Næste Internet Explorer elsker HTML5 - men uden canvas-elementet

Internet Explorer 9 skal understøtte alle webstandarder og især de nye HTML5 og CSS3. Men canvas-funktionen er der ikke blevet plads til, må Microsoft indrømme.

Microsoft har fremlagt en ny såkaldt preview-udgave af den kommende Internet Explorer 9, og der er naturligvis ingen grænser for, hvor meget hurtigere den er blevet siden sidst og hvor meget bedre den understøtter de nye webstandarder end konkurrenterne.

Men en af de centrale nyheder i HTML5 har firmaet ikke fundet plads til i browseren, der kommer på gaden i slutningen af 2010 eller starten af 2011.

Canvas-elementet giver mulighed for at tegne 2D-grafik via Javascript, hvilket kan bruges i et utal af sammenhænge. For eksempel er der udviklet webbaserede tegneprogrammer, der kun bruger Javascript.

Og Microsofts udsendte browser-mand ville da også selv gerne have haft canvas-elementet med i IE9, indrømmede han i en paneldebat på konferencen Web 2.0 Expo i San Francisco. Det skriver The Register.

Hvorfor Internet Explorer 9 så ikke kommer til at understøtte canvas-elementet, kunne Giorgio Sardo, firmaets Internet Explorer evangelist, ikke gøre rede for. Tagget understøttes oven i købet af alle andre store browsere allerede i dag.

Microsoft-manden forklarede, at det var en stor mundfuld at implementere canvas-understøttelsen, men den købte Mozillas Brendan Eich ikke.

»Vi har gjort det i fem år nu. Det er nemt,« sagde han, ifølge The Register.

Til gengæld kunne Microsoft blære sig med hurtig hardware-understøttelse af HTML5-grafik i den kommende browser. I en video viser Microsoft, hvordan IE9 kan afvikle forskellige grafiktunge sider langt hurtigere end Chrome og Firefox.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan Ebdrup Blogger

Ringe, det lugter lidt. Man kan ikke lade være med at tænke på om det er Silverlight-beskyttelse, der ligger til grund for den beslutning. Selvom jeg dog intet belæg har for den påstand. Det ville bare have været rigtigt godt med canvas i alle browsere.

 • 0
 • 0
#3 Lars Balker

Det er da rart at se at Microsoft er klar over risikoen for dem ved at der kommer flere og bedre html5-applikationer (lad os undlade at kalde dem sky-apps).

Krigserklæringen (for det er det det er) fra Microsoft kan betyde en af to ting:

Det vil tage længere tid for html5-applikationer at blive udbredte, men før eller siden må Microsoft understøtte canvas-tagget.

Eller udviklingen vil fortsætte som i dag uden den store hensynstagen til hvad Microsoft vil understøtte, og volumen af interessante html5-applikationer vil blive så stor at endnu flere vil fravælge IE, og før eller siden må Microsoft understøtte canvas-tagget.

Microsoft: I har allerede tabt, hvorfor skal jeres brugere straffes i mellemtiden?

 • 0
 • 0
#4 Martin Kofoed

Hvorfor spænde ben for sig selv og sine kunder? Jeg kunne da levende forestille mig, at brugere af Visual Studio gerne så hurtigt som muligt kunne tænke sig at tegne med diverse widgets direkte på canvas'en og hooke disse op med backend-komponenter. Eller er man som MS-udvikler ligeglad med alt det, som IKKE er indbygget i platformen?

Anyway, MS har da alle muligheder for at komme med på toget, hvilket ikke lykkedes med Silverligt, der i bund og grund er endnu en "me too"-teknologi. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke går efter at gøre Visual Studio til det fedeste IDE til udvikling af grænseflader i HTML5/Canvas.

Sæt i gang! Eller bliv jordet af fremskridtet.

 • 0
 • 0
#5 Flemming Frandsen

Jeg ser personligt frem til modningen af ChromeFrame.

Med CF kan man lave HTML5 applikationer helt uden at overveje at IE findes.

IE brugere vil første gang de besøger et site der har brug for CF skulle gennem en let lille download+install øvelse, men ellers vil det være usynligt for brugeren at køre CF inden i IE.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke går efter at gøre Visual Studio til det fedeste IDE til udvikling af grænseflader i HTML5/Canvas.

Fordi design delen er fokuseret over i Microsoft Expression (Blend|Web|Design) :-)

Og sjovt nok så er Expression Blend netop udviklet til at tegne på Canvas brugerflader... i Silverlight ;)

 • 0
 • 0
#8 Fini Alring

Så husk lige at det generelt er noget makværk at bede sine brugere om at installere et plugin for at besøge sit website. Ydermere skal man være meget varsom med at bede folk installere noget af den kompleksitet på intetandende brugeres maskiner, de fleste vil ikke forstå konceptet med at bruge en tredjeparts browser-engine i IE.

Sidst men ikke mindst kan man læse følgende på CF websitet: Note: "This is an early-stage release, intended for developers and testing."

I mine øjne vil være langt mere fordelagtigt at anbefale brugerne at "opgradere/udskifte" deres browser, end at installere CF.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere