Myndigheder har ret til at destruere whitehat-hackeres udstyr under ny handelsaftale

Den transpacifiske handelsaftale TPP indeholder en lovtekst, der gør det helt legitimt for myndigheder at smadre enheder, som nysgerrige sjæle eller professionelle whitehats har pillet ved.

De lande, der den 5. oktober indgik en aftale om at vedtage den transpacifiske handelsaftale TPP, har også sagt ja til, at de borgere, der lovligt køber elektroniske produkter, skiller dem ad og undersøger indmaden, kan risikere, at myndighederne beslaglægger og destruerer enheden.

Det skriver Motherboard.

De kontroversielle oplysninger om lovtekstens indhold er kun kommet for en dag takket være et læk af den ellers hemmeligholdte lovteksts fulde afsnit om ophavsret, som Wikileaks offentliggjorde fredag, få dage efter aftalen var blevet vedtaget politisk.

Ifølge Motherboard har ‘dømmende myndigheder’ under aftalen ‘som minimum autoritet til at befale destruktion af enheder og produkter, som findes at have været involveret i aktiviteter, der omgår den kontrol, som producenten har bygget ind i sin software og enheder - også kendt som Digital Rights Management (DRM-teknologi.)’

DRM-teknologi er måske mest kendt i DVD’er, hvor mediernes fil-indhold eksempelvis er beskyttet mod kopiering over på andre enheder. Med andre ord, ville det under TPP ifølge Motherboard, være lovligt for myndigheder at destruere en laptop, hvortil brugeren har rippet indholdet af sin egen lovligt købte DVD.

Læs også: Amerikansk dommer nægter at tvinge Apple til at dekryptere beslaglagt enhed

Ovenstående konsekvens er formentlig ikke et realistisk scenarie, men mere dystre er perspektiverne nok for professionelle whitehat-hackere, hvis job er at teste sikkerheden i produkter ved at omgå netop indbygget kontrolsoftware. Med den nuværende lovtekst bliver deres job i mange tilfælde ulovligt at udføre og vil være strafbart med bøde og beslaglæggelse og destruktion af deres test-emner.

Under TPP ser det altså ud til, at producenterne får mere magt over deres produkter, selv når de er i hænderne på kritiske forbrugere, hvilket især kan blive problematisk, når ‘Internet of Things’ ude i fremtiden er rullet ud i stor skala.

Den transatlantiske aftale mellem USA og EU, kaldet TTIP, betragtes som en underaftale til TPP, men det er uklart, hvorvidt beføjelserne fra TPP også vil gøre sig gældende i en eventuel aftale mellem Europa og USA.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Christian Nobel

De kontroversielle oplysninger om lovtekstens indhold er kun kommet for en dag takket være et læk af den ellers hemmeligholdte lovteksts fulde afsnit om ophavsret

Hvordan kan man have en lov der indeholder hemmelige afsnit?

En lov er beregnet for at landets borgere og virksomheder skal overholde den, men det forudsætter at lovteksten er offentlig tilgængelig.

Jeg har svært ved at se at denne lov kan være lovlig, og det er et glideplan mod et Kafkask retssystem.

 • 16
 • 1
#4 Bjarne Nielsen

Hvordan kan man have en lov der indeholder hemmelige afsnit?

Jeg tror heller ikke, at bestemmelserne vil være hemmelige, når de træder i kraft. Problemet er, at de er opstået i et lukket rum, i en snæver kreds udstyret med et bindende forhandlingsmandat.

Det kan godt være, at det kan være vanskeligt at forhandle med åbne kort, men alternativet, som TPP viser med al ønskelig tydelighed, at være markant værre.

Og selvom vi her kan trække på skuldrene og måske grine lidt af dem omkring Stillehavet, så husk at præcis samme process med præcis samme setup er i fuld gang i regi af TIPP. Det er kun ganske få europæiske parlamentarikere som får adgang til teksten undervejs, og kun ved at besøge amerikanske ambassader i europa (og uden tilladelse til at tage noter).

 • 14
 • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Hvordan kan man have en lov der indeholder hemmelige afsnit?

Fordi hele lovkomplekset omkring TTIP og TISA er så vanvittigt at selv ikke de allermest slimede politikere vi har kan få sig til at argumentere for noget af det.

Jeg tror heller ikke, at bestemmelserne vil være hemmelige, når de træder i kraft.

Jo da - Lovgivningen er hemmelig i op til 5 år efter den träder i kraft. Det skyldes nok at det er sådan en god aftale at vi simpelthen besvimer af gläde og falder af cyklerne hvis vi fik det hele at vide på een gang.

https://stop-ttip.org/

 • 9
 • 2
#6 Flemming Madsen

Hvorfor er der ikke flere medier, som beskriver hvad dette kommer til at betyde for os alle sammen? Transatlantic Trade and Investment Partnership lyder da i den grad som noget vi med næb og klør bør bekæmpe. Og den eneste måde at gøre det, er da at få spredt mere viden om dette emne, så vi har en chance.

 • 16
 • 0
#7 Anne-Marie Krogsbøll

Måske er jeg helt galt på den her, men ville det være muligt at afsløre VW's kæmpebedrag under disse regler?

I øvrigt: "Hvorfor er der ikke flere medier, som beskriver hvad dette kommer til at betyde for os alle sammen? "

TÆNK havde for nogle måneder siden en god artikel om TTIP: http://taenk.dk/nyheder/ttip-forstaa-frihandelsaftalen-mellem-eu-og-usa

Desværre tror jeg, at de fleste har det som med computersikkerhed - det er for svært og uigennemskueligt at tage stilling til.

Men der ER faktisk mulighed for f.eks. at skrive under på protest her: http://stop-ttip.dk/2015/10/07/eci-slut-ny-underskriftindsamling-er-star...

Det er desværre nok lidt Davids kamp om Goliat - med alternativt udfald.

Men skrives under - det skal der altså!

 • 11
 • 0
#9 Peter Christiansen

Hvorfor er der ikke flere medier, som beskriver hvad dette kommer til at betyde for os alle sammen? Transatlantic Trade and Investment Partnership lyder da i den grad som noget vi med næb og klør bør bekæmpe. Og den eneste måde at gøre det, er da at få spredt mere viden om dette emne, så vi har en chance.

Ja medierne er pinligt tavse omkring dette, disse lovtekster kan man kun som eu politiker få lov at læse I USA og maks 2 timer, I et rum med vagter udenfor og hvor man har lagt al elektronisk udstyr og notat værktøj i lobbyen.

I USA er det meget normalt at man får stukket en 2000 siders lovtekst i hånden dagen før der skal stemmes om det, tit har lovgiverne ikke læst de love de skriver under på, men har bare fået fortalt at de skal skrive under og gør det uden sure miner. Det virker som en stor joke og man falder næsten sammen af grin når man har fundet ud af hvordan tingene rent faktisk foregår i et "demokrati", men det er tragisk.

Hvis EU skriver under på disse handels aftaler, kan i sige hej til GMO, hvor man ikke behøver at mærke varer der indeholder GMO. I aftalerne står der at forhold der skader et firma, f.eks love om mærkning mv. kan tages op i en retsag, hvor et lands love ikke er til en skid da disse aftaler er over lands lov.

Monsanto fejlede i europa i akt 1 med deres GMO shit, men med disse aftaler kan de bare sagsøge de forskellige lande og med aftale i hånd vinder de 100%. Og de får dække tabt fortjeneste på deres GMO produkter.

Medierne er ikke til en skid, det gælder i danmark og resten af verden, de er alle købt og betalt og bringer kun sensations nyheder og sladder. Disse aftaler skulle være forsidestof på alle medier og skulle have været det i flere måneder, men i stedet skal vi høre på at Lars løkke har drukket et glas vin.

Til dem der stadig kun får deres nyheder fra de etablerede medier, VÅGN OP!

 • 14
 • 0
#12 Frithiof Andreas Jensen

I aftalerne står der at forhold der skader et firma, f.eks love om mærkning mv. kan tages op i en retsag

Det er ikke engang en retssag, processen hedder "Investor-State Arbitration". Der er kun advokater involveret. Her er et nyligt eksempel: http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/oct/03/australian-mining-i...

Hvis TTIP var virkeligheden i 1970'erne kunne folketinget formodentligt ikke forbyde ting som: Blybenzin, Butyl-tin, Freon som drivgas, DDT, Trans-fedtsyrer eller PCB uden at skulle betale erstatning for tabt profit.

 • 3
 • 0
#13 Hasse Feldthaus

Jeg er afsindigt træt af at vores politikere spiller med på USAs udemokratiske rænkespil med hemmelighedskræmmeri og fordækte møder!

I et ægte demokrati er det tvingende nødvendigt at borgerne er oplyste. Vi skal vide hvilke politikere som trækker i hvilke retninger, ikke kun på valgplakaterne, men også når det virkelig gælder, så vi kan stemme på et oplyst grundlag!

I mine øjne burde vores politikere end ikke værdige den aftale et blik, så længe der er så meget hemmelighedskræmmeri omkring aftaleteksten!

Heldigvis har vores folkevalgte politikere slet ikke mandat til at vende tommelfingeren op eller ned for TIPP, for med en overnational "domstol" der kan tilsidesætte de enkelte landes domstole/parlamenter, er det jo en klokkeklar suverænitetsafgivelse, og så kræver det mig bekendt en folkeafstemning eller opbakning fra 5/6-dele af folketinget.

Godt nok har jeg ikke den store tillid til vores siddende politikere, men jeg har alligevel svært ved at forestille mig at 5/6-dele af folketinget vil sige god for en aftale de færreste overhovedet har fået lov til at se indholdet af, og ingen har måtte tage notater af, og som potentielt kan underminere folkestyrets frie ret til at udøve deres magt?

Correct me if I'm wrong, anyone? :-(

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere