NASA-forsker tvunget til at udlevere sin telefon i amerikansk lufthavn
Sidd Bikkannavar er amerikansk statsborger og født i USA. Han er ansat hos NASA's Jet Propulsion Laboratory. Han er også en del af Global Entry programmet, som giver visse amerikanske statsborgere som har været igennem baggrundstjek fremskyndet adgang til landet.
Og sidst, men ikke mindst, har han ikke besøgt nogen af de lande, som præsident Donald Trump bremsede indrejse fra i den forgangne måned - han besøgte Chile.
Ikke desto mindre blev han tilbageholdt, da han for to uger siden vendte tilbage til USA. Det skriver The Verge.
Den 15. januar, mens Barack Obama stadig var præsident, rejste Sidd Bikkannavar til Sydamerika. Da han vendte tilbage, sad Donald Trump på tronen og havde udstedt sit nu omstridte indrejseforbud fra syv overvejende muslimske lande.
Skulle udlevere NASA-telefon ulåst
Da CBP (Customs and Border Patrol) i George Bush Intercontinental Airport havde scannet Sidd Bikkannavars pas, blev han bedt om at følge med. Han bliver ført ind i et forhørslokale, hvor betjenten beder Bikkannavar om at udlevere sin telefon.
»Han fører mig ind i et forhørsrum og forklarer, at jeg er på vej ind i USA, og at han derfor skal gennemsøge mine ejendele for at sikre sig, at jeg ikke medbringer noget farligt,« siger Bikkannavar til The Verge.
»Jeg spurgte ham, hvorfor jeg var blevet udvalgt. Det kunne han ikke fortælle mig,« siger han.
Sidd Bikkannavar skrev denne statusopdatering, som sidenhen er blevet delt over 2000 gange
Den pågældende telefon er udleveret af NASA, og kan potentielt indeholde klassificerede oplysninger.
Betjenten præsenterer Bikkannavar for et blåt papir kaldet Inspection of Electronic Devices og forklarer, at CBP har ret til at kigge hans telefon igennem.
Bikkannavar forklarer, at han ikke må udlevere telefonen, og at den teknisk set tilhører NASA. Men lidet hjælper det, og Bikkannavar låser til sidst telefonen op. Betjenten forlader lokalet med telefonen, og han vender først tilbage en halv time senere. Bikkannavar har ingen idé om, hvad der i mellemtiden er sket med telefonen.
Kan ikke forlange telefonen ulåst
Sidd Bikkannavar er ikke den eneste, som har fået sin telefon konfiskeret og forlangt oplås af CBP. Sekretær for Homeland Security, John Kelly, har tidligere udtalt, at »vi vil have passwordadgang til deres sociale medier: Hvad laver de, hvad siger de? Hvis de ikke vil samarbejde, så får de ikke lov til at komme ind.«
Men Hassan Shibly, adminstrerende direktør hos Council of Islamic-American Relations i Florida(CAIR), fastslår overfor The Verge, at CBP ikke har ret til at forlange de tilbageholdte, at de skal låse deres telefon op.
»I de tilfælde, som jeg har set, er man blevet præsenteret for et dokument, som fortæller, at CBP har juridisk autoritet til at gennemsøge telefoner ved grænsen, hvilket giver det indtryk, at man er forpligtet til at låse sin telefon op. Det er ikke sandt, det er man ikke forpligtet til,« siger Hassan Shibly.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.