Den 19. juni skrev Jens Rohde, som er EU-parlamentsmedlem for Radikale Venstre, på Twitter, at han var blevet hacket og spammet af politiske modstandere. Det skete i forbindelse med parlamentets afstemning om EU’s omstridte copyright-direktiv.
I en serie på syv tweets, skrev Jens Rohde, at politiske modstandere havde angrebet hans computer:
»1/7 Altid hyggeligt, når net kommunisterne hacker og spammer min pc i parlamentet. 50.000 mails siden weekenden med stort set enslydende tekster. Denne gang fordi jeg i morgen stemmer for, at kunstneres ophavsret gælder på nettet som alle andre steder. #eudk #dkpol #dkmedier«
EU-parlamentets it-afdeling kender imidlertid intet til det påståede hacking-forsøg, oplyser parlamentets presseafdeling.
På det foto, som er vedhæftet tweet-beskeden, synes det at fremgå, at der er tale om en pc, som er under parlamentets kontrol, som Jens Rohde også selv skriver i sit tweet. Der er et logo på pc-skrivebordet med teksten »European Parliament.«
Derudover kan man på fotoet se en dialogboks fra Microsoft Word, hvor der står teksten: »We’re sorry. We can’t open NormalEmail.dotm because we found a problem with its contents.«
NormalEmail.dotm er den skabelon, der som udgangspunkt åbnes, når brugeren skriver en ny mail.
Intet svar fra Jens Rohde og medarbejdere
I en senere tweet fra Jens Rohde lyder det:
»6/7 Og lad mig så gentage for hundrede syttende gang: Såvel spam som hacking virker endog særdeles kontraproduktivt over for mig, hvis man vil fremme sin sag.«
Version2 har flere gange forsøgt at få en uddybende kommentar fra Jens Rohde og hans medarbejdere.
Version2 kontaktede første gang Jens Rohde på Twitter, i et svar til hans tweet-besked. Det kom der ikke noget ud af, så vi forsøgte dernæst med en email. Da der heller ikke kom svar i dette tilfælde, kontaktede vi Radikale Venstres presseafdeling. Det afstedkom, at Jens Rohdes kommunikationsrådgiver Peter Parbo, d. fjerde juli skrev til Version2:
»Tak for din mail. Jeg vender tilbage til dig i morgen, da vi har meget travlt i dag.«
Det har siden ikke været muligt at komme i kontakt med Peter Parbo på mail eller telefonisk, via telefonsvarer.
Opdateret d. 19. juli: Parlamentets presseafdeling oplyser, at det efter it-afdelingens viden aldrig er sket, at parlamentsmedlemmers pc'er er blevet hacket.
Opdateret d. 6. marts 2019: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Parlamentets presseafdeling havde oplyst, at pc'er ikke var blevet hacket eller spammet. På Twitter har presseafdelingen nu oplyst, at svaret kun gik på 'hacking'. Presseafdelingen vil dog ikke bekræfte eller afkræfte, om parlamentets it-afdeling var bekendt med, at spamming fandt sted. Presseafdelingen vil heller ikke oplyse, om it-afdelingen var bekendt med, at Jens Rohde blev spammet sidste år, ej heller uddybe, hvorfor presseafdelingen ikke vil svare på disse spørgsmål nu, når den gerne ville svare på tilsvarende spørgsmål i sommers.