Mystisk slowdown skaber mistillid: Overvåger Apple vores mindste bevægelse?

Illustration: DedMityay, BigStock
Apple har efterfølgende lovet, at det ikke er tilfældet.

Efter den seneste Mac OS-opdatering har flere Mac-brugere oplevet mærkelige forsinkelser, hver gang et nyt program startes, der ikke er hentet fra Apples egen App-Store.

Og det har startet en række spekulationer om, hvorvidt Apple holder lidt for meget øje med, hvilke programmer der køres hvordan, skriver Ars Technica.

Forsinkelsen skyldes umiddelbart et cerifikat-tjek, hver gang der køres et program. Et tjek, der vil kunne fortælle Apple et og andet om, hvordan vi bruger vores mange enheder.

Og hvis informationer i øvrigt sendes ukrypteret, så en eventuel netværksejer også kan føle med i Apples afluren, lyder det.

Apple afviser overvågning

Det afviser Apple naturligvis. Men som Ars Technicas blog-kilde påpeger, foreligger muligheden. Brugere kan ikke gøre meget andet end stole på, at Apple ikke bruger sin markante markedsposition og lukkede økosystem til at spionere på sine millioner af kunder over hele verden - ikke mindst i Danmark.

»Gatekeeper (Certifikat-checket, red.) performs online checks to verify if an app contains known malware and whether the developer’s signing certificate is revoked. We have never combined data from these checks with information about Apple users or their devices. We do not use data from these checks to learn what individual users are launching or running on their devices,« skriver apple i deres blog om problemerne.

Apple oplyser også til Ars Technica, at de mange checks faktisk kan slås fra, men at det kan resultere i forringet sikkerhed på enheden.

»Notarization checks if the app contains known malware using an encrypted connection that is resilient to server failures.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Kristiansen

Der er godt nok mange taste fejl

“...der ikke er hentet fra Aplles egen App-Store....”

“...forsinkelsen umiddelbart skyldes et cerifikat-tjek, hver gang der køres et program...”

“...eventuel netværksejer også kan føle med i Apples afluren...”

 • 11
 • 0
#5 Morten Vinding

Så er artiklen også noget ensynet.

Ja Apple laver et hash check på det der kører på en Mac. Men det samme er Microsoft Defender og mange andre antimalware begyndt på. Om det kan bruges til noget i ondsindet i praksis er der vist meget delte meninger om, her er i hvert fald en anden mening: https://www.google.com/url?q=https://appleinsider.com/articles/20/11/15/...

Bla. også om Apples fremtidige planer: "Apple certificate verification process improvements scheduled for the next year:

 • A new encrypted protocol for Developer ID certificate revocation checks
 • Strong protections against server failure
 • A new preference for users to opt out of these security protections"
 • 3
 • 3
#7 Mikkel Bruun

Jeg lærte engang at når en titel ender i et spørgsmålstegn er svaret ALTID NEJ!

"Overvåger Apple vores mindste bevægelse?" NEJ!

Ellers ville artiklen havde heddet "Apple overvåger vores mindste bevægelse", men det er der ikke belæg for, så vi clickbaiter bare lidt :D

 • 10
 • 1
#8 Morten Jensen
 • 8
 • 0
#9 Tomas Loft

Så er artiklen også noget ensynet.

Ja Apple laver et hash check på det der kører på en Mac. Men det samme er Microsoft Defender og mange andre antimalware begyndt på

Det eneste der er snæversynet her er da vidst din kommentar:

1) Ingen andre end Apple har et system der er lige så elendigt. Microsofts servere kan gøre som det passer dem uden det berøre Windows maskiner i modsætning til Apple's som fik alle MAC's i verden til at være langsomme eller helt ubrugelige.

2) Du linker til "Appleinsider". Det er som at linke til FOX news hvis emnet var Trump. Du er dømt ude.

 • 4
 • 8
#11 Morten Vinding

Det eneste der er snæversynet her er da vidst din kommentar:

1) Ingen andre end Apple har et system der er lige så elendigt. Microsofts servere kan gøre som det passer dem uden det berøre Windows maskiner i modsætning til Apple's som fik alle MAC's i verden til at være langsomme eller helt ubrugelige.

Er du sikker på at Defender ikke gør præcist det samme? Hvis ud kan føre bevis for det så tager jeg det gerne i mig igen

2) Du linker til "Appleinsider". Det er som at linke til FOX news hvis emnet var Trump. Du er dømt ude.

Tja nu er Trump jo så blevet uvenner med Fox... men jo apple insider er selvfølgelig farvede. Det betyder nu ikke at det de skriver er forkeret. Man skal som med alt andet nok være lidt kritisk.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere