Mystik om nedbrud: 17 diske på Journalisthøjskolen stod af efter brandalarm

28. februar 2011 kl. 08:1013
Mystik om nedbrud: 17 diske på Journalisthøjskolen stod af efter brandalarm
Illustration: MEYER KENNETH.
Årsagen til et omfattende nedbrud på it-systemerne i serverrummet på journalisthøjskolen i Aarhus er stadig ukendt. Brandslukningsanlægget blev udløst, men der er ikke fundet tegn på brand.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-afdelingen på journalisthøjskolen i Aarhus kæmper stadig med at genoprette de sidste systemer, efter serverne om natten den 20. februar blev ramt af et massivt nedbrud. Samtidig forsøger it-folkene at finde frem til, hvad der egentligt skete.

Klokken 4:05 blev Argonite-brandslukningssystemet i serverrummet udløst. Cirka 30 sekunder senere sendte nødstrømsanlægget også en alarmmeddelelse til G4S, som står for vagten uden for normal åbningstid.

Vagtselskabet reagerede på den ene alarmmeddelelse, men på grund af en kommunikationsbrist blev it-folkene ikke underrettet. Derfor opdagede it-chef Niels Mørk først, at noget var galt søndag morgen.

»Jeg kontakter tre af mine kolleger, og klokken 10 er den første mand på stedet og kan konstatere, at store dele af vores VMware-miljø er stået af,« fortæller Niels Mørk til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv døde diske er grænsen
It-folkene gik derefter i gang med at prioritere, hvilke systemer der skulle genetableres først. De konstaterede hurtigt, at 17 diske var blevet fysisk skadet og ikke kunne genoprettes.

Diskene sad op til halvanden meter fra hinanden, og skolens it-system var sat op til at køre med en RAID 5-konfiguration. Faktisk kunne op til 7 diske være stået af samtidig, uden det ville have ført til tab, men ikke 17.

Til gengæld har it-folkene endnu ikke kunnet finde nogen tegn på en brand eller andet, der kunne give en røgudvikling, som kunne udløse brandslukningsanlægget.

»Du kan tro, vi leder. Det er vi nødt til. Det kan godt være, at der har været røg, men vi har ikke fundet en eneste harddisk med sod på. Det virker ikke plausibelt, at varmen fra en lille brand kan ødelægge en harddisk halvanden meter væk,« siger Niels Mørk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mister måske data
Mens genetableringen har stået på, har det derfor også ligget som en risiko, at en eventuel fejl på noget af udstyret, ville kunne gentage sig.

»Vi har endevendt alt, men har ikke fundet en 'smoking gun'. Men jeg er overbevist om, at vi er på rette spor,« siger Niels Mørk, som dog foreløbig ønsker at holde sine teorier for sig selv, så længe der ikke foreligger beviser.

Oven på nedbruddet blev først skolens Lotus Notes-system genetableret. Til lige netop Lotus Notes havde skolen en aftale om ekstern backup, mens undervisningssystemerne havde backup til et internt system, som også har været delvist berørt.

Det ene undervisningssystem kom op igen tirsdag, mens de to sidste endnu ikke var genetableret fredag eftermiddag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er ikke 100 procent sikre på, at vi kan genskabe alle data på de to sidste undervisningssystemer,« siger Niels Mørk.

Da flere af serverne også blev ramt af nedbruddet, har et af undervisningssystemerne desuden kørt på cirka 25 procent af den normale serverkapacitet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. februar 2011 kl. 08:42

Kan vel sagtens være pga. udløsning af gassen under højt tryk, som det er set ved flere andre lign. tilfælde.

Årsag til at der er dektekteret røg, kan jo også være mange andre ting, f.eks meget støv i luften hvis de har ligget tæt på trigger setpunktet.

2
28. februar 2011 kl. 09:03

Så kan man også restore fejlagtigt slettede filer og den slags. RAID er smart nok, men det er ikke en backupløsning.

4
28. februar 2011 kl. 09:36

Der står i artiklen at de havde et internt backup-system, som også var delvist beskadiget.

5
28. februar 2011 kl. 09:41

Ja, det har du ret i. Jeg var nok lidt for hurtig på aftrækkeren :)

6
28. februar 2011 kl. 11:35

Men burde backup løsningen ikke være fysisk skilt fra de systemer denne skulle beskytte?