Myndigheder dumper på webtilgængelighed
29 myndigheder får påbud for at sløse med webtilgængeligheden.
De har nemlig siden 23. september sidste år sammen med alle andre offentlige myndigheder skullet leve op til kravene i loven om webtilgængelighed.
Loven skal gøre det digitale liv lettere for den million danskere med handicap og funktionsnedsættelser, som dagligt kæmper med at benytte de offentlige digitale services.
En undersøgelse udført af Version2 i januar i år viste, at de mest centrale offentlige myndigheder fik en score på i gennemsnit 76 procent ud af 100 i webtilgængelighed, i en bred stikprøve på 700 websider.
Det er Digitaliseringsstyrelsen, der fører tilsyn på området, og indtil videre lader myndighedernes arbejde med webtilgængelighed tilsyneladende noget tilbage at ønske.
Der er gennemført 42 tilsyn i 2020, og det udløser altså nu påbud til 29 forskellige myndigheder for grove overtrædelser af loven.
En lang række offentlige hjemmesider vurderes decideret til ikke at overholde loven generelt - heriblandt flere kommuner, Coronasmitte.dk og Det Kongelige Teater.
Ledelserne i de offentlige myndigheder, der har problemer med tilgængelighed, må gøre noget ved problemerne, har næstformand Ask Løvbjerg Abildgaard i Dansk Blindesamfund tidligere udtalt til Version2.
»Der sidder nogle offentlige myndigheder derude, som ikke rigtigt ved, hvordan de skal gå til det her. Der er nødt til at være flere resurser til vejledning i, hvordan de skal gribe det an. For mig at se er det meget skuffende, at lovgivningen ikke endnu har gjort den afgørende forskel, som vi havde håbet på.«
Næstformanden har selv problematikken inde på livet:
»Jeg render også ind i problemer, hvor ting tager afsindig lang tid. Det er noget så simpelt, at jeg ikke kan læse ugeplanen for min søns skole på Aula. Helt basale ting, som er hæmmende i hverdagen.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.