Mozillas pdf.js er på trapperne: Hurtigere og sikrere PDF-læsning i browseren

PDF-filer har længe været et mærkeligt sammenfald med internettet, men et nyt initiativ fra udviklerne fra Firefox viser, hvordan online PDF’er er ved at ændre sig.

Mozilla arbejder nu på en ny, web-baseret PDF-læser, som skal forbedre oplevelsen og forkorte den lange ventetid, der ellers ofte er forbundet med at downloade PDF-dokumenter fra nettet.

Mozillas projekt heder pdf.js og er en PDF-reader, som burger webteknologi til at vise PDF’en direkte i browseren, ligesom Chrome har gjort det.

Forskellen er bare, at Mozillas PDF-reader kodes i HTML5/JavaScript, mens Chromes reader beror på en API til at køre deres native-kode plug-in.

Kun en måned gammelt projekt

Udviklingen af pdf.js har været undervejs i en måneds tid, og der er allerede stor interesse for det nye PDF-renderingsprogram.

Når pdf-js er færdigudviklet, bliver funktionaliteten bygget ind i Firefox, udtaler programmør Andreas Gal fra Mozilla.

»Vores intention er at bruge pdf.js til at rendere PDF’er inde i Firefox. Vores direkte mål er at implementere de mest brugte PDF-funktionaliteter, så vi kan rendere langt de fleste PDF’er, der findes på nettet,« skriver Andreas Gal på sin blog.

»Vi tror på, at vi kan nå det punkt om mindre end tre måneder. Hele koden er mindre end en måned gammel på nuværende tidspunkt, og den kan allerede rendere en stor del af PDF-featuresne.«

En af fordelene ved HTML5-baseret PDF-rendering er også, at det bliver mere sikkert end traditionelle læsere. Eksempelvis er Chrome nødt til at lave nogle krumspring for at sandboxe et PDF-renderingsprogram for at undgå injektionsangreb, men denne fare undgår man helt med pdf.js, skriver programmøren:

»pdf.js burger kun sikre web-sprog og indeholder ikke native kodestykker, som angribere kan udnytte.«

Læs mere om projektet på Andreas Gals blog og på cnet.com.

Screenshotsne nedenunder viser et eksempel på, hvordan pdf.js, Chromes indbyggede PDF-reader og Adobe's Acrobat Pro software viser PDF’er. Pdf.js har endnu ikke nået at introducere Type1 PostScript fonter.

Første billede viser en PDFi pdf-js-readeren.

Andet billede viser samme PDF i Google Chromes indbyggede PDF-reader på Mac OS X.

Sidste billede viser Adobe's Acrobat Pro softwares visning af samme PDF i Mac OS X.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Christian Schmidt

Det var dejligt. Jeg finder det meget irriterende, at almindelige genvejstaster ikke fungerer i Adobes PDF-plugin, fx Ctrl+Tab (skift faneblad i browseren), Ctrl+F (søgning i den aktuelle sides indhold), Ctrl+L (flyt fokus til browserens adresselinje) m.fl.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize