München fortsætter ti års open source-politik: Har sparet 82 millioner kroner

27. februar 2014 kl. 12:5833
Bystyret i München er efter ti år nået i mål med at skifte fra Windows og MS Office til open source-alternativer. Og projektet fortsætter med nye områder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Over 11 millioner euro – 82 millioner kroner – har München kommune sparet på at skifte Microsoft-produkter ud med Linux og LibreOffice de sidste ti år. Nu fortsætter byen med at udbygge open source-platformen for de 15.000 pc-brugere.

E-mail, kalender og en række samarbejdsværktøjer skal nemlig fremover køres med Kolab, et open source-produkt, der oprindeligt blev udviklet af den tyske myndighed for it-sikkerhed. Det skriver The Register.

Softwaren skal rulles ud over de næste fire år, hvor Kolab-pakken erstatter et gammelt Sun-produkt.

München har gjort sig internationalt bemærket ved for ti år siden at beslutte at erstatte Windows NT 4.0 med Linux og MS Office med OpenOffice, der siden er blevet omdøbt til LibreOffice. Målet var at få 80 procent af de omkring 15.500 pc-arbejdsplader væk fra betalingssoftware, men da migrationsprojektet efter ti år kunne erklæres for afsluttet, i december 2013, var man nået helt op på 14.800 af de 15.500 computere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge The Register fik byens udmelding dengang selveste Steve Ballmer til at afbryde en skiferie for at tage til München og forsøge at overtale byen til at holde fast i Microsoft.

33 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
3. marts 2014 kl. 18:00

München står jo også med et gennemtestet produkt, med forhåbentlig mange nysgerrige kunder i ind- og udland og en it afdeling fuld af fremtidige konsulenter. Dermed kan besparelsen vise sig at være det mindste gode af deres modige satsning.

33
2. marts 2014 kl. 14:02

Altid rart at høre om økonomisk ansvarligt IT strategi uden vanetænkning. Klart en udfording at forklare for alle der står bag de 'normale' offentlige strategier.

Gad vide hvad man kunne spare i Københavns kommune?

36
2. marts 2014 kl. 21:28

Hvis man i Munchen kun har kunne spare 82 milliner på 10 år så er det nok nemmere ting at angribe end software om det er fra producent y eller x

37
2. marts 2014 kl. 22:05

Hvis man i Munchen kun har kunne spare 82 milliner på 10 år så er det nok nemmere ting at angribe end software om det er fra producent y eller x

Jo, men besparelsen er sekundær. Det primære er at man får et produkt, som man selv kontrollerer. München gør jo ikke det her for sjov. De gør det fordi de vil have det bedste produkt.

34
2. marts 2014 kl. 14:46

Interessant, men rent hypotetisk spørgsmål. Vi er desværre tilbagestående m.h.t. offentlig IT her i Danmark.

35
2. marts 2014 kl. 16:35

Sjovt at Danmark altid påstår at vi er forgangsland, men er det ikke på væsentlige områder, da de ikke tør gøre ting anderledes, eller gå i mod store virksomheder som feks Microsoft.

Det var sjovt at se hvordan de sinkede B105 (mener jeg det var - den med open dokument standarder), næsten 3 år, det gav MS tid til at få sine formater godkendt i standardiserings organisationerne, og præcist da MS fik deres formater igennem standardiseringen, blev B105 vedtaget.. (sjovt sammenfald).

At gøre som munchen gjorde, ville være et produkt hvor man kunne havde været forgangs land, og man kunne sælge af og argumentere det var grønt fordi man ikke behøver skifte maskiner så tit, og give arbejdspladser i Danmark. Men ak nej, at gå mod stor industrien er ikke noget for danske politikere - de tør ikke innovere.

28
28. februar 2014 kl. 12:51

OpenOffice eksisterer stadig. LibreOffice er en selvstændig gren af OpenOffice.

20
27. februar 2014 kl. 21:48

OpenOffice, der siden er blevet omdøbt til LibreOffice.

Jeg tror at udviklerne af LibreOffice mener at de har lavet mere end bare at ændre navn!

15
27. februar 2014 kl. 17:31

Skotterne skal til valg senere paa aaret, en stor del af argumenterne er omkring oekonomi og stabilitet. Men er det virkeligt de eneste argumenter vi kan respektere?

München har opnaaet noget utroligt bemaerkelsesvaerdigt. De har aendret deres infrastruktur, og maa vi formode dermed omskrevet en stor del af den software der styrer deres systemer, og samtidig sparet penge... De har frigjort sig fra kontrol fra Microsoft, de bestemmer selv om de vil have Windows 8 eller ej. Besparelser ovenikoebet! De har turde at have visioner, politiske oensker og har formaaet at bevare opbakningen over 10 aar.

Det er ok at spare penge, og utroligt vigtigt naar de nu ikke bruger deres egne penge, men visioner og langsigtet politisk vilje, det er havd jeg mener vi skal kigge lidt naermere paa!

5
27. februar 2014 kl. 15:35

Vi taler om et totalt hjemmestrikket system rullet ud over lang tid med fuld involvering af det kommunale bureaukrati i alle dele af projektet, det er kort sagt den komplet modsatte tilgang til IT projektstyring end den der dominere blandt danske offentlige myndigheder.

Lektionen her er ikke kun at "open source" kan give besparelser men at en kommune realt godt kan drive sin egen IT platform på de sædvanlige vilkår om langsomme forandringer og fuld bruger oplæring.

Kigger man på projektet set i sammenligning med andre linux udrulninger er det for at sige det mildt ikke en speciel hurtig eller succesfuld udrulning, men det var vist også meningen fra start af. Man ville væk fra at skulle lave en "big bang" udrulning hvert 5år.

2
27. februar 2014 kl. 14:10

Tyskerne er bagud i kampen om de globale softwaremarkeder. Den tyske regering satte derfor i 2011 et forskningsprojekt i gang for at afdække årsagerne hertil.http://www.version2.dk/blog/warum-kommt-google-nicht-aus-deutschland-55452

Fravalget af amerikanske produkter kan også været drevet af en skjult politisk dagsorden. Sådan noget kan man jo ikke flage med i fuld offentlighed.

1
27. februar 2014 kl. 13:56

Måske ville München være et godt sted for Microsoft at starte med open source, nu de har fået en chef der er i besiddelse af "common sense".

Fordelen ved at bruge open source er ikke at det er gratis, det er derimod en stor fordel at man istedet for at "sende penge over dammen" og "Microsoftkonsulenter", kan bruge de samme penge på at ansætte nogen folk der holder kompetancen "in-house".

31
28. februar 2014 kl. 15:08

Måske ville München være et godt sted for Microsoft at starte med open source, nu de har fået en chef der er i besiddelse af "common sense".

Hm. Hvad mener du med "starte"?

Hvis du mener helt generelt at begynde at involvere sig i open source, er du muligvis kommet lidt bagud i forhold til programmet :) Det har de været længe.

Hvis du mener at gøre Windows til open source, kommer Nadella nok til at skuffe dig. Jeg tvivler på at nogen chef kommer til at gøre det i en overskuelig fremtid. Til gengæld er du vist yderst velkommen til at installere alt hvad hjertet kan begære af Linuxer og BSD'er på deres cloud :)