Mozillas advokater undersøger Dells Firefox-gebyr

Dell bryder muligvis loven, når pc-producenten tager sig betalt for at installere Firefox på nye computere.

Mozillas jurister er kommet i arbejde, efter det blev kendt, at pc-producenten Dell sælger Mozillas internetbrowser for £16 uden tilladelse. Det skriver The Register.

»Der er ingen aftale mellem Dell og Mozilla, som giver Dell tilladelse til at sælge Firefox under det navn. Vores varemærke-politik gør det klart, at det ikke er tilladt,« siger en talsmand fra Mozilla.

Faktisk står der sort på hvidt, at Mozilla kun tillader at Firefox i uændret form må videregives helt gratis. Det strider mod Dells praksis, hvor pc-producenten tager sig betalt for at installere Firefox på nye computere.

Dell forsvarer sin praksis med, at der ikke er tale om softwaresalg, men blot et gebyr, der dækker prisen på de mandetimer, det kræver at installere Firefox på en ny computer.

I øjeblikket kuglegraver Mozillas jurister sagen, men det vides ikke, om Mozilla har planer om en retssag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Lundin

Når licensbetingelser ikke overholdes, så er det specifikt loven om ophavsret der brydes (fordi der sket en uretmæssig videredistribution).

For for eksempel GPL software må man opkræve lige så store (installations)gebyrer som man har lyst til, sålænge licensens betingelser overholdes (således at andre stadig har friheden til at vælge selv at installere).

 • 0
 • 2
Matthijs Wensveen

Firefox bliver distribueret under MPL, som tillader gendistribution "at a charge no more than the cost of distribution to the recipient" (http://www.mozilla.org/MPL/2.0/#distribution-of-executable-form)

MEN, ifolge Mozillas Trademark policy må men kun gendistribuere umodicerede binaries "without charge" (http://www.mozilla.org/en-US/foundation/trademarks/policy/)

Så, hvad er nu sandheden?

 • 3
 • 1
Kristian Larsen

Jeg kan ikke se der kan være en sag - en kunde vælger et customized image hvor de blandt andet får Firefox (eller måske kun?) og det koster noget at få folk til at arbejde for sig. 16$ kan ikke siges at være dyrt i denne sammenhæng for noget som andre snildt kræver 1000 kroner i timen for.

 • 3
 • 2
Lars Lundin

Jeg kan ikke se der kan være en sag - en kunde vælger et customized image hvor de blandt andet får Firefox (eller måske kun?)

Som jeg forklarede ovenfor:

Ligesom alle andre softwareproducenter, så har Mozilla ophavsretten til deres (Firefox) kode, så de bestemmer over den - inklusive under hvilke omstændigheder tredjemand må videredistribuere denne kode.

Ved at opkræve et gebyr for installation af Firefox så overtræder man Mozillas betingelser for videredistribution af deres kode.

Dermed foretager man en uautoriseret videredistribution af kode, der er beskyttet af loven om ophavsret, og dermed er man i konflikt med den lov.

 • 3
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere