Mozilla vil godkende alle udvidelser til Firefox

Fremover skal udviklere af add-ons til Firefox have deres software godkendt af Mozilla. Det frustrerer både udviklere og brugere.

Noget kunne tyde på, at Mozilla er træt af malware, der dukker op i butikken for ekstra tilføjelser til firmaets populære Firefox-browser. Nu lukker Mozilla nemlig den frie og uregulerede adgang og sætter sig tungt på godkendelsen af nye add-ons, skriver it-sikkerhedsbloggen Naked Security.

Den nye godkendelsesprocedure til at få en add-on godkendt til Firefox’s svar på App Store, kendt som AMO, vil ifølge Naked Security blive fuldautomatisk. Det åbner for en række bekymringer, da den slags automatiserede løsninger ikke altid fanger potentielle ondsindede programmer.

Derfor kan Firefox’ nye certificeringskrav i virkeligheden skabe en falsk tryghed, der er endnu farligere end førhen, hvor alle vidste, at de små add-ons var forbundet med en vis risiko.

Sideløbende vil Mozilla også åbne mulighed for at brugere kan ‘shoppe’ på det åbne marked, hvilket betyder, at add-ons ikke nødvendigvis behøver at komme fra Mozillas AMO-butik.

Men ansvaret for softwaresikkerheden bliver ikke lagt over på brugerne af den grund, da Mozilla også kræver, at add-ons uden for den officielle butik skal godkendes af firmaet selv. Særlige udvikler-udgaver af browseren vil dog stadig have muligheden for at bruge ucertificerede add-ons.

Beslutningen om at ‘hegne haven ind’ har fået brugere og udviklere af Firefox til at reagere med ærgrelse over, at nye add-ons fremover skal igennem et større bureaukrati for at kunne bruges i browseren, der er blandt de få tilbage, hvor udviklingen af applikationer ikke er reguleret.

»Vær søde ikke at gøre dette. Det er at tage friheden væk fra jeres brugere og jeres add-on-udviklere. I giver virksomheder og regeringer et kraftfuldt værktøj til at undertrykke add-ons, de ikke bryder sig om, ved at presse jer [Mozilla, red.] til ikke at underskrive,« skriver en forurettet bruger og fortsætter:

»Mozilla som en platform for frihed og kreativ softwareudvikling vil blive revet itu af dette.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenn Nielsen

..så kunne man forestille sig at det gælder om at forsinke udbredelsen af plug-ins derfavoriserer privacy, indtil institutioner på 3 bogstaver enten er sikre på det 'ikke er et problem' eller har fundet en workaround.

Det kunne selvfølgeligt også være at mozilla er blevet truet med en bunke donationer, hvis de store reklamegiganter kunne få et forvarsel om at dette eller hint antireklame-plug-in var 'på vej'.

Suk.

K

 • 8
 • 2
#2 Christian Nobel

Mozilla fægter i alle mulige retninger, tilføjer tingel-tangel (eksempelvis Oculus Rift) til Firefox, i stedet for at koncentrere sig om at lave en hurtig, stabil og god browser - herunder en god understøttelse af HTML5.

Eksempelvis input type="date" har været drøftet på diverse fora i flere år, men der sker ikke en bjælle, selv om sådanne tiltag kunne være med til at gøre FF meget bedre, og lette hverdagen for udviklere, så man ikke behøvede at fedte med diverse JS validering af input - det bliver især besværligt, fordi man så også er nødt til at checke browser, for at undgå "dubletter", da Chrome, Opera og Safari har en meget bedre HTML5 understøttelse.

Så kære Mozilla, brug kræfterne på kerneopgaven først, ellers kan alverdens walled gardens være ret ligegyldig, hvis alle brugerne er flygtet.

 • 11
 • 0
#4 Henning Hansen

Har ikke opgraderet firefox længe, fordi man først får at vide, hvilke add-ons der ikke længere virker, efter man har opgraderet - og så kan man ikke fortryde.

Mine add-ons er vigtigere for valget af browser end selve browseren. Jeg kunne virkelig godt tænke mig en "add-in", som kunne fortælle mig, hvad der sker med mine installerede add-ons, når jeg opgraderer ;-)

 • 3
 • 0
#6 Rune Jensen

Mine add-ons er vigtigere for valget af browser end selve browseren.

Mja. Firefox har flydende scroll. Det er ret vigtigt for brugeroplevelsen. Chrome hopper som en kænguru og er ganske forfærdelig. Har ikke brugt den i flere måneder, fordi Google skider på brugeroplevelsen.

Med det sagt, så er der ganske udmærkede extentions til Firefox, som ikke findes i ligeså god kvalitet til andre browsere. Standarden er ret høj i Firefox. Iøvrigt har Firefox også ting, som de andre ikke har i CSS3. Position:sticky; er en udmærket idé.

IE ved jeg ikke rigitgt med. Den er ret grim. Særligt i Windows8. Har heller ikke rigtigt indtryk af den har nogen rigtige extentions af betydning. Om den har flydende scroll, kan jeg ikke huske.

 • 0
 • 0
#8 Henning Hansen

Jeg har ikke haft nogen problemer med extentions de sidste 10-12 versioner af Firefox. Hvad er det for en extention, som ikke kan overleve en opdatering af browseren?

Den plejer bl.a. at afinstallere ScreenGrab - som det dog efterfølgende lykkes at finde igen.

Men det skal i øvrigt nok passe, at jeg ikke har opgraderet de sidste 10-12 gange. Jeg er af den opfattelse, at selv om nye software versioner altid præsenteres som "security" og "stability" opdateringer, så tror jeg ikke på det. Der kommer altid nogle nye features med, og dermed ny kompleksitet og nye fejlkilder.

 • 2
 • 0
#11 Henning Hansen

Det er faktisk helt officielt, at Video DownloadHelper ikke fungerer med nyeste firefox:

We are aware of downloading issues when using Firefox 36.

We have been working for months on a 100% new version which works on Firefox 36+ (it does not work on Firefox 35 and below) and we just released a first test version.

NB: Den bliver ikke afinstalleret - virker bare ikke mere...

Har nu installeret test version 5.0.0a3 - og den virker :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere