Mozilla: Microsoft bruger Windows 7-test til at fremme IE8

Brugere som installerer testversionen af Windows 7 får Internet Explorer 8 som standardbrowser, og det udløser klager fra Mozilla og Opera.

Microsoft har givet et foreløbigt ubegrænset antal brugere adgang til at afprøve den såkaldte Release Candidate af Windows 7 helt frem til marts næste år.

Men det store testprogram bliver misbrugt til at fremme Microsofts webbrowser Internet Explorer 8. Det mener i hvert fald Mozilla og Opera, som står bag de to primære konkurrenter til Internet Explorer på Windows-platformen.

»Vores foreløbige undersøgelse viser, at det er klart misbrug af Windows til at ændre browsermarkedet. Det, vi har set indtil videre, er et klart eksempel på, hvordan Microsoft skader konkurrenterne,« siger bestyrelsesformand Mitchell Baker fra Mozilla til avisen Financial Times.

Opera fik sidste år taget Microsofts position på browsermarkedet op til fornyet undersøgelse hos EU-Kommissionen.

Problemet er denne gang, at brugere, som installerer Windows 7 RC ovenpå en eksisterende Windows Vista-installation, får sat Internet Explorer 8 som standardbrowser.

Dermed kan det være med til at flytte brugere fra eksempelvis Mozillas Firefox over på Microsofts nye browser. Microsoft afviser imidlertid med henvisning til, at testen kun er beregnet på et begrænset publikum.

I praksis har Microsoft dog endnu ikke sat begrænsninger på, hvor mange brugere, der kan få lov til at downloade og installere testudgaven af Windows 7. Der er tale om en version af styresystemet som primært er beregnet på dels at give Microsoft feedback fra et bredt udvalg af forskellige brugere og dels give virksomheder mulighed for at teste Windows 7 i deres infrastruktur.

Alligevel er der en stor andel af almindelige forbrugere, som også har installeret testversionen, og det er typisk blandt forbrugerne, at markedsandelene for browserne flytter sig hurtigst.

Den såkaldte 'browserkrig' begyndte i slutningen af 1990'erne, efter Microsoft valgte at distribuere selskabets egen webbrowser sammen med Windows. Indtil da havde Netscape været den browser, som blev foretrukket af langt de fleste.

Det billede vendte i løbet af få år, men selvom Microsoft blev dømt for at have misbrugt dets position på markedet for styresystemer, så var det ikke nok til at redde Netscape.

Globalt anslås Internet Explorer til at have en markedsandel på lige knapt 80 procent, mens Firefox har knapt 20 procent og resten er fordelt mellem primært Opera og Apples Safari.

Et af de seneste kapitler i browserkrigen er imidlertid, at mange brugere holder fast i at bruge Internet Explorer 6. Det ligger i forlængelse af, at mange har holdt fast i Windows XP frem for at opgradere til Windows Vista.

Problemet er imidlertid, at Internet Explorer 6 er baseret på ældre teknologi og giver webudviklere problemer med at udvikle kompatible webapplikationer. Derfor arbejder flere websteder for at få brugere til at opgradere til en nyere browser, hvadenten det er en ny udgave af Internet Explorer eller eksempelvis Firefox.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Thomas Stig Jacobsen

Jeg mener at denne heksejagt af enhver handling som Microsoft tager (eller ikke tager) mht. IE må til at stoppe. Det er da kun naturligt at lade IE være standard når det jo rent faktisk er Microsoft egen browser. Endvidere er det denne gang sket i noget så uvæsentligt som en RC, jeg mindes ikke at Google blev jagten på noget der ligner samme niveau da de lod Firefox være standard i deres gOS release. Det er da rigtigt nok at Microsoft med deres IE har et klart overtag på browsermarkedet men vi er også nød til at vurdere de forskellige browsere. Netscape blev hægtet af wayback og de har ikke formået af komme tilbage igen. Derimod har Google udsendt en browser (Chrome) som i dag har mere en dobbelt så stor en markedsandel i forhold til netop Netscape (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp). Jeg mener ikke at Microsoft skal have mulighed for at gøre hvad de vil men samtidig mener jeg at deres konkurrenter skal tage kampen op og udvikle et produkt som er så godt at brugerne ikke kan overse det. Brugerne skal nok finde en ny browser hvis de ikke er tilfredse med IE. Nu tænker halvdelen af disse som læser dette nok, what a M$ fanboy. Både og, jeg er da dansk RC tester på Win7, jeg bruger kun computere kørende OS fra Microsoft men på den anden side. Jeg bruger ikke IE som standard browser på nogle af disse systemer. I skrivende tilstand bruger jeg på denne ene computer både Chrome, Firefox og IE erstatningen Maxthon.

 • 0
 • 0
Joe Karlsen

Nu må de snart stoppe med deres "jeg sladrer til de voksne" hyleri. Jeg kan på ingen måde tage det seriøst. Hvorfor i alverden skal et OS forbydes at have en browser installeret som standard.

Scenarie: Hr. og Fru. Jensen har købt en computer. Pakker den ud, sætter den til nettet. Kommer ikke meget længere, da der ingen browser er med. De kan ikke engang hente FF, som de eller så gerne vil bruge, da de i medierne har hørt meget tale om den i forbindelse med retssager mod M$.

Og hvorfor er det evigt og altid M$ der ska bøde for at brugerne skal holdes i hånden hele vejen. Apple ikke får et eneste ondt blik for at have Safari med som standard (det være både på Macs og iPhone).

Stop Whining, Start Coding.

/bruger af både Windows, Linux, IE, Chrome og FF.

 • 0
 • 0
Brian Dyrehauge

Som jeg læser artiklen, drejer det sig om brugere der i forvejen kører Windows Vista og har en browser som standard. Det kan være IE eller Firefox eller en tredie. Når man så installerer Windows 7 RC, så laver den det om til at være IE 8 der nu er sat som standard-browser.

Et lidt andet scenarie, end hvis man køber en ny computer med et OS, hvor der er installeret en standard browser fra starten af.

 • 0
 • 0
Eskild Nielsen

Hvis det er hver start af win7 eller IE8, der sætter IE8 som standardbrowser, så bør de have dask.

Hvis det er installationen af win7, der medfører installation af IE8, som derefter sættes som default, så er det i min optik en mindre sag.

Jeg gætter i den sammenhæng på at man som næste skridt alligevel skal installere en ny version af FF, som så tilbyder at blive sat som standardbrowser

/esni

 • 0
 • 0
Daniel Madsen

Hvis man er typen der anvender en 3. parts browser og man opgraderer til Windows 7 RC - så er man formentlig også nørd nok til at kunne slå default tilbage til sin foretrukne browser.

Sandt, man bliver muligvis eksponeret for IE8 og hvis det er forelskelse ved første blik så har MS måske scoret en bruger, men mon ikke folk alligevel bliver eksponeret for IE8 ad den ene eller anden vej alligevel.

Har ærlig talt svært ved at se problemet, specielt fordi dem der kan finde på at installere en tidsbegrænset RC hovedsageligt er nørder.

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

EU må kigge på problematikken i MS tvangs-konverteringer fra andre udbyderes produkter, til egne. Hvis der kommer domme og påbud til MS i disse sager, bør folk der mener MS er udsat for heksejagt, tage deres synspunkter op til fornyet overvejelse.

VH Nicholas Colding.

 • 0
 • 0
Daniel Gertsen

Damn en gang ynk at høre på.

Jeg mener det er helt iorden at Microsoft har valgt at lave IE8 standardbrowser i deres operativsystem.

Eftersom Internettet er så vigtig en komponent på computere idag, er det utroligt vigtigt at brugerne kan komme på Internettet. Microsoft kan ikke tage ansvar for at en 3.parts browser kan overleve en opgradering til Windows 7, eksempelvis kunne der være plugins der fejler og gør browseren ubrugeligt, hvilket ville resultere i at brugeren stod uden mulighed for at komme på Internettet.

Det er da klart at Microsoft vælger at køre "med livrem og seler" ved at gøre IE8 til standardbrowser. Alt andet ville være at skyde sig selv i foden, for ikke at nævne dårlig kundeservice.

Mozilla: I laver en fin browser, men #¤%&%¤# i skal tage jer sammen - det dur bare ikke at hyle op på den måde, og råbe monopol hver evig eneste gang microsoft ændrer (eller ikke ændrer) på nogen som helst.

Det er sager som dette der kunne få mig til ikke at installere Firefox fremover.

Ps. Jeg bruger selv både Windows, Linux, IE7/IE8, Firefox, Opera og Chrome. Jeg er ikke MS-fanboy på nogen måde.

 • 0
 • 0
Simon Nielsen

Det er en blanding

Når du installere IE8 sætter den sig default som standard browser uden at spørge om lov men ellers så kommer den kun med samme tjek af Browser som alle andre browsere gør.

Og nu må de til at stoppe hvis Mozilla mener at deres browser er så god må de vinde markedsandele via reklamer i stedet for at få den ene bøde til microsoft efter den anden.

Yderligere tvivler jeg på der er nogen af dem der henter og installere RC der ikke også er i stand til at vælge hvilken browser de ønsker at gøre brug af. Hvis ikke burde man holde sig fra en RC.

 • 0
 • 0
Svend Lyngsø

Det er mere ynk dem der bruger gamle Browser. Jeg har installeret mange 3 parts software og de virker fint i Windows 7. Også nogen af dem jeg har haft svært ved at få til at virke i Vista. Jeg har mange Browser og de mest kendte styresystemer.

 • 0
 • 0
Thorbjørn L_.

Selvom jeg måske godt forstår problemstillingen omkring MS og IE undrer det mig, at sagen får så meget opmærksomhed.

Hvad med at kigge lidt på DRM-systemerne? Systemer som biblioteker (det offentlige) bruger hvis man vil låne musik. Systemer som TV2 sputnik bruger og systemer, som bruges hvis man vil købe musik på nettet.

Ved at påstå at man kopisikrer materiale - og overbeviser Hollywood om dette, prøver man at holde Linux for døren. Der er jo ikke fordi kopisikringen virker (imponerende)... og selvom man gør Hardwaren DRM-kompatibel vælger man selvfølgelig ikke at lave et åbent system (med f.eks. baseret på XOR og RSA).

Denne konkurrence-forvridende adfærd mod Linux er da meget mere betydningsfuld end hvilken default-browser Windows bruger - og om den en enkelt gang ved opgradering sætter default-browseren til IE.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere