Mut Java-opfinder forlader Sun efter Oracle-overtagelse

Chefen for udviklingen af Java-sproget James Gosling har besluttet at forlade Sun efter Oracles opkøb. Den normalt bramfri chef vil ikke nærmere ind på, hvorfor han har sagt op.

Suns teknologidirektør og skaber af Java-sproget James Gosling har sagt sit job op og forlader Sun. Det oplyste han på sin personlige blog fredag.

James Gosling er kendt for at være skaberen af Java og har normalt været kendt for at sige sin mening, men i dette tilfælde har han valgt at fatte sig i korthed.

»Om årsagen til at jeg har sagt op, så er det svært at svare på: Næsten alt, hvad jeg kunne sige, som ville være præcist og ærligt, ville gøre mere skade end gavn,« skriver James Gosling.

Sun Microsystems blev sidste år købt af Oracle, og også tidligere administrerende direktør Jonathan Schwartz og bestyrelsesformand Scott McNealy har siden forladt selskabet.

Sun står i spidsen for flere open source-projekter som Open Solaris, OpenOffice, Mysql samt det meste af Java-platformen. Oracle har flere gange understreget, at selskabet vil bevare støtten til projekterne, og Oracle baserer i vidt omfang også dets software på netop Java.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Sonne

Mon ikke det handler om uenighed i den måde Java skal udvikle sig på. Oracle har med eet slag sat sig på det mest bruge og populære sprog i verden, kun sidestillet med C [*]. Mon ikke de har en helt anden strategi i tankerne for Java end den åbne tilgang der har været med Sun i spidsen ?

[*] TIOBE Programming Community Index for April 2010: http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

  • 0
  • 0
#2 Helge Svendsen

"Mon ikke de har en helt anden strategi i tankerne for Java end den åbne tilgang der har været med Sun i spidsen ?"

Nu ved jeg ikke hvad du mener med åben i denne her forbindelse.

Det er korrekt, at du altid har kunnet hente sourcen til java fra Sun. Dog under en licens, der gjorde at du ikke bare kunne porte den til en given platform. Derfor manglede der i lang tid en Sun Java til eks FreeBSD.

Man kunne godt bygge den, men der skulle al mulig hokus pokus til.

Så kom OpenJDK, der ændrede på dette. Samme kode, hvor nogle ting var pillet ud. Mest de ting, hvor der kunne være noget diskussion omkring ophav, rettigheder og andet. Den er frigivet under GPL, og vil fortsætte med at være det.

Så derfor er Oracles muligheder for at "lukke" java ret begrænsede, så vil OpenJDK nok ret hurtigt overtage markedet.

Edit:

Og hvilken interesse skulle Oracle egentlig have i at "lukke" java mere end det er?

  • 0
  • 0
#3 Carsten Sonne

Nu ved jeg ikke hvad du mener med åben i denne her forbindelse.

Primært platforms uafhængighed og understøttelse af åbne standarder.

Suns tidligere strategi omkring Open Source mm., er jo ikke lige i tråd med Oracle strategi. Jeg kan da ikke forestille mig andet, end eksisterende Sun produkter langsom må indordne sig under Oracles overordnede produkt strategi; Trods den officielle holding er det modsatte.

  • 0
  • 0
#4 \n \r

Mon ikke det handler om uenighed i den måde Java skal udvikle sig på. Oracle har med eet slag sat sig på det mest bruge og populære sprog i verden, kun sidestillet med C [*].

Hvordan har du målt det?

  • 0
  • 0
#5 Helge Svendsen

"Primært platforms uafhængighed og understøttelse af åbne standarder."

Som sagt, så længe der er en OpenJDK, så tror jeg de får meget svært ved at få det igennem.

http://openjdk.java.net/legal/

Mon ikke det mere bunder i, at James Gosling ikke lige kan få det som han vil have det mere. Eks. har man valgt et IBM produkt til at modularisere java (Equinox).

Jeg kunne forestille mig, at det strøg en mand som James Gosling meget mod hårene. Der har jo været en vis nih (not inveted here) indstilling i Sun.

Eks. herpå er JPA, der slemt ligner Hibernate og JSF, der slemt ligner Struts.

  • 0
  • 0
#6 Peter Makholm Blogger

Hvordan har du målt det?

Prøvede du at følge linket i fodnoten? (Personligt anser jeg TIOBE for i bedste fald at være kontroversiel og i værste fald bare en sjov kuriositet).

  • 0
  • 0
#12 Kasper Sørensen

Du misforstår fuldstændigt pointen omkring JPA og JSF (og alle andre JSR-specs) ... JPA er en specifikation, ikke et produkt i sig selv. Hibernate er en implementation af JPA-spec'en. Ligesom EclipseLink og OpenJPA er. Hibernate lå til grund for langt de fleste af ideerne som kom med i JPA-spec'en. Gavin King har efterfølgende selv udtalt at han foretrækker JPA's API til at benytte Hibernate da det er mere "clean".

  • 0
  • 0
#13 Morten Hattesen

Er det ikke god kotyme at linke til de kiilder man angiver?

Jeg tænker her på: "Det oplyste han på sin personlige blog fredag"

Enten burde "sin personlige blog" være et link til bloggen, eller også burde der være links under artiklen (som version2 af uransagelige årsager ynder at gøre).

Eller ER der i virkeligheden en link, og jeg kan bare ikke finde den?

Og lad nu være med at svare "du kan bare søge på Google". Det ved jeg godt at jeg kan.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere