Myndigheder dumper på webtilgængelighed

19. april 2021 kl. 09:242
Myndigheder dumper på webtilgængelighed
Illustration: R_Tavani/Bigstock.
Tilsyn udløser påbud til 29 forskellige myndigheder for grove overtrædelser af lov om webtilgængelighed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

29 myndigheder får påbud for at sløse med webtilgængeligheden.

De har nemlig siden 23. september sidste år sammen med alle andre offentlige myndigheder skullet leve op til kravene i loven om webtilgængelighed.

Loven skal gøre det digitale liv lettere for den million danskere med handicap og funktionsnedsættelser, som dagligt kæmper med at benytte de offentlige digitale services.

En undersøgelse udført af Version2 i januar i år viste, at de mest centrale offentlige myndigheder fik en score på i gennemsnit 76 procent ud af 100 i webtilgængelighed, i en bred stikprøve på 700 websider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der fører tilsyn på området, og indtil videre lader myndighedernes arbejde med webtilgængelighed tilsyneladende noget tilbage at ønske.

Der er gennemført 42 tilsyn i 2020, og det udløser altså nu påbud til 29 forskellige myndigheder for grove overtrædelser af loven.

En lang række offentlige hjemmesider vurderes decideret til ikke at overholde loven generelt - heriblandt flere kommuner, Coronasmitte.dk og Det Kongelige Teater.

Ledelserne i de offentlige myndigheder, der har problemer med tilgængelighed, må gøre noget ved problemerne, har næstformand Ask Løvbjerg Abildgaard i Dansk Blindesamfund tidligere udtalt til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der sidder nogle offentlige myndigheder derude, som ikke rigtigt ved, hvordan de skal gå til det her. Der er nødt til at være flere resurser til vejledning i, hvordan de skal gribe det an. For mig at se er det meget skuffende, at lovgivningen ikke endnu har gjort den afgørende forskel, som vi havde håbet på.«

Næstformanden har selv problematikken inde på livet:

»Jeg render også ind i problemer, hvor ting tager afsindig lang tid. Det er noget så simpelt, at jeg ikke kan læse ugeplanen for min søns skole på Aula. Helt basale ting, som er hæmmende i hverdagen.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. april 2021 kl. 22:25

....bruger Siteimprove. Ikke billig afhængigt af tilvalg. Her er der mulighed for automatiseret tilgængelighedstest. Og hvad laver så Google på det site?

Selv med de bedste alternativer vælger de åbenbart lemmeingeløsningen - nå - de fleste gør sådan, så må jeg nok også hellere gøre det.

Skal vi ikke lade en mulighed være åben for, at de har de rigtige værktøjer, men at IT-folkene er inkompetente og ikke formår at bruge dem?

1
19. april 2021 kl. 15:29

Det er dejligt, at Digitaliseringsstyrelsen gennemfører tilsyn og kommer med påbud og anbefalinger.

Men trods V2's overskrift er ikke alle påbud lige alvorlige.

En stor del af påbudene omhandler alene linkning til tilgængelighedserklæringen for siderne. Godt nok er denne linkning et krav, men det forhindrer jo ikke brug af siden, hvis det mangler.

Til gengæld er der en del tilsyn, hvor de anbefaler, at tilgængelighedsrapporten ændres til "webstedet overholder ikke standarden (overholder ikke de fleste krav)". Der var det måske bedre med et påbud om at få siderne til at opfylde kravene.

I alle tilfælde er det godt, at nogen følger op på, om diverse myndighedssider er tilgængelige.

Det ville være endnu bedre, hvis nogen fulgte op på, om det virkeligt er nødvendigt for dem at bruge tredjeparts tracking (hint: det er det ikke).