MySQL på vej med ny storage-motor

MySQL er på vej til at frigive den første testversion af en ny storage-motor, der skal afløse nu Oracle-kontrollerede InnoDB.

Open source-databasen MySQL er på vej til at få en ny storage-motor, der skal kunne klare tungtbelastede webserveropgaver. Den nye storagemotor, kaldet Falcon, skal afløse InnoDB.

InnoDB har hidtil været MySQL's storagemotor, men InnoDB er nu ejet af softwaregiganten og MySQL-konkurrenten Oracle, der også kontrollerer Berkeley DB, som har fungeret som alternativ til InnoDB.

MySQL vil inden for den næste uge frigive den første alfaversion af Falcon, skriver amerikanske Computerworld.

Selv om MySQL satser på Falcon, er det dog langt fra sikkert, at det svenske selskab bag MySQL kan få kunderne med over på den nye motor.

»Den beslutning vil være op til kunderne. Jeg tror, det vil være et godt valg til at køre Web 2.0-applikationer,« siger kommunikationschef Kaj Arno fra MySQL AB til IDG News Service.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Flemming G. Jensen

Tja, begrebet Web 2.0 kan vel bedst karakteriseres som "a helium-driven buzz-word-balloon".

Man kan imidlertid let find en række spændende og mere jordnære facts om Falcon her:

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/se-falcon.html

Jeg vil tror, at MySQL's hastigt voksende brugerskare ser frem til, at Falcon hurtigt kommer ud af alfa-fasen.

Man kan også konkludere, at Oracle's forsøg på at spænde ben for MySQL med opkøbet af InnoDB ikke er lykkedes. Der bliver stadig flere gode grunde til at se på MySQL som et seriøst alternativ til de langt dyrere løsninger fra Oracle eller Microsoft.

Forresten så lever den omtalte Berkeley DB i bedste velgående. Den er open source og kan downloades kvit og frit i hele tre versioner fra OTN:

http://www.oracle.com/technology/products/berkeley-db/index.html

 • 0
 • 0
#3 Michael Rasmussen

Du sammenligner du vist lidt pærer med æbler:-)

Jeg vil medgive dig, at MySQL er en fortræffelig database, men at sammenligne den med Oracle og MS SQL er vist at sætte MySQL lige vel højt.

Vil du have et reelt alternativ fra FOSS verdenen, bør du se på PostgresQL

 • 0
 • 0
#4 Paw Nielsen

Jeg kan altså ikke lade være med at grine lidt når jeg ser udtagelser om at Mysql efterhånden er et godt alternativ til Oracle. Bevares - det er helt sikkert en billig løsning at bruge Mysql til mindre webløsninger, men hvordan ville en mysql opføre sig med 1100 aggresive finans brugere på en SAP installation? Jeg har ikke set det køre nogle steder ?

DB2, SqlServeren og Oracle er altså stadig i en klasse for sig og det skal de også være. De har været på markedet i lang tid.

Jeg har personligt også svært ved at se at der er noget der kan true de store spillere nu og i den nærmeste fremtid, da store virksomheder konsolidere som aldrig før hen på få store platforme. Det gør det rigtig svært for de "små" open source firma at komme ind på enterprise området.

Desuden er det i de fleste tilfælde ikke kun selve databasen man kigger på - de store databaser er bakket op af et stort udvalg af analyse- og udviklingsværktøjer, som hverken MySQL eller PostgreSQL kan matche på nuværende tidspunkt.

Linux, Apache, MySQL, PHP / Perl / Python er alle gode produkter til mindre løsninger, men jeg tror det vil tage mange år før de bliver en del af enterprise markedet.

 • 0
 • 0
#5 Flemming G. Jensen

Det er muligvist ufrugtbart at sammenligne æbler og pærer; men det giver rigtig god mening at sammenligne databaser.

Man skal dog lige afgrænse grundlaget for sammenligningen omhyggeligt, og her er den vigtigste parameter, hvilke produktionssituationer databasen skal anvendes i. Databaser bruges meget bredere i dag end for blot 5 år siden, f.eks; indlejret i apperater som mobiletefoner, kasseapperater og netværksudstyr. Denne udvikling afspejles i, at man i dag kan vælge mellem 9 forskellige Oracle databaser ( 3 x 10g, 3 x Berkeley DB, Lite, TimesTen-InMemory og XE). Efter fastlæggelse af anvendelsesområdet skal man naturligvis vurderer features, pris ( anskaffelse, licenser, administrationomkostninger, osv ), support og patching samt en lang række yderligere forhold som klientværktøjer.

Hvad angår features og pris skal man overveje tingene rimeligt grundigt, idet Enterprise Editions indeholder en mængde features, som mange virksomheder sandsynligvis aldrig kommer i nærheden af at bruge. Ved sammenligninger af Oracle og SQL Server, så er Microsofts hovedargument jo netop, at pris/features forholdet er optimalt for deres produkt, da de ikke kan konkurrerer med Oracle's myriade af features. Til gengæld var Oracle jo nødt til at sænke prisen på Oracle 10g standard for at kunne matche Microsoft. Hvad angår pris skal man også huske efter Perregård-sagen, at store virksomheder kan få op til 70% rabat på licenser og supportaftaler. Hvis man vil optræde i en Microsoft migreringskampagne fra Oracle eller DB2 (helst på Linux) til SQL Server, så er jeg sikker på, at man kan få meget mere end 70% rabat.

MySQL findes i tre configurationer: indlejret, enterprise eller cluster, og MySQL har faktisk udemærket fat i dele af markedet, der rækker langt ud over LAMP, se f.eks.

http://www.mysql.com/customers/

Det er naturligvis markedting; men vel ikke uden hold i virkeligheden.

Når nu Paw nævner SAP, så har netop SAP og MySQL et langvarigt samarbejde om f.eks. MaxDB/SAP RDBMS, der er databasen i mySAP. Her er endnu et reklameindslag:

"Today, MaxDB is used in about 3,000 SAP customer installations worldwide. Moreover, the majority of all DBMS installations on Unix and Linux within SAP’s IT department rely on MaxDB. MaxDB is tuned towards heavy-duty online transaction processing (OLTP) with several thousand users and database sizes ranging from several hundred GB to multiple TB."

se http://dev.mysql.com/doc/maxdb/pdf/whitepaper.pdf for yderligere detaljer om MaxDB.

samt to små citater fra Shai Agassi, Member of the SAP Executive Board:

"SAP still assists the Open Source community, by providing and donating IP that is not core to our business, and where sharing IP will result in faster innovation in areas that will assist our customers better in the long run. One such example is our work with the good folks at mySQL, where we have shared significant code base, IP, and knowledge in helping them build a scalable transactional database over the last few years."

"We adopt platform elements as they become common and in high-enough demand, hence our early adoption of Linux ( we were the first to ship our enterprise apps on Linux ), our partnership with mySQL (to try to bring them up to enterprise readiness),"

http://www.sap.com/community/pub/showdetail.epx?ItemID=5562

Der kan derfor sagtens være situationer, hvor MySQL kommer ud på toppen af listen, når man skal vælge en database til andet end mindre Web-applikationer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere