Mystisk sms-fejl stopper elektronisk ungdomsvalg i Fredericia

En rutinemæssig ændring af sms-svarene under valghandlingen udløste en fejl i to ud af fire valgdistrikter og førte til et to timer langt driftstop. Nu skal valget gå om.

De elektroniske valgsystemer blev lukket ned i to timer under valghandlingen ved et valg til et nyt byråd for unge i Fredericia Kommune onsdag i denne uge. Derfor skal valget nu gå om. Det skriver Danske Kommuner.

Hos firmaet Assembly Voting, som har leveret systemet, er man nu ved at prøve at identificere den fejl, som tvang dem til at lukke systemet ned.

»Undervejs i valghandlingen ville man have ændret noget i parametrene for svar-sms-beskeder. Det er en ting, vi har gjort i mange tidligere valg. Men i to ud af de fire valgdistrikter mister vi forbindelsen,« forklarer udviklingschef Mikkel Svendstrup fra Assembly Voting til Version2.

Fejlen betød, at man valgte at lukke systemet helt ned i to timer, mens man genetablerede databaserne. I den periode kunne de unge hverken stemme via sms eller på web, og den afbrydelse er den primære grund til, at man nu har valgt at lade valget gå om den 4. januar.

»Alle data er genskabt, og vi har ikke haft noget datatab. Men to timer er lang tid i en så forholdsvis kort valgperiode, så jeg kan godt forstå, hvis man ikke føler, at man har fået fuld valuta ud af valget. Men stemmeprocenterne var på det tidspunkt allerede ret høje over 50 procent,« siger Mikkel Svendstrup.

Valget skulle have fundet medlemmer til et nyt byråd for unge mellem 13 og 17 år, og netop denne målgruppe har været medvirkende til, at man vælger et omvalg, fordi mange måske har mistet tålmodigheden under driftsstoppet og derfor ikke har villet stemme, da systemet kom op igen.

Den præcise årsag til driftsstoppet er endnu ikke identificeret. Blandt andet undrer det Mikkel Svendstrup, at det kun var i to af valgdistrikterne, at man fik problemer, efter sms-parameteren blev ændret.

Assembly Voting har tidligere leveret systemer til en række elektroniske valg. Blandt andet har selskabet leveret systemer til afstemninger om valgretsalderen i Danmark og til flere fagforeningers overenskomstafstemninger. Til trods for driftstoppet, så har Fredericia Kommune også valgt at lade Assembly Voting stå for omvalget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize