Mozilla udvikler API til afvikling af Webassembly uden for browsere

Illustration: Bigstock/Iunewind
Mozilla vil gøre det muligt at afvikle Webassembly-kode uden for et browsermiljø. Det skal ske via et nyt project med navnet WASI – Webassembly System Interface

Mozillas nye projekt WASI – Webassembly System Interface – kan i fremtiden give mulighed for kodesprogsagnostisk kørsel på tværs af platforme ved næsten-native hastigheder.

Det skriver The Register, som beskriver projektet som »Java som det burde have været.«

Webassembly er et assembly-instruktionssæt, som allerede er implementeret i de fire største browsere, og som gør det muligt at eksekvere kode med høj performance i hjemmesider. De fleste udbredte programmeringssprog, inklusive Java, C#, Python og Go kan bruges til at producere Webassembly-kode.

I modsætning til Javascript, har Webassembly ikke direkte adgang til en hjemmesides DOM-træ, den indre model browseren bygger af en hjemmeside, når den vises. Derfor bruges Webassembly mest til performance-tunge opgaver.

Med det nye Webassembly-API WASI vil Mozilla gøre det muligt at eksekvere Webassembly-kode udenfor browsermiljøet. Det vil åbne op for, at udviklere kan skrive krydsplatformkode i alle kodesprog, der kan omsættes til Webassembly uden de performance-begrænsninger, der eksisterer i et sprog som Javascript.

Manager af Mozillas Webassembly-team, Till Schneidereit, sammenlignede i et tweet WASI med Java således:

»Der er mange paraleller til Java og andre krydsplatform-runtimes. Webassembly er designed til at skalere fra små enheder til store serverfarme eller CDN’er. Det er langt mere sprogagnostisk end Java, og har et meget mindre implementerings-fodspor.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere