Næstved-firma skal lufte Facebooks svenske servere

Ventilationsfirma fra Næstved scorer millionordre på ventilationssystemer til Facebooks kommende datacenter i Sverige.

Ventilationsfirmaet Novenco fra Næstved skal fremover sørge for, at Facebooks servere i et kommende datacenter i Luleå i Sverige får frisk luft.

Novenco skal levere ventilationsanlæg for et millionbeløb til datacenteret, der ventes at blive »13 fodboldbaner stort med et anslået strømforbrug på 120 megawatt,« fremgår det af en pressemeddelelse.

En gennemsnitlig dansk familie har et forbrug på omkring 4.000 kilowatttimer om året.

»Vi ser et stort forretningspotentiale, fordi det, vi nu leverer til Facebook, netop er det, der vil være efterspørgsel efter til disse anlæg de kommende år: energibesparende ventilation,« udtaler administrerende direktør Steen Rasmussen, Novenco, i pressemeddelelsen.

Det svenske datacenter er Facebooks første byggeri udenfor USA. Valget faldt på Luleå tæt ved polarcirklen, fordi det giver mulighed for at udnytte naturlig køling.

Læs også: Facebook bygger kæmpe svensk datacenter ved Polarcirklen

Som tidligere beskrevet på Version2 har temperaturen ikke har været over 30 grader Celcius i mere end 24 timer siden 1961, og gennemsnitstemperaturen ligger på omkring to grader i området omkring Luleå.

Danske Novenco skal køle Facebook ned

Ventilationsfirmaet fra Næstved skal levere ventilation i millionklassen til Facebooks nye store serveranlæg i Luleå i Sverige.

Tv-avisen på DR viser fredag aften et indslag om den nye kontrakt ventilationsfirmaet Novenco har indgået om at levere en ventilationsløsning baseret på ZerAx ventilatoren til Facebooks kommende serveranlæg i Luleå i Sverige.

Det er Facebooks første byggeri udenfor USA, og valget faldt på Luleå tæt ved polarcirklen netop på grund af mulighederne for at udnytte naturlig køling af det enorme anlæg.

Nedkølingsopgaven løses med hjælp fra den Næstved-baserede virksomhed Novenco, der er førende på markedet for energivenlige ventilatorer. Novencos administrerende direktør, Steen Rasmussen glæder sig over kontrakten på mange planer:

’Ikke alene er det godt for vores virksomhed med sådan en ordre, men det er også godt for fastholdelsen af produktionsarbejdspladser i Danmark.’

Facebooks serveranlæg i Luleå ventes at blive 13 fodboldbaner stort med et anslået strømforbrug på 120 GW, hvilket svarer til strømforbruget i ca. 16.000 husholdninger.

Behovet for store serveranlæg bliver kun større i de kommende år, for jo mere vi klikker på nettet, jo mere er der behov for servere til at facilitere den stadigt voksende brug af internettet. Derfor rykker selv de amerikanske virksomheder nu ud af USA og finder egnede placeringer, produkter og arbejdskraft andre steder på kloden: Google åbnede sidste år et stort serveranlæg i Finland og Microsoft har planer om at bygge anlæg i Sibirien. Dertil kommer Facebooks byggeri i Luleå, og dermed er der et potentielt stort forretningsområde for virksomheder som Novenco:

’Vi ser et stort forretningspotentiale, fordi dét vi nu leverer til Facebook netop er det, der vil være efterspørgsel efter til disse anlæg de kommende år: energibesparende ventilation. Vi har et unikt produkt, og det er også derfor Facebook har valgt os’, siger administrerende direktør Steen Rasmussen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Novenco skal levere ventilationsanlæg for et millionbeløb til datacenteret, der ventes at blive »13 fodboldbaner stort med et anslået strømforbrug på 120 megawatt,« fremgår det af en pressemeddelelse.

En gennemsnitlig dansk familie har et forbrug på omkring 4.000 kilowatttimer om året.

120 MW kontinuerlig drift i et år bliver til 1,0512 * 10^12 Wh. Det bliver sammenlignet med 4MWh, som er 4 * 10^6 Wh. Er det ikke lidt rodet at blande de to ting?

 • 1
 • 0
#2 Deleted User

Fra artiklen kan der vi nu udlede konstanten DCPC (Data Center Power Consumption) Til brug for overslagsberegning på servietter o.lign. kan den sættes til ca. 9MW/Fodboldbane. Så et datacenter der fylder 20 fodbalbaner vil kræve ca. 180MW

 • 0
 • 0
#3 Micki Pedersen

Spændende projekt. Helt sikkert! :-)

Måske lidt OT:

Nu ved jeg ikke hvad de mange servere kommer til at lave, men går ud fra at det blandt andet er at serve webcontent til Europa mm.

Det må give en helvedes masse trafik der skal igennem Sverige og videre til de øvrige lande. Er der nogen der ved om det i den forbindelse har været/bliver nødvendigt at udvide infrastrukturen i Sverige? Og hvor meget trafik videre til Europa kommer til at gå igennem fiberlinjerne i Danmark?

 • 0
 • 0
#4 Mikkel Mondrup Kristensen

Der ville ikke være nogen generel udbygning af infrastrukturen i Sverige (eller Danmark), Facebook køber helt sikkert kapacitet på andres transmissions net for at binde deres netværk sammen. Det meste af det longhaul fiber der er i både Danmark og Sverige blev lagt ned under dot com boblen og da teknologien har gjort det nemt at køre flere lysbølger over den samme fiber har der ikke været brug for at grave nyt ned for at udvide kapaciteten. Jeg vil gætte på at stort set alt trafik mod Europa ville gå over Danmark da det ikke er normalt at køre transit trafikken over Rusland.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere