Mozilla: Microsofts benspænd kostede os 6-9 millioner Firefox-downloads

1. november 2012 kl. 09:187
Antallet af Firefox-downloads blev mere end halveret, da Microsoft stoppede med at vise browser-menukortet i Windows 7. Det fortæller Mozilla forud for EU-sagen mod Microsoft.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Microsoft rullede service pack 1 ud til Windows 7 i februar 2011, brød firmaet også en aftale med EU’s konkurrencemyndigheder. Browser-menukortet, der skulle præsentere brugerne for alternativer til Microsofts egen browser Internet Explorer, var nemlig forsvundet og kom først igen over et år senere.

Hos Mozilla, der står bag Firefox-browseren, var effekten mærkbar. Og sammenlagt har det manglende menukort kostet Firefox mellem 6 og 9 millioner downloads, skriver firmaet i et officielt blogindlæg.

Tallet er kommet frem ved at sammenligne det gennemsnitlige antal Firefox-downloads siden juli 2012, hvor Microsoft indførte menukortet igen, med perioden uden denne reklame for alternative browsere. Og på grafen over antal downloads er det tydeligt, at det har en meget stor effekt, at browser-menukortet kom tilbage.

Hvor antallet af daglige downloads var faldet til omkring 20.000 styk undervejs i den 15 måneder lange menukort-fri periode, stiger antallet til i gennemsnit 50.000 downloads om dagen, efter Microsoft igen begyndte at leve op til EU-kravene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det manglende menukort førte til en klage over Microsoft, som derefter fik funktionen tilbage i Windows igen. Forklaring på, at det havde været væk i 15 måneder var, at der var sket en teknisk fejl.

I slutningen af oktober valgte EU’s konkurrencemyndigheder at indlede en officiel sag mod Microsoft for at have brudt forliget fra 2009. Strafferammen er en bøde på op til 10 procent af firmaets samlede omsætning, om end det vil være usædvanligt, hvis bøden bliver så høj.

Microsoft har i alt gennem årene betalt over 10 milliarder kroner i bøde til EU-myndighederne for misbrug af en dominerende position i markedet. En af bøderne faldt, fordi Microsoft ifølge EU ikke levede op til et tidligere forlig, ganske som i sagen om browsermenukortet.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. november 2012 kl. 15:35

Statcounter browser statistikkerne for Tyskland (hvor Firefox står stærkt) viser at netop fra det "kriminelle" tidspunkt vender det løbende fald i markedsandel for IE og bliver til en midlertidig stigning, Firefox begynder at falde (efter at have ligget nogenlunde stabilt i et par år), og væksten for Chrome bremser midlertidigt.

Sammenfald i tid giver selvfølgelig ikke basis for at konkludere en sammenhænge i årsager, men det er dog påfaldende.

http://gs.statcounter.com/#browser-DE-weekly-200831-201243

2
1. november 2012 kl. 10:56

MSWIEs dybe integration taget i betragtning - er det i realiteten kun en tillægsbrowser man vælger, med standard flaget sat.

Så den frihed som menukortet giver er mere eller mindre en illusion - smart fundet på af Redmond, de har sparet sig besværet med at grave MSWIE op fra den grafiske skal.

1
1. november 2012 kl. 10:42

... er ikke andet end til besvær.

4
1. november 2012 kl. 17:29

.. er ikke andet end til besvær.

Det menukort begrænser Microsofts dominans. Jo mindre Microsoft dominerer markedet desto friere marked har vi.

Men du er måske ikke interesseret i frie markeder?