Mozilla udvikler API til afvikling af Webassembly uden for browsere

29. marts 2019 kl. 13:19
Mozilla udvikler API til afvikling af Webassembly uden for browsere
Illustration: Bigstock/Iunewind.
Mozilla vil gøre det muligt at afvikle Webassembly-kode uden for et browsermiljø. Det skal ske via et nyt project med navnet WASI – Webassembly System Interface
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mozillas nye projekt WASI – Webassembly System Interface – kan i fremtiden give mulighed for kodesprogsagnostisk kørsel på tværs af platforme ved næsten-native hastigheder.

Det skriver The Register, som beskriver projektet som »Java som det burde have været.«

Webassembly er et assembly-instruktionssæt, som allerede er implementeret i de fire største browsere, og som gør det muligt at eksekvere kode med høj performance i hjemmesider. De fleste udbredte programmeringssprog, inklusive Java, C#, Python og Go kan bruges til at producere Webassembly-kode.

I modsætning til Javascript, har Webassembly ikke direkte adgang til en hjemmesides DOM-træ, den indre model browseren bygger af en hjemmeside, når den vises. Derfor bruges Webassembly mest til performance-tunge opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med det nye Webassembly-API WASI vil Mozilla gøre det muligt at eksekvere Webassembly-kode udenfor browsermiljøet. Det vil åbne op for, at udviklere kan skrive krydsplatformkode i alle kodesprog, der kan omsættes til Webassembly uden de performance-begrænsninger, der eksisterer i et sprog som Javascript.

Manager af Mozillas Webassembly-team, Till Schneidereit, sammenlignede i et tweet WASI med Java således:

»Der er mange paraleller til Java og andre krydsplatform-runtimes. Webassembly er designed til at skalere fra små enheder til store serverfarme eller CDN’er. Det er langt mere sprogagnostisk end Java, og har et meget mindre implementerings-fodspor.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger