NASA har eget lynhurtigt internet: Udveksler filer med 91 gigabit/s

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har sammen med USA’s energiministerium et lukket, landsdækkende netværk, som måske er verdens hurtigste: 91 gigabit pr. sekund i daglig brug.

De ansatte hos NASA får ikke bare lov at arbejde med rumprogrammer – de har også verdens måske hurtigste netværk imens. Et lukket forskningsnetværk, som forbinder NASA med andre institutioner i branchen, er nemlig blevet så strømlinet, at forskerne har op mod tusind gange højere hastigheder til up- og download end den normale, private xDSL-forbindelse. Det skriver Wired.

Helt konkret har NASA målt en hastighed mellem Denver i den vestlige halvdel af USA og Maryland på østkysten på hele 91 gigabit pr. sekund. Og det er vel og mærke ikke igennem en direkte forbindelse, men via forgreninger i netværket, som er døbt ESnet.

ESnet, som bliver drevet af USA’s energiministerium, dækker nemlig en række byer over hele USA og kører via fiberforbindelser, som bliver lejet til privat brug. Og mens 91 gigabit pr. sekund er ikke imponerende i forhold til de hastigheder, man kan vride ud af en direkte fiberforbindelse, er det ifølge Wired meget svært at opnå i et større netværk. Der kan nemlig opstå forsinkelser undervejs i de mange knudepunkter og overgange, og alt udstyr skal være gearet til de høje hastigheder.

Forskningsprojekter kan kræve udveksling af store mængder data, som normalt ville kræve en stabel harddiske sendt med pakkepost. For eksempel genererer ét forsøg med partikelsammenstød i CERN’s LHC-accelerator 30 petabyte data, altså omkring 30.000 terabyte, som så skal behandles og filtreres.

Læs også: Så voldsom er storage-udfordringen i Cern: 45 petabyte data og 68.000 diske

Den slags datamængder vil stadig være krævende at få igennem selv det lynhurtige ESnet, for med maksimal hastighed vil det tage halvandet minut at overføre én terabyte.

At opnå en hastighed på knap 100 gigabit/sekund er dog heller ikke nok for ESnet, som allerede arbejder på at opgradere til 400 gigabit-udstyr på netværket. På længere sigt skal hastigheden op på én terabit pr. sekund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Martin Rasmussen

Man må da håbe at de arbejder op imod en server, som er noget anderledes specificeret så. Det er desuden NASA/det amerikanske energiministerium, og man må vel formode at alt deres arbejde udføres fra servere, og ikke på deres egen lille pc. Alt andet vil da være galimatias!

  • 0
  • 0
#5 Erik Cederstrand

Det er da ingenting. TDC har lovet mig 100 gigabit/s* på min ADSL-forbindelse.

  • Vejledende max-hastighed i uger med to torsdage. Lokale variationer kan forekomme. Kun for kunder, som har kortere end 10 cm til nærmeste central.
  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere