München vil droppe Linux helt og køre Windows 10 over hele linjen i 2020

14. november 2017 kl. 15:2140
Bystyret i München vil skille sig af med de resterende Linux-installationer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et udvalg under bystyret i München har besluttet, at resterende Linux-systemer skal overgå til Windows 10 i 2020.

Det oplyser The Register.

Det er en koalition i udvalget bestående af socialdemokrater og konservative, som har truffet beslutningen om at skifte til Windows. Det oplyser den socialdemokratiske politiker Anne Hübner til The Register.

München annoncerede tilbage i 2004 projekt LiMux. Styresystemet, en tilpasset Linux, skulle sammen med det, der nu er LibreOffice, gøre byens systemer uafhængige af Microsoft. Projektet er dog aldrig blevet fuldt ud realiseret og tilbage i februar i år vedtog bystyret at droppe overgangen til Linux.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og med den seneste udvalgsafgørelse er der nu lagt op til, at alle tilbageværende Linux-systemer skal overgå til Windows 10 ved 2020. Beslutningen skal endelig vedtages af byrådet 23. november.

»Brugerne var ikke glade«

Ifølge Hübner så har byen haft en del problemer i forhold til LiMux. Til The Register siger hun:

»Brugerne var ikke glade, og essentiel software til den offentlige sektor findes for det meste kun til Windows.«

Ikke alle synes, det er en fornuftig beslutning at smide Linux-systemerne på porten. Eksempelvis fortæller Florian Roth fra de Grønne til The Register, at han havde foretrukket en løsning med et mix af Linux- og Windows-systemer.

»Det er mere sikkert og mindre dyrt,« siger Roth til det britiske medie.

Hvad LibreOffice angår, så fortæller Hübner til The Register, at det endnu ikke er endeligt besluttet, hvorvidt open source-kontorpakken skal skiftes ud med Microsoft Office.

40 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
22. november 2017 kl. 10:37

Det kunne der så absolut, og hvis man sammenligner med en bærbar windows pc, ville der være en hel at spare. Jeg er bare ikke overbevist om at det bliver billigere hvis du sammenligner med f.eks. en Linux baseret bærbar.</p>
<p>

Kan ikke sige andet end personlige erfaringer, men de fleste arbejdsgivere jeg har haft, undre sig over, jeg ikke skal bruge 50 000 kroner i licenser og computere når jeg starter hos dem, at jeg har alle værktøjerne på en enkelt DVD skive, og har bare brug for en maskine, skærme og tasaturer.

Dertil kommer der folk der undre sig over, jeg altid har nogle værktøjer til at løse divs problemer, uden jeg skal ud og købe dyre programmer, trial versioner og hvad ved jeg.

Administrativt, er der lige så meget arbejde ved en windows maskine som ved en moderne linux system, så der er intet at spare hverken den ene eller den anden vej.

Udfordringen er at alle bliver oplært i de propritære systemer, og så mange systemer er fedtet ind i propritære løsninger der er bundet til Windows, af den ene eller anden grund, det har intet med at løsningen er billige, gode eller andet. Det er kun markedsandel, bindinger, og at folk ikke ved bedre.

Har man ingen propritære bindinger, så er Linux lige så god som andre platforme og væsentlig billigere, samt mere fleksibelt. Jeg har stort set ikke brugt andet end Linux i min professionelle arbejdsliv over 25 år (endda også på microsoft dominerede arbejdspladser). Har en enkelt spille PC derhjemme der kører windows 10 (pga, spil er propritære og bundet til en platform).

39
19. november 2017 kl. 15:09

Det kunne der så absolut, og hvis man sammenligner med en bærbar windows pc, ville der være en hel at spare. Jeg er bare ikke overbevist om at det bliver billigere hvis du sammenligner med f.eks. en Linux baseret bærbar.

Det er jeg faktisk ret sikker på det ville. Men det forudsætter at man definerer hvad man vil med udstyret, AKA hardwarekrav. I min verden kan de fleste ting i Folkeskolen klares med en 10 år gammel netbook og Linux. Knægtens første computer (som han fik som 5-årig) var en lille Acer One. Den brugte han også de første år i skolen, han lavede endda en aflevering hvori der indgik video som skulle projekteres på smartboard.

Vi måtte dog erkende at dem der udvikler opgaver i f.eks. GeoGebra, ikke har helt styr på at der findes skærmopløsninger der er under 1366x768 hvorfor de opgaver de udvikler, ikke skalerer korrekt/slet ikke skalerer. Jeg rodede en del med det og nåede frem til at det var muligt at lave m. vektorgrafik, men at det skulle tænkes ind fra starten (under udviklingen af opgavelayout).

Derfor skulle han have en større(skærm) - Den PC kan han så også spille på - Før lånte han min eller fruens, til spil. Tøsens skulle også opgraderes - Fordi hun fotonørder og jeg ikke kunne finde en stor nok disk med SIF-interfacestik og der ikke var plads til adapter.

Summa sumarum - Ialt 4 computere til sammenlagt mindre end hvad de fleste tænker én skal koste!

Jeg ved udmærket godt det til dels skyldes at det er lykkedes salgsapparatet at bilde folk ind at deres gamle hardware er ubrugelig/værdiløs. Derfor kan man finde meget brugt hardware, til en meget lav pris.

Tankegangen er så fast implementeret, at det f.eks. næsten er umuligt at få penge for en 3 år gammel PC via elektronikdækningen i husforsikringen. Uanset at en sådan maskine kan have stor værdi for forsikringstager og det også ville være en fornuftig forretning at reparere den.

Det hjælper heller ikke stort at mange oplever at de gentagne opdateringer af Windows 10 giver problemer, fordi hardwareunderstøttelsen ikke er i orden og konstant bliver ringere ift. "ældre" hardware.

Så jo, Linux kan bruges til mange ting, én af dem er bestemt at optimere budgetbelastningen.

37
19. november 2017 kl. 03:09

Der vil skulle indkøbes en masse hardware i form af skærme, tastaturer, mus og infrastruktur

Infrastruktur skal der være ligemeget hvilken løsning man laver og de kan købes meget hardware for fra 700kr og op til hvad en bærbar koster eller en iPad.

Men bortset fra det, havde jeg en eller anden forhåbning om at nutiden børn/unge mennesker skulle lære lidt om hvad man kan med digital teknologi og fx. lærte noget om styrring af ting. Fx. kunne en del af matematik handle om en PID kontroller. Da jeg lærte matematik manglede jeg noget at hænge matematikken op på, det kom først senere i mit liv. De kunne lære noget om styring af el - motorer, det kunne være en H-bridge til fx. robotter og anden for for styrring. Hvordan man samler data op fra sensorer og meget andet. Hvis man lavede sådan noget i skolen, som jeg ved sker i England og somme steder i US. Det er de steder jeg kender. Hvis skolerne bliver så fremsynet så skal de ud og skaffe udstyr som fx. ODROID, Rasperry Pi, Arduino, ESP32/8266 m.m.

Jeg kommer fra en andens tidsalder, men jeg var glad for at lære snedkeri og metalsløjd og andet praktisk da jeg gik i skole. Jeg har ikke haft brug for det i professionelle liv, men jeg har en almen viden om hvordan ting laves. De unge mennesker jeg møder aner ikke hvad sker inden i noget som helt. Og slet ikke hvad der sker bag en GUI.

Jeg kender intet til skolen idag, så i kan grine af det jeg skriver.

36
17. november 2017 kl. 07:08

Som jeg skriver tror jeg aldrig af noget af det jeg foreslår kommer til at ske. Jeg er sikker på at leverandør siden, ikke vil sælge ting de vil tjene så lidt på.

Jeg er sådan set enig i præmissen for dit argument, men ikke enig i dit eksempel/foreslåede løsning nødvendigvis er billigere. Der vil skulle indkøbes en masse hardware i form af skærme, tastaturer, mus og infrastruktur. Der er det bare nemmere med en bærbar, som man kan tage sig over alt.

Jeg ville så foretrække at en sådan bærbar kørte noget anden end windows, fordi jeg kan ikke se værdien det bringer.

// Jesper

35
17. november 2017 kl. 01:25

@Jesper Frimann

Som jeg skriver tror jeg aldrig af noget af det jeg foreslår kommer til at ske. Jeg er sikker på at leverandør siden, ikke vil sælge ting de vil tjene så lidt på.

Men sådan er verden!

Mit eksempel er bare. at man ville kunne lave noget der er lige så godt og efter min mening bedre, for færre kroner end en mærkevare enheder.

Det jeg selv er udstyret med er en 10" Android Phablet, som er ret god til kr. 530,- jeg er vildt overasket hvor hurtig den er. Jeg har en virkelig god Smartphone til ca. 1700,- Begge dele er i aluminium chassis og med gorilla glas og kan tåle en del. Begge hedder nogle kinesertegn jeg ikke kan læse. Og så min desktop, som jeg godt nok ikke har endnu, den er fra Korea. Mine egne udviklede apps, vil kunne køre på alle 3 platforme. Og til alle 3 platforme vil man kunne få remote arbejdstation til. Alt virker på dansk.

Alle mine ting virker ret godt, om jeg er på mit LAN eller jeg er på mobil nettet. Jeg syntes bare jeg har så mange flere muligheder end børn der går i skole har, med en mærkevare dims. Jeg har en lille skuldertaske hvor jeg har min Phaplet og mobil i, når jeg er på farten, og et rigtigt godt MS folde tastatur, hvis jeg skulle lave større arbejder på min tablet.

Jeg er klar over at min løsning vil aldrig blive brugt, der er ingen der vil sælge den, fordi der skal sælges alt for mange enheder for at opnå samme fortjeneste som salg af mærkevare ting. Men sådan er det - money rules.

Jeg syntes bare jeg kan så meget mere.

Det er lidt det samme som artiklen handler om, nemlig at blande ting op gør livet besværligt. Min verden er Linux/Android og ville på ingen måde blande proprietære ting ind i det. Jeg har prøvet det blandede miljø før og jeg har fået det til at virke og så kommer en opdatering og så skal man kæmpe igen. Jeg forstår godt at man har valgt side. At jeg har valgt Linux siden, er fordi jeg syntes jeg har det bedre der og med mit behov mangler jeg ikke noget.

/Erik

34
16. november 2017 kl. 23:19

@Erik Trolle

Du glemmer at eleverne opholder sig i mange forskellige klasseværelser, tager deres Bærbare med på udflugter til museer m.m. måske i SFO'en. Desuden så er der mange skilsmisse børn i dag, som så ville skulle have et setup på mere en lokation. Desuden så kan børnene med en bærbar lave lektier m.m. når de f.eks. er på efterårsferie, eller f.eks. hvis de bliver hentet og passet af f.eks. en bedsteforældre. De kan også lave lekter hvis/når de f.eks. tager fra og til skole med bus eller tog. En bærbar giver bare nogle muligheder.

// Jesper

32
16. november 2017 kl. 16:16

Det er muligt det er mig der gammeldags, eller alle jer som tænker for traditionelt, det må I vurdere.

Hvis jeg skulle lave en skole PC idag eller en hvilken som helst mindre /mellemstor virksomhed. Så ville jeg bygge det op omkring Remote Workstation som fx. NoMachine. Hvor klienten kan køre på næsten alt. Og serveren kan køre lokalt eller i skyen.

Jeg ville give eleverne 2 maskiner(eller en man bære frem og tilbage) på størrelse med en cigarret pakke som fx. ODROID-C2 (som jeg lige har købt) og jeg ville lægge en distro fra VolksPC på dem, som er et kombi OS med Android og en Debian Linux distro kørende samtidig. Eleverne ville kunne switche mellem Android & Linux ved hjælp af en hotkey. De ville kunne ville kunne lave login som klient på skolens server, med skole software på og det samme ville de kunne på en lignende PC de har derhjemme. En ren ODROID-C2 før kabler, SDkort, kabinet og strømforsyning, koster lidt over 500kr og med tilbehøret kommer den nok op på 700,- Man kunne tilslutte en Touch screen til dem i skolen eller tastatur og mus. Hjemme ville man kunne tilslutte dem skærm eller et børneværelse TV. Man taler så meget om vedligeholdelses kontrakter og en masse andet. At købe en ny maskine ville være billigere end et tekniker besøg. Og hvis man virkelig ville køre MS software ville det kunne lade sig gøre på Remote Klienten. Og er det fordi man skal bygge en netværk infrastruktur på skolerne ville jeg sagt kunne lave en batteri løsning og WiFi.

Selve maskinen har 40 I/O porte så man ville også kunne lære eleverne andet end lige swipe og touch som sker på en GUI only maskine.

Jeg har jo været 30år på leverandør siden, før jeg gik på pension og jeg er ganske klar over at ingen leverandør, ville sælge sådan en løsning, for der er jo ikke mange penge i og de skal have folk med software/net kompetance, det er jo ikke rart. Og det er jo ikke rart at man kan sende en hel del Windows programmer over den remote arbejdstation.

Er jeg bare en sur gammel mand? Jeg lever virkelig godt med lignende løsning hjemme hos mig.

Jeg er klar over at sådan en løsning vil aldrig ske p.g.a. dem som køber ind, ikke ved andet end en GUI er pæn og kabinettet er lækkert. Og så bliver de rådgivet af leverandøren.

Personlig har jeg en 3D printer og en A3 plotter og en billig WiFi laser printer i mit netvært, hvor forbrugsstofferne til A3 plotteren er en blyant eller en filt pen. Jeg laver IoT/homeautomation. det hele køre over en MQTT broker og sensorerne jeg kan styre er klienter. Sensorene køre enten over netværks kabel, WiFi eller LoRa netværket hvis afstandene er store. GUI interface laver jeg i IBM's Node-Red, som er et boks objekter programmeringsprog der kan bruges meget enkel for at kunne præsentere data. Og man kan også lave noget meget avanceret ved brug af javascript m.m.

At benytte det i et klasse sæt ville nok stille for store krav til lære og elever, men det kunne være med til at lave en meget kreativ skole.

I går så jeg en Touch del som man kunne sætte foran en 55" TV hvor man både kunne bruge finger Touch eller en Touch pen, den var ikke særlig dyr og den kørte USB så den ville kunne sættes til alle Mac, Window og Linux PC'er. Den ville sikkert med det rigtige software passe fint ind i en klasse/tavle enhed.

Verden er jo nok ikke til sådanne løsninger hvor brugerne ikke er lukket inde et leverandør diktatur hvor alt muligt kan virke på kryds og tværs. Hvor man ikke alle steder kan manipulere med vores små hjerne til at blive gode forbrugere og tænke i de rigtige baner suk...

31
16. november 2017 kl. 09:33

Det pædagogiske Danmarks holdning til IT er ofte applecentrisk, ja. JEg er gået ind i skolebestyrelsen, netop med det mål at gøre et eller andet ved IT-politikken i vores kommune. Men det er op ad bakke.

Ja. Meget enig. Igen er jeg så glad for skolen hvor min søn går (den anden starter om 2 år), for her har man f.eks. en 'Cyber Mobnings strategi'. Og der bliver talt om IT i bestyrelsen, selv om jeg stadig ikke føler at alle forstår, hvad IT egentlig er' Men vi er en del IT folk, der enten sidder med ved bordet eller prøver at påvirke.

Men folk forstår stadig ikke vigtigheden af at deres børn lærer de fundamentale færdigheder der skal til for at kunne være velinformerede og kompetente til at klare sig i et samfund hvor IT er alle steder.

// Jesper

30
16. november 2017 kl. 09:33

Man må ikke håbe der venter en eller anden sag om mønsterbeskyttelse eller andet. OS2 er faktisk navnet på det operativsysten IBM lavede tilbage sidst i 80'erne som skulle være afløseren for DOS. Et OS som indførte ægte multitask.

29
16. november 2017 kl. 09:26

Det er en privatskole. Og prisen jeg nævnte indeholder en Bærbar (Lenovo), Licens til nogle skoleprogrammer og en hardware service aftale i 3 år + høretelefoner med mikrofon + ekstern mus og tastatur + beskyttelses cover.

Grunden til, at jeg regner med 3 år er at maskinerne altså bliver slidte børn i dag er hårde ved deres ting. Og en Lenovo i dag.. er ikke af samme kvalitet som en IBM Thinkpad. Og ting som mus, tastatur og høretelefoner holder ikke nødvendigvis 3 år. Så 5500 kr er måske i underkanten. Han er allerede på andet sæt mus og tastatur efter 1 1/2 år og tredje set høretelefoner.

Men ellers er jeg enig med dig. Jeg byggede en PC til brug i mit firma, og her genbrugte jeg min 32 tommers skærm, kabinet og tastatur. Så for 3800 kr fik jeg en rimelig hurtig maskine med 120GB SDD, 16GB RAM, KabyLake i3 7100, H270 baseret bundkort, og en 80 plus bronze strømforsyning, med ubuntu.

Jeg har så sat et ordentligt grafikkort i bagefter, for at kunne udnytte skærmen ordentligt. Den kører som en drøm, og booter til loginpromt på under 10 sek.

Jeg har kørt *NIX (BSD,HPUX,FreeBSD, AIX, RHEL og Ubunto) som mit primære OS i næsten 30 år. Og vi har endda en Toshiba Satelite 300 med 8GB RAM fra 2008(uden batteri) med eksternt tastatur (for det bærbare tastatur er i udu pga en bug i BIOS og det kræver windåse for at kunne opgradere bios på den) og Ubunto, som fungerer, som lånemaskine i min kones kontor, og den kører da glimrende.

// Jesper

28
16. november 2017 kl. 09:04

Jeg har valgt at mine børn skal gå i en privatskole. Grunden til dette er, at da jeg var ude og høre på de forskellige skoler i området, der snakkede skole lederne fra folkeskolerne kun om 'Ministeriets mål', 'Ministeriets karakter mål', 'Ministeriets test' og IT var stort set = Ipads, som man helst så at børnene selv havde med.

Det pædagogiske Danmarks holdning til IT er ofte applecentrisk, ja. JEg er gået ind i skolebestyrelsen, netop med det mål at gøre et eller andet ved IT-politikken i vores kommune. Men det er op ad bakke. Jeg nævnte det såmænd bare fordi det kan være et problem at skoler forventer at børnene selv medbringer device, og mange ikke er klar over at det er skolens opgave at sørge for det.

27
16. november 2017 kl. 08:58

Teknisk set, ja. Mange steder er det man stiller til rådighed dog af en kvalitet, hvor forældrene vælger at købe det selv alligevel.

26
16. november 2017 kl. 08:46

Hvis dine børn går i folkeskole (i Danmark), så skal i ikke købe nogen pc (eller tilsvarende) til dem. Det skal skolen/kommunen gøre.

Jeg har valgt at mine børn skal gå i en privatskole. Grunden til dette er, at da jeg var ude og høre på de forskellige skoler i området, der snakkede skole lederne fra folkeskolerne kun om 'Ministeriets mål', 'Ministeriets karakter mål', 'Ministeriets test' og IT var stort set = Ipads, som man helst så at børnene selv havde med. I privatskolen snakkede skole lederen netop de værdier, som jeg havde forventningen om at en Dansk Folkeskole skulle have. Dannelse, børnenes evne til at kunne fungere socialt og så faglighed. Og i den skole skal børnene så have en computer. Så sådan er det.

Personlig synes jeg det er dybt tragisk, at folkeskolen er blevet smadret af småbegavede politikere uden visioner, for jeg havde klart af principielle grunde foretrukket at mine børn gik i en folkeskole.

// Jesper

24
16. november 2017 kl. 08:06

Jesper Lund Stocholm Jeg har en 950XL som jeg skal af med efter black friday, hvis det kunne være interessant.

23
15. november 2017 kl. 23:47

Hvis ikke det var for tidspunktet - Så var det gået galt.

Hvad er det for "læring" der stiller så fuldstændig vanvittige krav til hardware, så der skal skiftes PC hvert 3. år? Gætter på det ikke er: Tekstbehandling Regneark Video

Hvilken skole kan stille krav til at det skal være Windows - Folkeskolen kan ikke!

Vores unger har det fint med et samlet PC-budget på kr. 2500,- !!! Dertil min tid i nogle timer til at opsætte et brugbart Linux-system.

Knægten har en gl. Lenovo med Core Duo + Nvidia, tøsen har en lidt nyere (og fysisk mindre) Lenovo m. AMD E1-2500. Begge købt brugt - Begge opfylder såvel ungernes krav, som skolens behov.

Knægten har flere grafikafhængige spil, så han må "nøjes" med 1-2t batteritid pga. den sultne CPU/GPU løsning - Tøsen kan bruge sin hele dagen uden stikk.

Begge maskiner er monteret med SSD og masser af RAM. Begge maskiner performer på højde med skolens, eller væsentlig bedre.

Diske er krypterede - Dvs. skulle en maskine "forsvinde", ligger alle deres sager ikke tilgængelige.

Skulle de smadre en skærm eller lign., kan der sikkert findes billige reservedele på eBay/DBA - Ellers er det jo ikke voldsomt dyrt at købe noget "lidt nyere" - Der er mange af de dér 3 år gamle skole-PC'er (i øvrigt ofte næsten ubrugte) der sælges billigt...

21
15. november 2017 kl. 21:05

@Jesper.

Nu vil jeg på ingen måde forsvare valget af MS, da jeg mener at en Linux maskine snildt kan være nok, hvis man ikke havde malet sig op i en programmæssig krog.

Men med Chromebooks betales der en helt anden pris, nemlig at privatlivet pantsættes hos Google.

Pest eller kolera.....

20
15. november 2017 kl. 14:43

Betaler du for windows? Jeg betaler for Office, men ikke Windows.

Jeg betaler for en OEM licens hver gang jeg køber en ny bærbar. Om det så er til konen eller ungerne. Så har jeg haft licenser via andre ordninger også. Og jeg har lige måtte købe en ny licens til den stationære fordi ungerne gerne vil spille 'Skyde Spil'.

Mine børn betalte derimod konstant, hvis jeg ellers havde udstyret dem med en Chromebook, som vores skole anbefaler. Så hellere Microsoft end Google.
Eneste problem jeg har med Windows 10 er den åndsvage "Opdater og luk" der skulle hedde "Opdater, vent 2 timer, luk og når du åbner igen skal du vente i 4 timer".</p>
<p>Desuden ville Chromebook betyde dobbeltkøb, da børnene også gerne vil spille og så alligevel skal have en Windows maskine; jeg må indrømme at Chromebooks hos mig ikke har høj status, men omvendt har bærbare <4000 (skolepc jo) heller ikke noget godt ry.

Jeg må indrømme at jeg hellere ville betale 2 x 4 x ~3500 kroner (28K)for et par cromebooks hvert tredje år og så 6K for en spillecomputer. End at skulle betale 2 x 4 x 5500 kroner for (44K) for et par windows bærbare (det er det vi betaler per PC i skolen) og 6K for en spillecomputer. De bærbare man skal købe i vores skole.. er sku ikke til at spille på, jo da de kan trække lidt minecraft, men ikke hvis der skal moddes eller spilles noget mere seriøst. Og så er der stadig det med vedligeholdet, jeg tror det tog 24 timer i real time at lægge opdateringer på de to bærbare, her med den nyeste win 10 opdatering.. og af det måtte jeg bruge cirka 4 timer på tastaturet. Og ud over det betaler man så også for office 365 og en fultidsmedarbejder nede i skolen.

Jeg kan bare ikke se merværdien. Ud over at der bare er applikationer (som f.eks spil) der kun kører på windows.

// Jesper

19
15. november 2017 kl. 14:11

Vi kan starte med, at offentlig betalt kode bliver fri software: <a href="https://publiccode.eu/">https://publiccode.eu/</a&gt;

Her er et sted at starte: os2.euPå trods af ".eu" er det rent dansk (indtil videre).

Det er egentlig en ret pæn hjemmeside, i betragtning af det bare er en forening af nogle kommuner, som udvikler fælles software. Der er stadig mange kommuner der ikke er betalende medlemmer, og det prof look kan måske give nogle flere medlemmer.

15
15. november 2017 kl. 13:51

LibreOffice er udueligt. Mail programmerne er uduelige. Her savner jeg Office-pakken - mest Word og Outlook, til trods for at det er sjælendt jeg har brug for Word.

Helt ærligt - er der noget virkeligt godt på office-fronten? MS-office og Outlook er bare blevet standard, men er det godt?? Er forklaringen ikke nærmere at brugerne har lært at kende og leve med det? Google Office har fat i noget af det rigtige synes jeg, men stadig med en noget begrænset funktionalitet. Problematikken er at mange systemer kun integrere med MS-Office. Derfor kan man ikke bare skifte.

13
15. november 2017 kl. 13:36

Jo, rigtigt nok, så er det først I det nye år. Still...Forstår godt man ikke gider target en døende platform, MEN nu er det jo IKKE en døende platform. Laver du en app til en 950'er laver du den til alle Windows 10 inkl. desktop... Men anyway, niks, sælger ikke. Desværre ikke alt eller alle film der kan gå den vej, men jeg har altid DisplayDock'en (og telefonen selvf.) med på ferier og ture udenbys. Just in case :P

@Jesper

Betaler du for windows? Jeg betaler for Office, men ikke Windows. Mine børn betalte derimod konstant, hvis jeg ellers havde udstyret dem med en Chromebook, som vores skole anbefaler. Så hellere Microsoft end Google. Eneste problem jeg har med Windows 10 er den åndsvage "Opdater og luk" der skulle hedde "Opdater, vent 2 timer, luk og når du åbner igen skal du vente i 4 timer".

Desuden ville Chromebook betyde dobbeltkøb, da børnene også gerne vil spille og så alligevel skal have en Windows maskine; jeg må indrømme at Chromebooks hos mig ikke har høj status, men omvendt har bærbare <4000 (skolepc jo) heller ikke noget godt ry.

12
15. november 2017 kl. 13:17

Jeg ved ikke om det er sådan overalt i USA, men visse steder i Florida opfordres forældre til at købe Chromebooks til ungerne til skolearbejde. Jeg har ikke noget specielt ønske om at det specifikt skal være Chromebooks - blot at det skal være maskiner der ingen administration kræver og hvor alt state er replikeret på nettet.

Ja... I min søn skole er der mandatory bærbare med windows. Så man er sådan nødt til at være Windows sysadmin, for de skal være opdaterede før skoleugen begynder, for at de ikke står og opdaterer og booter i timerne når de skal bruge dem. Og windows 10's update funktion er ikke lige stabil, så ja.. jeg bruge nok det samme om ugen på at fifle med Windows med de to PC'ere i hjemmet, som jeg bruger på en måned på de 10 Apple og Linux devices vi har.

Det jeg dog er mest træt af er at betale for windows igen og igen og igen.

Brrr.. // Jesper

11
15. november 2017 kl. 12:28

Og har nydt fremme af de sekteriske tilstande i vores undervisningssektor

Jeg så gerne at undervisningssektoren valgte løsninger der fx også kunne køre på en Chromebook. Ideen med at børn kan have en computer til skolebrug som ingen administration kræver og hvor tab af computeren ikke er noget problem (andet end økonomisk) er fantastisk.

Jeg ved ikke om det er sådan overalt i USA, men visse steder i Florida opfordres forældre til at købe Chromebooks til ungerne til skolearbejde. Jeg har ikke noget specielt ønske om at det specifikt skal være Chromebooks - blot at det skal være maskiner der ingen administration kræver og hvor alt state er replikeret på nettet.

10
15. november 2017 kl. 11:55

Hvor dyrt ER en ren Microsoft platform reelt efter deres skifte til "service" produkter (Windows og Office) egentlig?

Jeg har ingen anelse om, hvad produkterne koster i dag (selvom jeg den anden dag skulle finde en pris på Windows 10 Pro) men det er ikke mit indtryk, at prisen er faldet - det er mere et spørgsmål om, hvordan opdateringer laves og sendes ud (altså små, løbende releases ifht store 3-årige BigBang-releases)

P.S. Ja, de sidste 2-3 opdateringer har også sløvet min 950'er en del. Og nu er også MobilePay væk :(

Hvis du er interesseret i at sælge din 950'er, så sig til :-) . Og stopper Mobile Pay på Windows 10 Mobile ikke først 18. januar?

8
15. november 2017 kl. 11:13

Hvor dyrt ER en ren Microsoft platform reelt efter deres skifte til "service" produkter (Windows og Office) egentlig?

Jeg har slet ikke begreb om, hvad skiftet har gjort for omkostningerne; hverken på licensdelen eller vedligehold/drift. Er der nogen der har set analyser eller kendskab til en udvikling her?

Min pointe er bare, at mit eget verdensbillede er præget af Microsofts store tunge produktpakker (volume licenser, enterprise osv).

N.B. det er de brugernære programmer jeg forholder mig til. IKKE serverside eller storage løsninger fra Microsoft (eller andre)

P.S. Ja, de sidste 2-3 opdateringer har også sløvet min 950'er en del. Og nu er også MobilePay væk :( Men jeg har nu nydt min DisplayDock (også professionelt) og af alle de telefoner (og OS) jeg har haft til dato, er windows 10 klart den største fornøjelse.

7
15. november 2017 kl. 09:35

(lytter du Hr. Stocholm ;)

WAT?

Principielt set har jeg kun skuldertræk overfor de problemer LiMux har haft i München - det har været min klare overbevisning, at det fra starten var en tabt kamp.

Men vær opmærksom på, at mit skuldertræk aldrig har været relateret til "Linux vs. Microsoft". Basis har været de enorme netværkseffekter, der er på det marked man ville implementere LiMux på. Dem har man i mine øjne forsøgt at negligere og underspille.

Man skiftede på et tidspunkt strategi og gik væk fra en "100% OSS/Linux"-strategi og valgte at ville have "Windows + OO/LO" - det syntes jeg var en rigtig god strategi for indførslen af OO/LO i München - men det ændrer naturligvis ikke på, at der er andre nødvendige programmer, som tilsyneladende kun kan fås til Windows.

Jeg sidder i øjeblikket personligt i samme suppedas. Min Windows Phone til arbejde er gået død, og da Windows Phone (hardwaremæssigt) også er dødt, så har jeg været nødt til at skifte telefon(platform). Så jeg er pt i den situation, at jeg er blevet "tvunget" til at vælge en platform, som jeg "objektivt" set mener er inferiør. Men jeg må også tørt konstatere, at det er super fedt, at jeg kan få alle de apps jeg gerne vil have.

Netværkseffekter er svære ...

6
15. november 2017 kl. 08:54

Jeg bruger 97% af min tid Linux/Ubuntu - både privat og professionelt - og er super tilfreds. Men...

LibreOffice er udueligt. Mail programmerne er uduelige. Her savner jeg Office-pakken - mest Word og Outlook, til trods for at det er sjælendt jeg har brug for Word.

Når man kan installere Office 365 på Linux/Ubuntu helt smertefrit og med samme bugs (ikke flere) som der er på Windows/Mac, så vil det være den komplette pakke for mig.

PS: Jeg er blevet skolet i Lotus (tror jeg nok det hed)

5
14. november 2017 kl. 18:39

Folketinget bør vedta at alt programvare der brukes av det offentlige om senest 10 år, eller fra neste kontrant fornyelse, må være fri programvare (open source), med mindre at der ikke finnes et produkt der kan løse oppgaven og at det vil koste 5 gange mere at utvikle et program der kan.

Hvorfor fem gange, jo når programmet først er kodet, er det jo gratis for alle andre ministerier/kommuner :-)

På kort sikt vil det nok ikke skape besparelser, men det vil skape arbeidsplasser i danmark, og kanskje nogen i "Indien".

Vi kaster for mange penge i grams på amerikanske IT foretagender.

4
14. november 2017 kl. 18:02

Bestilt arbejde - på den lange bane. Der blev lagt op til dette i 2014Det er nok det hurtigste det kunne ske , uden at miste det sidste figenblad. K

3
14. november 2017 kl. 17:56

Microsoft har i mange årtier haft en massiv lobbyvirksomhed overalt.

Det stopper tilsyneladende ikke ved lobbyvirksomhed.

The argument is highly political. The SPD mayor is dependent on the votes of the CSU. The Christian party and its supporters are driving support for Microsoft. Dorothee Belz, who served Microsoft Europe until 2015 as vice-president, is a member of the CSU Economic Council’s management team.

http://www.computerweekly.com/feature/Locked-in-by-choice-how-European-governments-are-handling-their-Microsoft-addiction

2
14. november 2017 kl. 17:04

Folk bliver opdraget i den tro at intet andet..

Niks putte.. tværtimod er folk ikke blevet opdraget.. man lod stå til.

Microsoft har i mange årtier haft en massiv lobbyvirksomhed overalt. Og har nydt fremme af de sekteriske tilstande i vores undervisningssektor - (lytter du Hr. Stocholm ;)

Mange helt almindelige Hr. Hansen og Fru Jensen følger aldrig med i den tekniske udvikling.. de kan undskyldes Men både vores skolevæsen og højere uddannelsessystem burde have en balle af vindstyrke 30-32 m/s (stærk storm).

Som hos enhver sekt, religiøs eller politisk organisering, så kan mennesker fordummes, hvis de vokse, der burde vide bedre, ikke oplyser om virkeligheden.

Fremragende erstatning for Officepakken ..https://da.wikipedia.org/wiki/LibreOffice

1
14. november 2017 kl. 15:52

Det er jo klart at meget software kun bliver udviklet til Windows hvis aftagerne primært kører Windows. Derfor er det ærgerligt at se et stort projekt som dette gå i vasken, for det reducerer efterspørgslen yderligere og giver leverandørerne mindre motivation til at portere deres software til andre platforme. Det er en selvforstærkende effekt som Microsoft høster gevinsten af - man kan sige at det er den upside der er ved at forære skoler og andre uddannelsessteder gratis Windows og Office pakker. Folk bliver opdraget i den tro at intet andet end Microsoft kan klare opgaven.