klargøre raketterne.

Mens det tidligere ville have været umuligt for Nasa at finde en kommerciel leverandør, der havde sådan et system, så eksisterer der i dag en kommerciel industri for raketopsendelse, som benytter kommercielle softwareløsninger. Det gælder eksempelvis Orbital Sciences Corporation og Space Exploration Technologies (SpaceX), som sender forsyninger til Den Internationale Rumstation for Nasa.

Mangler stadig to års udvikling - efter 2,5 mio. kodelinjer

I stedet har Nasa valgt at sammenstykke sin egen løsning ud fra en større mængde stumper, og det har vist sig at være et omfattende arbejde. Ifølge revisionsrapporten har Nasas softwareudviklere foreløbig skrevet 2,5 millioner kodelinjer, der udelukkende har til formål at binde de mange softwareprodukter i løsningen sammen. Og der ligger stadig to års udviklingsarbejde forude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammenligning påpeger revisorerne, at der til Hubble-rumteleskopets kontrolsystem blev skrevet 500.000 linjers kode i opgraderingen af teleskopet for at få systemerne til at hænge sammen.

Den interne revision hos Nasa giver kulturen i rumfartsorganisationen skylden for, at projektet er i problemer. Ledelsen i Nasa har en tendens til at være for optimistiske og love mere, end organisationen kan holde inden for tidsrammen, hedder det i rapporten.

Revisorerne anbefaler, at Nasa gennemfører en uafhængig ekstern vurdering af SCCS for at fastslå, hvor risikoen for yderligere forsinkelser og budgetoverskridelser kan mindskes og eventuelt, hvorvidt Nasa i stedet bør købe en kommercielt tilgængelig løsning.

Nasas ledelse er gået med til at gennemføre sådan en vurdering, når den del af SCCS, der skal bruges til den første samlede SLS-Orion-opsendelse, Exploration Mission-1, er klar i november 2018.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. marts 2016 kl. 15:27

... det lyder som en gentagelse af [indsæt-vilkårligt-offentligt-dansk-it-projekt-her].