Mystisk ‘WM-kode’ afslørede fejl i kræftscreeningssystem

24. oktober 2013 kl. 06:443
Mystisk ‘WM-kode’ afslørede fejl i kræftscreeningssystem
Illustration: wikimedia commons.
Det var en lille kode på to bogstaver, der gik igen i databasen over patienter, som fejlagtigt var blevet afmeldt indkaldelse til screening for livmoderhalskræft. Opdagelsen af den såkaldte "Winnie Madsen"-kode har ført til genindkaldelse af 19.000 kvinder landet over.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På sygehusene i Region Midtjylland var de begyndt at undre sig over, at nogle patienter spurgte, hvornår de skulle møde op til næste screening for livmoderhalskræft. De optrådte nemlig som afmeldte i systemet, hvilket måtte betyde, at de enten tidligere havde fået fjernet livmoderen operativt, eller aktivt havde meldt sig ud af indkaldelsessystemet.

I Region Midtjyllands patologiske system opdagede man, at disse patienter alle havde en lille, mystisk kode knyttet til dataposten: ‘WM’. Det fik de ansatte til at lave et udtræk på alle patienter med ‘WM’-koden.

En stikprøve på 60 kvinder viste, at 36 ikke optrådte i landspatientregistret over patienter, der havde fået bortopereret deres livmoder eller -hals. Derfor udsendte regionen et spørgeskema, der søgte at afklare, om disse kvinder vidste, at de var meldt ud. De 28 svar, der kom tilbage, lød enstemmigt: Nej.

Nu skal en arbejdsgruppe se på, hvor og ikke mindst hvordan denne fejl kan være opstået, og hvilken rolle WM-koden spiller. WM-koden stammer dog med al sandsynlighed fra WM-data, som har leveret EPJ-systemer (Elektronisk Patientjournal) til det danske sundhedsvæsen tilbage i 2007.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2007 blev de spredte indkaldelsessystemer, som amterne havde gjort brug af, nemlig samlet i et fælles nationalt system, og det er med al sandsynlighed fra denne konvertering, at de afslørende WM-mærkater er blevet sat. Siden 2007 er ingen kvinder uretmæssigt faldet ud af systemet, hvilket tyder på, at fejlen skal findes blandt amternes gamle systemer.

Tilbage står spørgsmålet, hvad WM-markeringen i sin tid har betydet. Indtil videre har regionerne for en sikkerheds skyld genindkaldt alle kvinder i registeret, der har den mystiske kode anført.

Problemet kan dog ikke uden videre indsnævres til et enkeltstående it-system, da WM-koden også dækker over kvinder, der retmæssigt er meldt ud af indkaldelsessystemet, men fordelingen af genindkaldelser på landsplan er alligevel ikke helt lige. Således tegner Region Midtjylland og Region Syddanmark sig for 13.000 af de 19.000 nyligt udsendte genindkaldelser.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. oktober 2013 kl. 18:57

Jeg arbejder i branchen ved at Good Clinical Practice GCP opfattes som de letteste ift vores lovgivninger og krav. Og jeg ved hvor meget der burde gøres og hvor lidt der er garanti for følges når det bare er formalia og compliance og good SW engineering / automation practice (GEP/GAMP). der er ikke garanti for ret mange regler overholdes internt eller af leverandører.

Så det der er uundværlig i et web firma er ikke en gang en selvfølge fordi det hele drukner i regler og papir...

1
24. oktober 2013 kl. 13:36

Da jeg formoder at der er styr på dokumentationen og versioneringen, så vil jeg løfte røret og ringe til WM data, og få dem til at udlevere use casen (eller flere) som har med oprettelse og redigering af brugere, samt al dokumentation tilhørende. Står der ingenting her i, kan man vel "bare" løbe deres versioneringssystem igennem, og se efter WM-koden, derefter kan de vel se hvem som har udviklet det, og eventuel spørge ham, eller hans daværende chef/projektleder.

2
24. oktober 2013 kl. 14:54

Det er nok sværere end bare lige. WM-data har i mellemtiden skiftet navn to gange og det er nok ikke bare navnet, som er skiftet ud...