Mystisk tidsspring ramte danske HTC-telefoner fredag morgen

27. maj 2011 kl. 15:3821
En række danskere kom lidt tidligere op i morges, da en række HTC-mobiltelefoner af endnu uforklarlige grunde pludseligt gik for hurtigt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lommeuret er kommet tilbage i form af mobiltelefonen, som for mange danskere i dag har erstattet både armbåndsuret og vækkeuret. Normalt er telefonens ur ganske præcist, men fra tid til anden går det kollektivt galt for en flok mobiltelefoner.

Fredag morgen gik det tilsyneladende ud over danske mobiltelefoner fra HTC for i hvert fald både Telia- og Telmore-kunder. Version2 har modtaget flere henvendelser om, at telefonerne i morges ved 7-tiden gik mellem 5 og 10 minutter for hurtigt.

Årsagen var fredag eftermiddag imidlertid stadig ukendt. Flere teleselskaber, som Version2 har talt med, har hørt om problemet, men har ikke fundet nogen teknisk forklaring.

Da Version2 kontaktede TDC, som driver det netværk, der benyttes af Telmore, var selskabets bedste forklaring, at den forkerte tidsangivelse hang sammen med en serveropdatering hos Telia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den forklaring var imidlertid blot baseret på en historie fra Radioavisen, og TDC havde heller ingen god forklaring på, hvorfor Telmore-kunder blev ramt. Det bedste bud var, at kunderne på et tidspunkt må have synkroniseret deres ur med Telias netværk.

Hos Telia troede man på baggrund af den samme historie, at fejlen var begrænset til selskabets eget netværk, indtil man fandt ud af, der også var Telmore-kunder, som var ramt. Til gengæld tegnede der sig et mønster i, hvilke telefoner der var påvirket.

Det viste sig, at det udelukkende var kunder med telefoner fra HTC, som havde oplevet problemet. Hvorvidt det skyldes, at HTC's Android-telefoner som standard har et stort og synligt ur, og andre telefoner derfor kan have været påvirket, uden kunderne har opdaget det, er dog uvist.

HTC har dog heller ingen umiddelbar forklaring, men undersøger sagen nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er blevet gjort opmærksom på, at visse HTC-telefoner skulle have haft en forkert tidsangivelse i morges. Vi er ved at undersøge dette nærmere og vil selvsagt rette det snarest muligt,« siger nordisk direktør for HTC Peter Frølund.

Mobiltelefoner har dels et indbygget ur, men benytter sig også af data fra mobilnetværket til at synkronisere med den korrekte tid, ligesom en pc benytter sig af særlige tidsservere på internettet til at stille uret korrekt.

Episoden med HTC-telefonerne fredag morgen er ikke enestående. Blandt andet har Apples iPhone-telefoner flere gange haft problemer med korrekt skift til og fra sommertid. Det var skyld i, at flere personer kom for sent på arbejde, fordi de benyttede deres telefon som vækkeur.

En tidsforskydning på 10 minutter forvolder nok ikke mere end blot undren for de fleste i forhold til en times forskel ved sommertid, men da episoden ikke har fundet en forklaring, så er det ikke udelukket, at den kan gentage sig med en større uregelmæssighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du oplevet problemer med uret i din mobiltelefon fredag, eller har du kendskab til, hvad årsagen kan være, så skriv i debatten herunder.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. maj 2011 kl. 16:07

...på en mærkelig måde. Havde sat mit ur til at ringe kl 9.25, men da det ringede stod den på 9.3X - det interne ur passede åbenbart fint, det var bare visningen der gik galt. Jeg fandt et online ur og kiggede hvad klokken i virkeligheden var og kort efter passede uret igen...

2
27. maj 2011 kl. 17:21

Jeg lagde mærke til det lidt over 10, hvor telefonen var omkring fem minutter foran alle andre ure i huset - da jeg nåede ud til bilen omkring 10.15 insisterede min Wildfire på, at klokken var 10.25.

Den fandt selv tilbage til den rigtige tid efter en genstart; jeg overvejede først for sent at prøve at slå den netværksbaserede tid fra for så at slå den til igen.

3
27. maj 2011 kl. 17:48

Tænk engang, at en applikation til en mobiltelefon kan være kodet så tåbeligt, at den accepterer en stor ur-ændring UDEN bruger accept ? Ja men ..... er de tåber eller bare dumme ?

Når jeg siger "JA" til tidssynkronisering, så er det da fint at rette nogle få minutter - men mere end fem minutter, for slet ikke at tale om ændringer på en time eller to (ja, man har hørt om sådanne server-opdaterings-fejl).

Så klag til leverandøren af vækkeuret - måske er det en App, som bare skal byttes til nyt og bedre.

Tillid er godt, kontrol er bedre .... Men hvordan kontrollerer man lige netop det her ? Ja, det er en del af problemet.....

8
27. maj 2011 kl. 21:08

Tænk engang, at en applikation til en mobiltelefon kan være kodet så tåbeligt, at den accepterer en stor ur-ændring UDEN bruger accept ?
Ja men ..... er de tåber eller bare dumme ?

Tjaeh, de har sikkert blot vurderet for og imod...

4
27. maj 2011 kl. 18:11

Torsdag aften omkring kl 21 gik min ADSL (Telenor) ned og da jeg så ville bruge min HTC (Telmore) kunne den heller ikke få bredbåndsforbindelse...

Måtte reboote HTC idag for at få forbindelsen igen. Lagde ikke mærke til om uret gik korrekt.

Normalt virker både min ADSL og HTC upåklageligt.

5
27. maj 2011 kl. 18:36

var også ramt. Kl. 07:35 viste den 07:45.

6
27. maj 2011 kl. 19:16

Min 3 dage gamle HTC Desire S er i øjeblikket 12 minutter foran. i går havde jeg lidt problemer med at den var 3 minutter foran, men det fik jeg hurtigt rettet og så gik det fint resten af dagen.

Her til aften lagde jeg så mærke til at uret var helt galt.

9
27. maj 2011 kl. 21:08

også ramt. Igår kl. ca. 11 lagde jeg mærke til at uret var mindst 3 minutter foran. Disable + enable af "Brug netværksleverede værdier" fik den på plads igen. Er nu ca. 2 sekunder bagud (det er sikkert ur-app'en der ikke opdaterer hurtigt nok). Ingen problemer idag.

Sidst bootet d. 26-05 kl 07:30:04, ifølge Indstillinger - Om telefon - Batteri - Oppetid. Den har ligget slukket fra ca. kl 23 den 25-05.

7
27. maj 2011 kl. 21:06

Gik præcis 10 minutter for hurtigt og vækkede 06:30 i overensstemmelse med indstillingen - min armbåndskrydder viste 06:20 Ved bare at vende indstillingen "Automatisk Tidsindstilling fra net" rettede tiden ind umiddelbart.