Firefox får ny komprimering udviklet af Google - før Chrome

Firefox 44 der udkommer om få dage, vil angiveligt understøtte komprimeringsteknologien Brotli.

Mozillas Firefox bliver efter alt at dømme den første browser, som officielt gør brug af Brotli - en komprimeringsalgoritme, som Google har udviklet. Det skriver digi.no.

En tidlig udgave af algoritmen blev udgivet i efteråret.

Brotli-understøttelse gør, at indhold som overføres mellem webserver og browser nemmere komprimeres end i dag med gzip, og med cirka samme komprimeringshastighed.

Det er primært overførsel af tekstfiler med blandt andet HTML, CSS og JavaScript, som bliver hurtigere, hvis disse komprimeres med Brotli.

Brotli kan sikre overførsel af store tekster med en reduceret datamængden på mellem 17 og 25 procent, afhængig af indholdet.

Det har primært betydning for mobilbrugere med begrænset internethastighed eller en forbrugsgrænse.

Firefox 44 om få dage

Det har siden i efteråret været fremme, at Firefox 44 vil understøtte Brotli-komprimeret indhold. Firefox 44 forventes at blive lanceret 26. januar, altså tirsdag næste uge.

Google vil ikke selv understøtte Brotli i Chrome før tidligst i version 49.

Det er tydeligvis først nu, at selskabet har bestemt sig for at understøtte teknologien, hvis man vel at mærke ser bort fra at Chrome allerede understøtter webfont-specifikationen WOFF 2.0, hvor Brotli også anvendes.

Brotli er foreslået som en internetstandard hos Internet Engineering Task Force (IETF).

En forudsætning for, at Brotli-understøttelsen i browseren giver mening er, at komprimeringen også understøttes af webserverne.

Det er endnu uklart, i hvor høj grad det er tilfældet, bortset fra at der findes et modul til Nginx. Angiveligt vil et tilsvarende modul også udgives til Apache HTTPD.

Det er uvist om Microsoft vil støtte Brotli.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere