MySQL-skabers nødråb: Hjælp med at redde MySQL fra Oracle

14. december 2009 kl. 10:257
Mens Oracles køb af Sun og MySQL trækker ud, forsøger skaberen af MySQL nu at påvirke EU-Kommissionen til ikke at godkende købsaftalen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skaberen af open source-databasen MySQL beder nu om hjælp til at redde MySQL ud af databaseleverandøren Oracles kløer.

Oracle er lige nu i færd med at opkøbe Sun Microsystems, der står for udviklingen af MySQL.

Købet er allerede godkendt i USA, men aftalen er for tiden til gennemsyn i EU, der vil se nærmere på konsekvenserne for markedet, når verdens største leverandør af proprietære databaser, Oracle, overtager verdens mest udbredte open source-database, MySQL.

Michael 'Monty' Widenius, som MySQL-skaberen hedder, beder i blogindlægget læserne om at skrive til EU-Kommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg beder dig om snarest muligt at hjælpe med at redde MySQL fra Oracles kløer. Uden din hjælp kan Oracle når som helst komme til at eje MySQL,« skriver Michael Widenius.

Han mener blandt andet ikke, at Oracle på noget tidspunkt har lovet at holde al kildekoden til MySQL åben eller undlade at føje lukkede moduler eller værktøjer til MySQL.

Ifølge Michael Widenius har Oracle henvendt sig til flere hundrede af virksomhedens store kunder og bedt dem om at skrive til EU-Kommissionen for at lægge pres på EU og få gennemført købet.

Blogindlægget er fra lørdag den 12. december, og i dag har Oracle så udsendt en pressemeddelelse, hvor virksomheden angiveligt forpligter sig til blandt andet at udgive MySQL under open source-licensen GPL.

Se MySQL-skaberens blogindlæg og Oracles pressemeddelelse under fanebladet Eksterne links.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 12/14/2009 - 10:48

I forhold til subj., så fik mySQL et alvorligt løft, da man fik adgang til koden bag SAPDB, senere MaxDB, så jeg tvivler lidt på hvad der egentlig er mySQL's egne tiltag.

5
14. december 2009 kl. 11:42

Jeg har haft fingrene i SAPDB og jeg kan godt love dig at der ikke har været noget i SAPDB der gav mySQL et løft.

SAPDB er:

  • For det meste skrevet i pascal.
  • Af tyskere, med hang til tyske navne.
  • Og ret syge navnekonventioner (3-bogstavs prefixer + 3 tal + galskab så vidt jeg husker)
  • med korte fil og funktions navne.
  • Fyldt med sære fejl.
  • Bruger locking i stedet for mvcc.
  • LAANGSOM fordi man har brugt rigtigt meget tid på at optimere efter forhold som de var på mainframes for 90 år siden.

Det gør at SAPDB/MaxDB koden er totalt værdiløs for andre end de oprindelige udviklere og selv for dem er der kun affektionsværdi.

mySQL har traditionelt været et legetøjsDBMS som var en glimrene erstatning for flade filer (ingen ACID), lidt lige som sqllite, blot multibruger.

mySQL fik et løft den gang man tilføjede InnoDB, så man kunne få transaktioner på udvalgte tabeller og med ekstra options ACID.

Hvis man ser sig ordentligt for og bruger mySQL rigtigt kan man godt få ACID og nogle tilfælde også performance, men jeg vil stadig mene at hvis man vil have et rigtigt DBMS, med både ACID, performance og skalerbarhed så er PostgreSQL et bedre valg end mySQL.

... så skulle Oracle fumle mySQL væk uden at et community overtager vedligeholdelsen (ret usansynligt), så er der stadig PostgreSQL.

6
14. december 2009 kl. 12:41

* For det meste skrevet i pascal.

Uden ellers at forholde mig til resten, hvorfor skulle Pascal udgøre et problem?

/Christian

7
14. december 2009 kl. 12:49

Det er svært at transplantere pascal ind i en C kodebase som mySQL, alternativt skulle man forurene sit source træ med pascal og blive afhængig af en pascal compiler.

4
14. december 2009 kl. 11:16

Jeg synes det er en kende useriøst af Michael ’Monty’ Widenius.

Hvis han mente det var bedst at han selv beholdt kontrollen over MySQL, skulle han ikke have solgt.

Hvis han mente at et løfte om at koden blev holdt åben var vigtigt, kunne han have indføjet det som en klausul da han solgte til Sun.

Hvis han mener at open source udviklingsmodellen er for tyndbenet til at kunne bevare MySQL som et godt og åbent produkt i Oracles regi, bør han slet ikke beskæftige sig med open source.

Hvis han mener at open source skal være et forretningsområde som flere virksomheder bør kaste sig over, bør han ikke gøre livet surt for de virksomheder som rent faktisk går den vej.

Jeg har ikke meget tilovers for Montys vendetta mod Oracles ejerskab af MySQL. Han ligner mest af alt en lygtemand der har solgt sin lygte, og sidenhen fortrudt.

3
14. december 2009 kl. 11:13

Jeg kan ikke se at man ikke skulle kunne drive en forretning omkring support og videreudvikling af den nuværende open source version af mysql.

Den kommer selvfølgelig ikke til at hedde mysql men hvis der kommer en fork og udviklingen kører videre på den, skal den da nok hurtigt blive et kendt mærke.

Jeg tror at Widenius ønsker mysql bliver solgt fra fordi så står han selv i en meget gunstig situation når den skal køres videre, måske vil han endda selv købe den.

2
14. december 2009 kl. 11:12

Så hvorfor skulle MySQL være specielt vigtig? Det kunne måske ligefrem være sundt for markedet, hvis flere projekter fik øjnene op for at supportere andet end kun MySQL.