Mysteriet om vindueslukkeren 'X' fortaber sig i fortidens brugergrænseflader

X er blevet til det universelle symbol for at slippe af med et program eller et vindue på computere, men oprindelsen for symbolet fortaber sig dybere i computerhistorien, end man skulle tro.

Hvornår dukkede et lille 'X' første gang op som symbol for at lukke et vindue? Svaret er faktisk ikke så ligetil, som man skulle tro ifølge blogger Lauren Archer, der i et blogindlæg forsøger at finde frem til oprindelsen til det i dag allestedsnærværende ikon.

X'et dukker op i et populært styresystem første gang i Windows 95, i 1995, og selv da ser det ud til at være en forholdsvis sen tilføjelse i Microsofts udvikling af styresystemet.

Går man længere tilbage, så er der ingen spor af X'et i de grafiske brugerflader, som typisk regnes for at være inspirationen for moderne styresystemer. Der er således intet X til at lukke vinduer i Xerox' grafiske grænseflade Star, selvom det kunne have været oplagt for et system fra et firma med rigeligt X'er i sit navn.

Det ældste grafiske styresystem med et X, som Lauren Archer har fundet frem til, var Ataris TOS 1.0 fra 1985. Hvor inspirationen til at bruge X'et netop hér stammer fra er imidlertid uvist. Bogstavet X er nemlig ikke blevet brugt til at lukke eller afslutte programmer tidligere, men måske skal svaret findes i Ataris japanske forbindelse, for X'et kan også findes på Playstation-controlleren, som så dagens lys i slutningen af 1994, altså før Windows 95. I japansk kultur har O og X nemlig været symboler for 'ja' og 'nej', eller korrekt/ukorrekt.

Læs hele historien om X i de tidlige grafiske brugerflader.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ditlev Petersen

For at rode noget ind i det, der nok ikke har noget med computere at gøre, så var signalet til at standse en motor, f.eks. en brandpumpe, et par krydsede arme over hovedet inden for CF. Tilsyneladende umiddelbart forståeligt, selv om man ikke havde lært tegnet. Og det er jo nok det væsentlige i X. Start af en motor var at dreje på et fiktivt håndsving. Næppe egnet til en computer (selv om jeg har hørt historier om håndsving og nyansatte programmører ...).

 • 3
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Da Acorn Archimedes (den første ARM-baserede PC) kom i 1987 havde den en GUI kaldet "Arthur", som senere blev til RISC OS. Man kan se et screenshot i The Registers artikel om 25-års jubilæet. Her ser man i øverste venstre hjørne et front/back-symbol og et lukkesymbol, der er omridset af et X.

Win95 havde mange ligheder med det meget tidligere RISC OS, og mange mener at Microsoft var inspireret af RISC OS i deres Win95 design, så det er muligt, at X-et i Win95 kom derfra.

Hvor Acorn fik ideen fra, ved jeg ikke. Mit første gæt var X Window under Unix, men en hurtig billedsøgning viser, at det gængse lukkesymbol var et minus. DR DOS (GEM), MacIntosh og AMIGA brugte en firkant, så det er heller ikke derfra. TOS er bestemt en mulighed, men det kan også være uafhængige designvalg, for jeg kan ikke se, at det skulle være et specielt underligt symbol til formålet. Man sætter ofte kryds over noget, men vil slette, og "X-ing out" var et udbredt begreb, der dækkede overskrivning af ord med X'er på en skrivemaskine for at slette dem.

 • 3
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Win95 er både et operativsystem og en GUI. Der blev lavet store ændringer under GUIen såvel som i GUIen. De fleste PC-operativsystemer siden 1990 er blevet leveret med en integreret GUI, og det har desværre medført, at mange folk tror, at et operativsystem er det samme som en GUI. Men det ændrer ikke ved det faktum, at Win95 (og RISC OS, MacOSX, osv.) er operativsystemer -- blot med integrerede GUIer.

 • 4
 • 1
Torben Mogensen Blogger

Her er der et billede af GEM på Atari ST fra 1985, hvor lukkesymbolet er et X.

Atariversionen af GEM er den føromtalte TOS. Hvis man ser på screenshots fra andre udgaver af GEM på http://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_Environment_Manager, ser man at lukkesymbolet er en firkant.

Designerne af TOS valgte altså åbenbart at ændre denne detalje i deres GUI. Hvorfor vides ikke, men det kan være for at distancere look-and-feel fra Macintosh, idet Apple ivrigt sagsøgte stort set alle, der lavede GUIer.

 • 1
 • 0
Jesper Stein Sandal

Selvfølgelig har jeg forsøgt at fact-tjekke - jeg mener, computerarkæologi er jo herligt.

Jeg har ikke kunnet finde screenshots fra NeXT, hvor jeg med sikkerhed har kunnet se, at X har været brugt til at lukke vinduer før i hvert fald 1993. Søger man på NeXT screenshots får man resultater, hvor der er cd-rom-drev eller brug af HTTP/HTML. Hvis nogen finder skærmdumps fra 1988 NeXT, hvor X'et er tilstede, så sig endelig til.

Med hensyn til brugen af 'x' i kommandoer, så har jeg heller ikke kunnet finde det i beskrivelsen af hverken vi eller andre steder, men der kan selvfølgelig være gamle manualer rundt omkring, som jeg ikke har fundet.

Anyways, originalarbejdet er ikke mit, så hvis der er nogen, der finder en smoking gun, så er det jo bare sejt. Og så er det lidt skræmmende, at information på internettet bliver løbende opdateret og dermed gør det svært at foretage et pålideligt nedslag tilbage i tiden.

 • 1
 • 1
Carsten Olsen

Win95 er både et operativsystem og en GUI


Ja og det var nødt til have boote i DOS og have et batch job der hed win.exe (blev startet fra autoexec,bat) driverne var 16bit og efter f.eks. have udskrevet en buffer på printeren var det nødt til at bede keyboard-cpuen om at hive i reset pinen til 80386eren så det kun komme tilbage til den dos der havde kontrol over OS/filesysten/spool. Det tog 60microsekunder inden der var liv i systemet igen efter en reset. Så ja det var et OS, men alle andre OSer der kørte på 80386 var moderne og kunne blive i 32bits mode.

 • 4
 • 2
Torben Mogensen Blogger

C-x C-c
Kill Emacs (save-buffers-kill-terminal).

C-x er første del af mange to-tegns kommandoer, hvor langt fra alle lukker programmet: C-x C-f åbner en fil, C-x C-s gemmer uden at lukke, C-x C-w gemmer i en ny fil (også uden at lukke), osv. X'et i C-x C-? kommandoerne står formentligt for "execute" og ikke for "exit". Men X som forkortelse af "exit" giver god mening, og kan være en forklaring på brugen af X som lukkesymbol.

 • 1
 • 0
Thomas Hansen

De første personlige computere var groft sagt elektronisk skrivemaskiner.

En personlig computer(dengang) var en kæmpe befrielse i forhold til en skrivemaskine, for dem som skrev meget.

Så ville da mene at en logisk tankegang ville være at X'er er taget(måske) fra brug af skrivemaskinen.

 • 1
 • 0
Thomas Hansen

Udfra de taster som er på en skrivemaskine, så ville X da være et godt valg til at "slette" de fejl man har lavet.

Mener der kom noget "rette papir" på et tidspunk, men ved ikke hvornår det er fra.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize