Mur af tavshed omkring påstået Jens Rohde-hacking

EU-parlamentets it-afdeling kender intet til påstået hack, som Jens Rohde beskylder politiske modstandere for at stå bag. Illustration: Version2
EU-parlamentets it-afdeling kender intet til påstået hack, udført af politiske modstandere. Radiotavshed fra hovedpersonen og medarbejdere.

Den 19. juni skrev Jens Rohde, som er EU-parlamentsmedlem for Radikale Venstre, på Twitter, at han var blevet hacket og spammet af politiske modstandere. Det skete i forbindelse med parlamentets afstemning om EU’s omstridte copyright-direktiv.

I en serie på syv tweets, skrev Jens Rohde, at politiske modstandere havde angrebet hans computer:

»1/7 Altid hyggeligt, når net kommunisterne hacker og spammer min pc i parlamentet. 50.000 mails siden weekenden med stort set enslydende tekster. Denne gang fordi jeg i morgen stemmer for, at kunstneres ophavsret gælder på nettet som alle andre steder. #eudk #dkpol #dkmedier«

EU-parlamentets it-afdeling kender imidlertid intet til det påståede hacking-forsøg, oplyser parlamentets presseafdeling.

På det foto, som er vedhæftet tweet-beskeden, synes det at fremgå, at der er tale om en pc, som er under parlamentets kontrol, som Jens Rohde også selv skriver i sit tweet. Der er et logo på pc-skrivebordet med teksten »European Parliament.«

Derudover kan man på fotoet se en dialogboks fra Microsoft Word, hvor der står teksten: »We’re sorry. We can’t open NormalEmail.dotm because we found a problem with its contents.«

NormalEmail.dotm er den skabelon, der som udgangspunkt åbnes, når brugeren skriver en ny mail.

Intet svar fra Jens Rohde og medarbejdere

I en senere tweet fra Jens Rohde lyder det:

»6/7 Og lad mig så gentage for hundrede syttende gang: Såvel spam som hacking virker endog særdeles kontraproduktivt over for mig, hvis man vil fremme sin sag.«

Version2 har flere gange forsøgt at få en uddybende kommentar fra Jens Rohde og hans medarbejdere.

Version2 kontaktede første gang Jens Rohde på Twitter, i et svar til hans tweet-besked. Det kom der ikke noget ud af, så vi forsøgte dernæst med en email. Da der heller ikke kom svar i dette tilfælde, kontaktede vi Radikale Venstres presseafdeling. Det afstedkom, at Jens Rohdes kommunikationsrådgiver Peter Parbo, d. fjerde juli skrev til Version2:

»Tak for din mail. Jeg vender tilbage til dig i morgen, da vi har meget travlt i dag.«

Det har siden ikke været muligt at komme i kontakt med Peter Parbo på mail eller telefonisk, via telefonsvarer.

Opdateret d. 19. juli: Parlamentets presseafdeling oplyser, at det efter it-afdelingens viden aldrig er sket, at parlamentsmedlemmers pc'er er blevet hacket.

Opdateret d. 6. marts 2019: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Parlamentets presseafdeling havde oplyst, at pc'er ikke var blevet hacket eller spammet. På Twitter har presseafdelingen nu oplyst, at svaret kun gik på 'hacking'. Presseafdelingen vil dog ikke bekræfte eller afkræfte, om parlamentets it-afdeling var bekendt med, at spamming fandt sted. Presseafdelingen vil heller ikke oplyse, om it-afdelingen var bekendt med, at Jens Rohde blev spammet sidste år, ej heller uddybe, hvorfor presseafdelingen ikke vil svare på disse spørgsmål nu, når den gerne ville svare på tilsvarende spørgsmål i sommers.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan S. Hansen

»6/7 Og lad mig så gentage for hundrede syttende gang: Såvel spam som hacking virker endog særdeles kontraproduktivt over for mig, hvis man vil fremme sin sag.«

Så hvis man vil fremme "sin sag", skal man blot lave en falsk-negativ spam kampagne imod sin sag.

Det er også "sjovt" at Rhode blander trolls sammen med hvad hans holdning er til emnerne.

 • 19
 • 1
#4 Magnus Jørgensen

Alternativt kan man også holde sig til demokratiets regler og helt afstå fra hacking og spamming.

Hacking af Jens er selvfølgelig forkert. Men at klassificere befolkningens mails som spam er temmelig forkasteligt. At associere dem med hinanden gør kun ondt værre.

Jens, jeg kan godt lide din selvstændige attitude, men glem nu ikke at du er der for at repræsentere den danske befolkning.

 • 25
 • 0
#5 Peter Lund

Selvfølgelig skal der grines lidt af hysteriet der lyser ud af hans besked, også fordi det er leveret men en åbenlys mangel på forståelse for de ord han bruger.

Men i realiteten er det dybt dybt tragisk at det der reelt var henvendelser fra offentligheden omkring en sag hvor de gjorde udtryk for deres divergerende mening i forhold til hans. At han så vælger at bruge alle de her buzz words på blankt at afvise henvendelserne (som sikkert var generiske ifm. skabelon flere steder) det er da tragisk.

Man kan så være enige eller uenige med hans politik, men det bør ikke være grundlag for at acceptere hans uvidenhed, når han nu får så satans mange penge for at sidde der på vores vegne.

 • 25
 • 1
#7 Kim Kaos

JR er næppe blevet hacket - men derfor kan han godt være blevet ramt af spam-mails.

Det kan ske for os alle uden at der står en større kommunistisk sammensværgelse eller Illuminati bag. Det er IT og shit happens.

Forleden dag gik min udbyders mailserver amok og mente det var helt i orden at sende alle de mails jeg havde modtaget før endnu en gang.

Men jeg må tilstå, at min første indskydelse var ikke at anklage Bilderberg for at stå bag det angreb - men jeg kan jo tage fejl ;)

 • 4
 • 0
#8 Lars Skovlund

Nu var det også det med den ødelagte Word-skabelon (der kan nok være flere grunde til at man får den besked...), jeg havde mest i tankerne. Hvis Rohde i forvejen er lidt konspiratorisk anlagt, så kan han måske godt komme til at tolke det mere dystert end det faktisk er.

 • 2
 • 0
#10 Søren Grønning

. . . det er hans Twitter konto, der i virkeligheden er 'hacket', siden der ikke kommer noget fornuftigt og nuancerende fra den kant, med formålet at tage afstand fra netop 'skær alle over én kam'-mentaliteten bag de pågældende tweets og den dybt useriøse labeling af sine modstandere, med nok på hjerte til at emaile ham, som 'netkommunister'!

 • 0
 • 0
#12 Henrik Biering Blogger

.. i det gode sommervejr.

[quote]»1/7 Altid hyggeligt, når net kommunisterne hacker og spammer min pc i parlamentet. 50.000 mails siden weekenden med stort set enslydende tekster. Denne gang fordi jeg i morgen stemmer for, at kunstneres ophavsret gælder på nettet som alle andre steder

Så Jens Rohdes tavshed kan vel skyldes travlhed med at konfiskere ghettoblastere blandt de mange strand- og park kommunister, der tror at ophavsret kun er noget, der gælder på nettet.

 • 3
 • 0
#16 René Fléron

I gamle dage var reglen at skriftlige henvendelser til offentlige myndigheder skulle besvares skriftligt. Uden at kigge på selve indholdet i afsender/modtager: Antag at det tager Jens R 90 sekunder at læse og besvare én mail, så skal han altså bruge i omegnen af 154 arbejdsdage (á 8h). Der er jo ingen tvivl om at formålet ikke er at have en dialog. Har man et vigtigt buskab er kutymen da at lave én besked og så evt bakke den op med en underskriftsindsamling. Jeg forstår helt ærligt ikke at I alle sammen vender det blinde øje til chikanen. Jeg kan sagtens genkende at man møder holdninger man er uenig i, men vi kommer da ingen vegne med at obstruere hinandens arbejde? Det vil kun give en ond spiral ned til et sted hvor ingen af os har lyst til at være.

 • 3
 • 6
#20 Allan S. Hansen

Hvorfra kommer antagelsen om at det er kommunister?

Det er desværre det politiske klima i dag, hvor det ikke længere er muligt at se på emner per emne, men man skal proppes i en enkelt kasse, en fastlåst skyttegrav, hvis man ikke er enig i præcis alle punkter.

Fordi ja - jeg tror vi er mange liberalister (eller der burde være mange, i hvert fald) der er imod alle de ønsker om censur, overvågning og kontrol - uden man behøver være pro-ulovligheder, trolling, piratkopirering m.m.

Men fordi alt ting er polariseret i en ekstrem grad i disse dage så er det nemmere at male modstanderne med en bred pensel af skældsord og skræmmebilleder.

 • 5
 • 0
#21 Hans Nielsen

Fordi ja - jeg tror vi er mange liberalister

Ja men det er jo ikke spørgsmålet om vi er kommunister eller liberalister i denne sag med Jens Rohde, heller ikke i forhold til direktivet som det blev demonstreret imod. Tror de fleste mener at kunster, kulturudøver og skribenter og andet skal have en fair betaling for deres arbejde, uanset politisk tilhørsforhold.

Det største problemet er Jens Rohde løgne og påstande i hackersagen - Som vel ikke kan kaldes andet, før han tør givet et svare.

Men der er også Jens Rohde's modstand imod demokratisk spilleregler, hvis man ikke har samme meninger og holdning som manden selv, så mener han ikke man har retten til at demonstrere.

Men det er jo også medier og vælger ansvar, at vise standpunkter og påstande(løgn om hack) , der udbasunere uvidenhed og manglende viden om hvordan tingene foregår i et frit åbent elektronisk information samfund som er trådt ind i det nye århundrede.

Det viser under alle omstændigheder, som jeg formoder det, at han ikke er voksen og moden nok til at få de flestes stemmer herinde.

SÅ jeg vil bare opfordre V2 til at fortsætte med spørge ind til sagen, andre skribenter her til at høre evt detektor om manden kan have ret. Samt fortsætte debatten, og kommentere hans meninger og handlemåder på de sociale medier han er på. Så andre også kan se hvem de evt skal, eller ikke skal sætte kryds ved til næste valg.

Når vi kommentator i tråden på V2, altid skriver langt og meget om hvor tåbelig og dumme politikere er til at indføre og bruge edb i løsninger. Når vi højlydt kommentere angreb på privacy og privatlivet. Så er det også ens pligt, at hjælpe med at udbasunere hvem der IKKE er egnet til at repræsentere os.

 • 1
 • 0
#22 Sune Marcher

Det største problemet er Jens Rohde løgne

"Løgne" kræver bedre vidende - det er jeg ikke sikker på Rohde har i denne sag.

Men der er også Jens Rohde's modstand imod demokratisk spilleregler, hvis man ikke har samme meninger og holdning som manden selv, så mener han ikke man har retten til at demonstrere.

Well, det er problematisk at få sådan en 30-50k mails i sin indbakke, og selvom jeg er 100% enig i de bekymringer, der medførte aktionen, er jeg ikke sikker på det er den bedste måde at gribe sagen an. Eller, rettere, jeg er helt overbevist om det ikke er den bedste måde at gribe sagen an, og jeg lod være med at sende template-baserede mails til EU-politikerne, da jeg regnede med det ville backfire.

Rohde svarede på nogle af de kommentarer han fik på sit Facebook-opslag. Han svarede desværre ikke på min kommentar, hvor jeg bl.a. spurgte hvordan han ville foreslå man konstruktivt gjorde sin bekymring til kende.

 • 1
 • 1
#23 Hans Nielsen

jeg lod være med at sende template-baserede mails til EU-politikerne, da jeg regnede med det ville backfire.

Det virket nu meget godt ? Som jeg forstår det, er direktivet faldet indtil videre, hvad der så sker er jeg mere usikker på. Inden vi startet vores "opraab" var der et flertal for at stemme direktivet igennem...

Så politikere høre efter befolkningen, hvis "befolkningen" er flere end deres mandat :-)

Ikke at direktivet skal falde. Men jeg synes der burde inddrages de helt fornuftige argumenter. Som der også står i loven,,,, At "wikipedia" ikke er opfattet. Fra en anden kommentar V2, "når loven direkte har indskrevet specifikke fritagelser, så er der noget galt med loven." frit fra hukommelsen. Håber ikke jeg skal i retten, eller betale penge for at bruge det citat. Det er jo ikke sikkert at manden selv har fundet på det !

Fritagelsen bør omfattes alt lovlig politiske virke, alle "opslagsbøger", alt presse, alle sartikere, underholder eller brug i mindre forum.. og ? Det skal dog ikke forhindre fair betaling og royalt for brug af materialet.

 • 1
 • 0
#26 Flemming Riis

det tager 2 minutter at lave et filter der fjerner dem hvis de er så ens , det er meningløst at sende 50k ens mails

Men hvis man tror man laver en forskel så er det jo fint , det svarer vel til at ville have metal bestik i flyet istedet for plastik for så har man gjort sit for miljøet

 • 0
 • 0
#27 Kenn Nielsen

...det er meningløst at sende 50k ens mails..

Det er der jo heller ikke nogen der gør..

Hver enkelt mail er een bekymring, fra ét individ.

Det er meget arrogant, og til dels også utaknemmeligt at påstå det er spam, meningsløst, og 'kontraproduktivt'.

Lad mig illustrere med den utætte skruetrækker:

Hvis dine 2500 venner og bekendte - samme dag - hver mailede dig;

Kære Flemming Tillykke med fødselsdagen. hilsen "ven nummer zyx"

Ville du så svare tilbage til samtlige med beskeden: "Det er meningsløst at sende flere mails med samme besked, men hvis i tror det påvirker mig, så må i selv om dét." Eller ville du værdsætte dem som gad tilkendegive at de tænkte på dig ?

K

 • 3
 • 4
#29 Flemming Riis

Hver enkelt mail er een bekymring, fra ét individ.

Lad mig illustrere med den utætte skruetrækker:

Eller ville du værdsætte dem som gad tilkendegive at de tænkte på dig ?

Skruetrækkeren virker altid , hvis det var 2500 template beskeder ville de første 10 sikkert have en effekt indtil der blev lavet et filter.

Men selv om 50000 personer havde skrevet en livshistorie til Hr Rohde havde det sikkert ikke lavet en forskel og han ville brokke sig over folket blandet sig.

Men ens mails er trods alt nemmere at fjerne , det visere bare at Hr Rohde ikke har været på outlook kursus.

 • 3
 • 0
#30 Børge Svingalius

... Når parlamentet selv har taget afstand til at der skulle være tale om kriminalitet (hvilket hacking er i den kontekst Jens Rohde fremstiller det), håber man jo nok at folk glemmer det inden alt for længe... Men velkommen til den digital tidsalder hvor intet forgår.

"Net kommunister"

Kan man så også være "telefon kommunist"?

I øvrigt godt at se Version2 er vakse ved havelågen, og har fulgt op på brugernes bekymringer.

I øvrigt tror jeg at befolkningens interesse i lovarbejdet om nye teknologier, og altså modstand mod artikel 13 i den nye copyright-lov, og henvendelse til Jens Rodhe om deres bekymringer være noget af det der ligger allerlængst væk fra "spam"...?

 • 2
 • 0
#32 Kenn Nielsen

Med en forventning om at han tager sig tid til at læse hver enkelt, og svare pænt tilbage? For dine og mine skattekroner?

Naturligvis ! Han er betalt af 'dine og mine skattekroner', så det skal være personlige ikke-enslydende svar, med udgangspunkt i modtagerens aktuelle situation. /End-of-sarcasm

Jeg var i tvivl om jeg gad 'bide på' trolleriet; men ok..

50.000 enslydende bekymringsmails, skal tages for lige-nøjagtigt-hvad-de-er; et udtryk for borgeres bekymringer for at det foreslåede bliver vedtaget. Ikke bare borgere, men potentielle personlige stemmer, og sandsynligvis er en stor del af dem nogen som allerede har stemt på ham.

Med Rhodes sædvanlige sans for redepisseri og redehopperi krydret med kontante udmeldinger i farverigt sprog, så kommer hans reaktion ikke bag på mig længere.

Misforstå mig korrekt: Jeg er absolut tilhænger af kontante udmeldinger i farverigt sprog, - hvis 'man' står for 'noget'.

Jens Rhode står kun for Jens Rhode, og dermed kun de holdninger som på et givet tidspunkt kan sikre ham endnu 4, eller 5 år, hvor lønnen bliver betalt af 'dine og mine skattekroner'.

K

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere