Multimedieskatten vil ikke dø: 420.000 danskere betaler stadig skat af firmatelefonen

21. november 2012 kl. 11:3411
Den omdiskuterede multimedieskat lever i bedste velgående - bare i forklædning. Det siger Dansk Erhverv, der peger på, at 420.000 danskere stadig betaler skat af deres firmatelefon.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Multimedieskatten trækker stadig vejret - bare under dæknavnet ‘skat på fri telefon’.

Det mener brancheorganisation Dansk Erhverv, der med nye tal fra det såkaldte E-indkomstregister kan dokumentere, at 420.000 danskere stadig betaler skat af den telefon, som de har fået udleveret af deres arbejdsgiver.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Bo Sandberg er ærgerlig over udviklingen:

»Multimedieskattens afløser, skat på fri telefon, indebærer, at multimediebeskatningen reelt ikke er afskaffet. Den er blot erstattet af en ny skat på digitale arbejdsredskaber, som rammer rigtig mange danskere, stik imod hensigten,« udtaler Bo Sandberg i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går man ind på Skats hjemmeside står der følgende: Medarbejderen beskattes samlet af 2.500 kr. om året af arbejdsgiverbetalt telefon til rådighed for privat brug (fri telefon) og/eller internetforbindelse uden adgang til netværket på arbejdspladsen.

På ingen måde afskaffet

Regeringen bebudede ellers, at multimedieskatten skulle fjernes, og sidste år blev der afsat 450 millioner kroner til at fjerne den omdiskuterede skat, der medførte en beskatning af 3.000 kroner om året. Men skattelettelsen på godt 500 kroner er ifølge Dansk Erhverv pist forsvundet.

»Det er bizart, at man står tilbage med en model, der i praksis kun er en ganske marginal lettelse. Her har vi ellers noget, der potentielt var en vindersag for regeringen, men som allerede sidste år blev mudret til af den nye smartphone-skat, og som nu sort på hvidt viser sig at være en formålsløs dans på stedet, hvor multimedieskatten blot har fået nyt navn,« udtaler Bo Sandberg.

Også på virksomhedsgangene hos Atea er man utilfredse med, at multimedieskatten stadig spøger i forklædning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Smartphone-skatten er ikke et hak bedre end multimedieskatten. Som virksomhed har vi hverken tid eller lyst til at overvåge, i hvilket omfang vores medarbejdere bruger deres arbejdsgiverbetalte telefon til private formål. Derfor har vi været tvunget til at beskatte alle medarbejdere med arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner, hvilket er en katastrofe for den teknologiske udvikling,« udtaler Søren Jensen, direktør i Atea.

Afskaffet multimedieskat lever i bedste velgående

Selvom multimedieskatten blev afskaffet i 2011, betaler 420.000 danskere fortsat skat af deres arbejdsgiverbetalte mobiltelefon. Det strider mod regeringens egne målsætninger og forværrer konkurrenceevnen lyder det samstemmende fra virksomheder og Dansk Erhverv.

Regeringens forsøg på at tage livet af den forhadte multimedieskat sidste år har slået fejl. Nye tal fra E-indkomstregisteret viser, at 420.000 danskere stadig betaler skat af deres mobiltelefon. Dermed lever multimedieskatten i bedste velgående, lyder meldingen fra Dansk Erhverv.

»Multimedieskattens afløser – skat på fri telefon – indebærer, at multimediebeskatningen reelt ikke er afskaffet. Den er blot erstattet af en ny skat på digitale arbejdsredskaber, som rammer rigtig mange danskere, stik imod hensigten,« siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Den nye smartphoneskat skulle ellers nedbringe antallet af berørte danskere fra de 550.000, der var ramt af multimedieskatten i 2011 til kun 130.000, lød meldingen fra regeringen sidste år.

»Man skal selvfølgelig passe på med at være bagklog, men vi sagde netop sidste efterår, at langt flere danskere ville komme til at betale den nye smartphoneskat. Dengang skønnede vi yderst forsigtigt, at mindst 250.000 lønmodtagere ville blive ramt, mens regeringen sagde
130.000 inklusive selvstændigt erhvervsdrivende. Nu viser det sig at være næsten 420.000, og det er et tal og en skatteskrue, som fortsat vil vokse markant i de kommende år,« siger Bo Sandberg.

Skattelettelsen der forsvandt
Sidste år afsatte regeringen 450 millioner kr. til at fjerne multimedieskatten, men den skattelettelse er ifølge Dansk Erhverv forsvundet som dug for solen.

»Det er bizart, at man – desværre helt som forudset – står tilbage med en model, der i praksis kun er en ganske marginal lettelse. Her har vi ellers noget, der potentielt var en vindersag for regeringen, men som allerede sidste år blev mudret til af den nye smartphoneskat, og som nu
sort på hvidt viser sig at være en formålsløs dans på stedet, hvor multimedieskatten blot har fået nyt navn,« siger Bo Sandberg.

Også fra virksomhederne lyder der hård kritik af smartphoneskatten, som hvert år bidrager med næsten en halv milliard til statskassen – hvilket er mere end seks gange så meget, som de 75 millioner kr. regeringen selv skønnede, at skatten skulle indbringe.

»Smartphoneskatten er et skridt frem og to tilbage og er ikke et hak bedre end multimedieskatten. Snarere tværtimod. Som virksomhed har vi hverken tid eller lyst til at overvåge i hvilket omfang, vores medarbejdere bruger deres arbejdsgiverbetalte telefon til private formål. Derfor har vi været tvunget til at beskatte alle medarbejdere med arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner, hvilket er en katastrofe for den teknologiske udvikling. Og det vil i sidste ende gå ud over fleksibiliteten og produktiviteten i vores samfund,« siger Søren
Jensen, direktør i Atea.

Fra både Atea og Dansk Erhverv er meldingen klar. Arbejdsgiverbetalte multimedieenheder som fx smartphones er arbejdsredskaber, der ikke bør beskattes.

»Vi ved, at de digitale arbejdsredskaber er med til at gøre medarbejderne mere fleksible og produktive. Derfor er smartphoneskatten en direkte skat på fleksibilitet og produktivitet. I en verden, hvor arbejdstid og fritid er smeltet sammen, kan det virke paradoksalt, at jeg godt må
arbejde på min mobil i fritiden uden at få løn for det. Men ønsker jeg at klare private ærinder på den i min arbejdstid, så bliver jeg beskattet. Vi mener grundlæggende, at det er forældet at se smartphones som fryns. I dag er en telefon et arbejdsredskab, fuldstændig som computeren er
det med adgang til mail, kalender og internet,« siger Bo Sandberg.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den fre, 11/23/2012 - 09:24

Normalt, vil jeg ikke bruge den slags udtryk - lugter for meget af EkstraBladsdebat, som Version 2 BURDE være hævet over..

Det sagt, så er SmartPhone beskatningen til grin : Man beskattes ud fra "muligheden" for at bruge telefonen. Talte med vores HR-fyr, som fortalte mig, at som reglerne var, skulle de modtage / udlevere telefonen, da jeg ellers kunne tage den med hjem. Og hvis jeg skal forbi kunder, skulle bossen forbi kl. 05:00 om morgenen - tror ikke lige, at han ville dukke op til dén tid.

Virker i min verden som om, at "vi kalder det bare noget andet...". "Indkomstregulering" lyder jo også bedre end "Ekstraskat". Same result..

9
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den fre, 11/23/2012 - 10:59

Det er sikkert den med kontrollen, de ikke vil udføre.. Dvs. sidde og kigge "mønstre"..

6
22. november 2012 kl. 10:55

Hej, Der er dog en lille forbedring i forhold til multimedie skatten: ægtefælle rabat. Så mangler vi bare, at at fradrag for udgifter til telefon afholdt privat også er tilbage, så er det for mit vedkommende tilbage til den gamle ordning.

  • Martin
5
22. november 2012 kl. 08:21

Tro og love-erklæring fejler det at den kræver at din arbejdsgiver vil modtage og opbevare den . Og det vil fx CSC ikke , selvom man godt kunne synes at de skylder de ansatte noget i betragtning af de ekstra omkostninger de påførte de ansatte i forbindelse med arbejdsgiver lockouten i 2011 . Det er yderligere latterligt at CSC siger de ikke vil administrere ordningen al den stund at de i forvejen bruger tid på at kontrollere de ansattes telefonregninger . HR afdelingen i CSC ligner en "storslået flåde til lands" med farverige jobtitler såsom "Benefits and Compensations Specialist" som det hedder på moderne nudansk Bundlinjen er at samtlige CSC ansatte nu betaler skat af firmatelefon og "sådan er det jo" . Glædelig jul Margrete .

4
21. november 2012 kl. 16:45

Det er ganske enkelt at undgå at betale skat af en firmatelefon der ikke bruges privat, det kræver blot at medarbejderen udfylder en tro og love-erklæring.

Kravene til kontrol fra arbejdsgivers side er derudover lempet ift. de krav der var under multimedieskatten.

Skats vejledning kan læses her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=44197

3
21. november 2012 kl. 13:52

Sådan som jeg husker det, så har man hele tiden skule betale skat af de goder man fik stillet gratis til rådighed... Der blev så indført en multimediebeskatning hvor man betalte skat af et fast beløb (3000 kr pr år) og denne ordning modtog en del kritik, da alle skulle betale uanset om de brugte det udleveret til privat brug.

Man gik derfor tilbage til den gamle ordning, dog blev der sat et loft på 2500 kr pr år, hvis man brugte det udleveret privat og det er op til firmaerne at kontrollerer at de udleveret enheder ikke bruges privat...

Klart at virksomheder ikke gider bruge penge på at kontrollerer medarbejdernes forbrug og klart at medarbejder ikke gider betale skat... Så den logik kan bruges på enhver skattelovgivning... Men da virksomhederne tidligere har brugt elektroniske goder som lønbetaling, for at slippe for skat, så bliver der nød til at være en eller anden ordning... Ellers er vi tilbage til at en medarbejder kan få en computer til en værdi af 10.000 og så få det mindre i månedsløn... Virksomheden betaler 8.000 for enheden og spare 2000 på lønkontoen, medarbejderen går 10.000 ned i løn en måned og spare 3000-4000 i skat, men får en computer til en markedsværdi på 10.000 og betaler reelt kun 6000-7000 for den, hvorfor skal fælleskassen snydes for den del af skat på lønnen??? Skal jeg heller ikke beskattes hvis jeg i fremtiden får en halv gris som en del af min månedsløn???

2
21. november 2012 kl. 13:17

Jeg skal da ærligt indrømme, jeg går også og overvejet at levere SIM kort tilbage til min arbejdsgiver - beskattelse af 209kr/md. er ikke dét værd, når man kan få et bedre produkt (bedre dækning og større dataforbrug) for samme pris privat.

1
21. november 2012 kl. 12:51

Sludder - Det er naturligvis hensigten at indföre en skal på digitale arbejdsredskaber som rammer rigtigt mange mennesker. Sådan er det jo!

Nogle af landets bedste Jurister har jo skrevet loven for folketinget som derefter har behandlet den 3 gange för den er vedtaget for at sikre at den gör präcis det som folketinget önskede. Det er en särdeles aktiv beslutning.