Mr. Cloud: NSA-overvågning er sundt for skyen

Cloud computing får udviklingen til at gå hurtigere, og det er lettere at bidrage end nogensinde før. Det mener i hvert fald Peder Ulander, der er stifter af Cloud.com.

It-udviklingen går hurtigere end nogensinde før, og det har aldrig været nemmere at deltage. Det siger i hvert fald Peder Ulander, der har været med til at udvikle skyen fra starten.

'Mr. Cloud' er Peder Ulander blevet kaldt. Hans firma, Cloud.com, blev i 2011 solgt til Citrix, som er dansk-amerikanerens nye arbejdsplads. Her arbejder han videre på sit hjertebarn, skyen.

Cloud.com udviklede softwaren CloudStack, der skulle gøre det nemmere for virksomheder at opbygge og vedligeholde deres egen sky a la Amazons.

Ifølge Peder Ulander er der sket et stort skift indenfor it.

»Vi går lige nu fra pc-æraen til cloud-æraen. Vi ser innovationen bevæge sig hurtigere, end den har gjort i lang tid,« siger Peder Ulander til Version2.

Og det handler ikke bare om, hvor fokus ligger. Det er nemlig blevet meget nemmere at deltage i udviklingen, også uden at have millioner af dollars eller et kæmpestort softwarefirma i ryggen.

»Alle kan deltage. Alt du skal bruge er en idé,« siger Peder Ulander til Version2.

Peder Ulander er meget begejstret for udviklingen. Ifølge ham er det blevet nemmere for eksempelvis kunder at komme med feedback til løsninger, hvilket betyder, at eventuelle fejl hurtigt bliver rettet.

»Før kom software især fra tre steder: USA, Japan og Tyskland. Nu kan alle være med,« siger Peder Ulander.

NSA-overvågning er godt for cloud-udviklingen

Efter det kom frem, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA mere eller mindre er i stand til at spionere på alle gennem en omfattende overvågning af internettet, har der været fornyet diskussion om, hvor sikre data i skyen. Men ifølge Peder Ulander er tingene hverken værre eller bedre, end de altid har været.

»Det her har jo foregået i lang tid,« siger Peder Ulander.

Og overraskende nok mener Mr. Cloud ikke, at man bør være bange.

»Hver gang det sker, er det bedre for skyen. Det tvinger regeringer til at sørge for, at vigtige data bliver opbevaret inden for landets grænser,« siger Peder Ulander til Version2.

Der er ifølge Peder Ulander konkrete eksempler på dette.

»Den største frygt i Australien, da skyen vandt frem, var, at hvis skyen var uden for landet, var det ikke Australiens regler, der gjaldt. Derfor lavede de meget tidligt lovgivning omkring det, så dataene var sikret,« siger Peder Ulander.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
David Rechnagel Udsen

Nu har jeg læst hr. Ulanders kommentar et par gange, og jeg er stadig ikke sikker på jeg forstår. Hvordan kan det være godt for skyen at regeringer vil sørge for at opbevare deres data inde for landets grænser? Vil det ikke betyde at regeringer vil søge efter ikke-sky-løsninger til at opbevare deres data? En af hovedidéerne bag skyen - så vidt jeg forstår - er at man ikke ved hvor ens data fysisk er, fordi det er ligemeget.

Er der noget jeg helt har misforstået? Eller er hr. Ulander ikke blevet citeret korrekt?

 • 0
 • 0
Mogens Ritsholm

For har vi ligesom Australien og andre lande sikret, at vitale data ikke opbevares uden for landets grænser, og at de ikke overføres via de internationale forbindelser, der aflyttes af andre landes efterretningstjenester - ja selv ved grænsen til Sverige via FRA ?

Jeg tror ikke, at der er styr på noget som helst i Danmark. Selv for de meget omtalte logningsdata er der ingen regler om opbevaring i Danmark eller særlig sikret opbevaring i øvrigt.

Der var i 2004 et forslag om, at logningsdata skulle føres til Danmark inden for 24 timer. Men det blev opgivet, og forslaget skyldtes ikke bekymring for sikkerheden. Næh, det var alene begrundet i bekymring for, at andre lande ville modsætte sig udlevering, hvis de ikke havde lige så vidtgående logningsregler som Danmark.

Så jeg tror ikke, at der er nogen som helst regler i Danmark bortset fra statsministeriets gamle cirkulære om opbevaring af vitale data for den danske stat. Men det handler mest om fysisk sikring.

TDC kan f.eks. frit opbevare logningsdata via en underleverandør i Kina eller Indien, og det vil de nok ikke tøve med at gøre, hvis de tror, at det kan give besparelser.

Forsvarets efterretningstjeneste burde være lidt mere aktive. For de er for mig at se de eneste, der er tillagt et formelt generelt ansvar for dansk IKT-sikkerhed.

Kan det slet ikke sætte tanker igang, når vi nu ser andre lande gøre noget?

 • 0
 • 0
David Rechnagel Udsen

Pointen må være håbet om øget salg i software til private/lokale skyer. Konceptet med skyen fordrer ikke uvidenhed om hvor data befinder sig.

Det er selvfølgelig rigtigt, men hvordan er NSA-overvågning så særligt godt for skyen? Jeg kan ikke se sammenhængen mellem NSA-overvågningen og at flere regeringer køber (eller udvider) private skyer.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Det er selvfølgelig rigtigt, men hvordan er NSA-overvågning så særligt godt for skyen? Jeg kan ikke se sammenhængen mellem NSA-overvågningen og at flere regeringer køber (eller udvider) private skyer.

Skyen som løsningsmodel fremmes gennem mange udbydere, med flytbarhed, i stedet for at "det hele" foregår i store globale centre. Opmærksomheden omkring NSA overvågning rammer de store udbydere hårdere end de små, deriblandt det at have sin egen sky.

Det øger chancen for at der fx laves en national/regional/firma sky, med chance for $ til Citrix. De er jo i konkurrence med de store sky-udbydere, og glæder sig over at disse fik et "marketing-problem".

Det ignorerer så at sikkerheden mod data-mæssige indbrud meget ofte er ringere hos de firmaer som ikke specialiserer sig i at udbyde en sky-løsning med høj sikkerhed. Fx har der jo fornylig været pinlige sager her i Danmark. Ud over det muligt ubekvemme ved at amerikansk terror-overvågning nok har lidt vel løs hånd omkring at bede om data om ikke-amerikanere, ville jeg være mere tryg ved at have mine data liggende hos fx Google, sammenlignet med CSC.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Hvis der er tale om amerikansk-ejede datterselskaber, hjælper det ikke at forlange at data bliver i EU eller Danmark.

Dommerkendelser efter FISA eller Patriot Act kan også anvendes mod amerikanske firmaers datterselskaber i EU.

Her er en konkret sag hvor data opbevaret i EU overføres til USA for at blive udleveret til amerikanske myndigheder http://www.zdnet.com/blog/igeneration/google-admits-patriot-act-requests...

Det amerikanske firma vil overtræde EU lovgivning når de gør dette. Men hvis de ikke overfører data, vil de overtræde amerikansk lov. Sanktionerne i det sidstnævnte tilfælde er antageligt noget højere (Mild kritik fra lokale datatilsyn vs langvarig fængselsstraf for at modarbejde USA interesser. Svært valg... NOT).

Bottom line: hvis man ikke ønsker at data skal havne hos NSA, skal man holde sig langt væk fra amerikanske cloud/IT firmaer, hvad enten de opererer i USA eller EU.

 • 0
 • 0
Carsten Hansen

Det fattige teknologiske uland DDR havde ikke problemer med at aflytte kansler Kohl

Se http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/708670.stm

The German press has printed a few leaked extracts from the Stasi files, in which an official of Mr Kohl's Christian Democratic Union hints at secret party funds.

Spørgsmålet er om de gider bruge tid på at aflytte os andre eller hvor hurtigt vi bliver elimineret fra søgetræet.

Der er fuld adgang til vores søkabler - se: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Tech/2013/06/28/Er_vestjylland_centrum_i_...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere