MS Office bliver stadig tungere

En ny test dokumenterer, at Microsofts Windows og Office-pakker fortærer hardware-ressourcer i et stadig voldsommere tempo.

Intel giver, Microsoft tager. Med denne bibelske reference starter Randall C. Kennedy fra Infoworld sin artikel om Windows og Office-pakkens stadig hidsigere hardware-forbrug.

Artiklen har kig på Office-pakken i sin nyeste version under Windows Vista.

Her bruger Office 2007 12 gange så meget hukommelse og næsten tre gange så mange CPU-ressourcer, som det var tilfældet med kontorpakkens syv år gamle forgænger Office 2000.

Randall C. Kennedy bruger udtrykket The Great Moore's Law Compensator (TGMLC), der er en henvisning til til Moore's Lov om den løbende fordobling i antallet af transistorer.

Testen på Infoworld.com afdækker forskellige Windows/Office-kombinationers hardware-forbrug via en række værktøjer, der kan hentes fra Infoworld.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Patrick Timm

Jeg mener nu ikke at have set nye tekstbehandlingsfeatures, der retfærdiggør en så hidsig stigning i memoryforbrug - tværtimod burde man da have optimeret efter 7 år, så forbruget blev mindre.

Mon ikke det netop er overfladen, der trækker de ekstra ressourser?

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Min pc anno 2000 havde 128 megabyte hukommelse. Min pc har i dag 2048 megabyte hukommelse eller 16 gange så meget. CPU'en er gået fra 400 MHz enkeltkerne PII/K2 til 2,0 GHz dobbeltkerne Core 2 Duo/Athlon 64 X2.

Relativt set, så bruger Office 2007 faktisk færre ressourcer. :)

Min pc-kronologi stemmer ikke overens med det system, Infoworld refererer til med så kraftig en processor samtidig med lanceringen af Windows 2000 og Office 2000.

Men det forklarer selvfølgelig ikke, hvad ressourcerne bliver brugt til, bortset fra at der indlæses flere fonte og programelementer i hukommelsen for at mindske ventetiden ved hentning af data fra harddisken.

Jeg er i øvrigt ret overbevist om, at der ville danne sig et tilsvarende billede for Photoshop, men det er vel en udvikling, der er forventelig, når man som softwareudvikler skriver software til konstant ekspanderende systemer.

I stedet for at se på en enkelt applikation som Office, så er det faktisk mere interessant at se på antallet af applikationer, jeg har kørende i dag. Alle mulige multimedieprogrammer, som ligger i baggrunden klar til at spille netradio, overføre digitalfotos, scanne dokumenter, afspille film fra Netflix og Amazon, VoIP...

Det er de programmer, jeg føler, snylter mest på min hukommelse. Og så selvfølgelig Flash-animationer, som får Firefox til rask væk at bruge 125 MB RAM sådan midt på en almindelig arbejdsdag.

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

Udviklingen i resourceforbrug falder fint i tråd med den strategi/taktik, som Joachim Kempin forelagde for Bill Gates, Steve Ballmer m.fl. i denne mail fra december 1997:

http://www.usdoj.gov/atr/cases/exhibits/365.pdf

Exhibit 365 indgik som bevismateriale i den store retssag i slutningen af 90'erne, hvor Microsoft fik en klar dom for at have misbrugt sit monopol.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Jeg er i øvrigt ret overbevist om, at der ville danne sig et tilsvarende billede for Photoshop, men det er vel en udvikling, der er forventelig, når man som softwareudvikler skriver software til konstant ekspanderende systemer.

Photoshop har så også fået udviklinger der retfærdiggør en stor del af det, som f.eks. HDR og RAW, der kræver langt mere hukommelse og CPU kraft.

 • 0
 • 0
Kevin Harritsø

Word har sikkert også fået en del flere features der sikkert kræver caching eller på anden måde skal residere i hukommelsen for at giver brugeren en bedre brugsoplevelse.

Jeg forstå mig simpelthen ikke på de folk der i samme åndedrag udbryder "Du skal bare have 4 GB ram idag" og "Det er simpelthen for dårligt at det her program bruger XX MB ram".

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Ramforbrug er ikke kun et problem hvis man har for lidt ram, det er også noget der skal administreres, specielt når programmet startes og lukkes er det et hårdt job for computeren. Du skal have meget ram fordi mange programmer bruger meget ram, og det er for dårligt primært fordi det er sløvt at arbejde med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere