Mozilla: Google vil også kidnappe Firefox med Chrome-plugin

Google har gjort det muligt at omdanne Internet Explorer til Chrome med et plugin. Nu frygter Mozilla, at Firefox bliver næste offer for Googles internet-oprustning.

Med et frækt slag fik Google givet Microsoft-folkene noget af en kæberyster, da Chrome Frame blev lanceret i sidste uge.

I stedet for at lokke brugere til Googles egen browser Chrome, blev strategien nu at lokke Internet Explorer-brugerne til at installere et plugin, som i praksis omdanner browseren til Google Chrome.

Det tiltag fik som ventet ikke pæne ord med på vejen fra Microsoft, som beskyldte Google for at sætte sikkerheden for IE-brugerne over styr. Men også Mozilla, der normalt har et tæt samarbejde med Google, har været ude med kritik af Chrome Frame-konceptet.

Mozilla frygter nemlig, at Firefox er næste browser i rækken, som skal 'Chromificeres' gennem et plugin, efter at have fundet tegn på sådan en slagplan i kildekoden til Chrome Frame, som Google har lagt ud som open source. Det skriver Infoworld.com.

»Koden er der. Men kildekoden fortæller ikke om hensigten,« siger Mozillas tekniske chef Mike Shaver til Infoworld.

Han tilføjer, at han ikke har decideret kendskab til, at Google vil rulle en Firefox-udgave af Chrome Frame ud, kun indicier i form af kildekoden.

Google opgav tilpasning til Internet Explorer

Baggrunden for Chrome Frame er ifølge Google, at man under udviklingen af det kommende kommunikationsværktøj Google Wave simpelthen måtte opgive at understøtte Internet Explorer i de tre udbredte versioner, 6, 7 og 8. Der blev brugt 'et utal af timer' på opgaven, men det var ikke optimalt, for Google Wave kræver en solid Javascript-ydelse for at fungere.

Løsningen blev i stedet et plugin, som bruger Chromes renderings- og Javascriptmotor, hvilket også betyder understøttelse af HTML 5-funktioner, som endnu ikke er godkendt som HTML-standarder.

Mozilla har kritiseret Googles plugin-løsning for at forvirre brugerne, fordi de pludseligt har to forskellige browsere i én, uden at vide, hvilken der bliver brugt. En række funktioner i Internet Explorer virker således ikke, hvis en webside aktiverer Chrome Frame-tilføjelsen.

Chrome Frame installeres ligesom andre plugins og vil vågne til dåd, når en bruger besøger en webside, der rummer en Chrome Frame-kodelinje.

Da over 10 procent af internettets brugere stadig holder fast i den bedagede browser Internet Explorer 6, kendt for ikke at følge gængse HTML og CSS-standarder, har webudviklere gennem mange år haft mange kvaler med at tilpasse sider, så de også kan bruges i IE6.

Bliver Chrome Frame en succes, vil dette problem i så fald være løst, da webudviklere nu i stedet kan glemme alt om IE6's mærkværdigheder og blot bede besøgende om at installere Chrome Frame.

Men det er også faren ved et koncept som Chrome Frame ifølge Mozilla. Bliver Chromes renderingsmotor ny standard, fordi flertallet af IE-brugerne installerer Googles plugin, vil webudviklere måske begynde at udvikle sider med HTML 5, selvom standarden langt fra er vedtaget.

Det kan give en gentagelse af problemerne, som Internets Explorers dominans på internettet omkring årtusindskiftet medførte for konkurrerende browsere. Denne gang paradoksalt nok ved, at Google overtager kontrollen med Internet Explorer ad bagvejen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Steffen Gerved Arnholtz

Jeg kan endelig ikke se problemet, man kan selv vælge om man vil installere plug-in'et. Dog kan en web-udvikler jo anbefale at installere det eller Google Chrome. Så kommer det jo til af være op til brugeren om det skal installeres. Hvis brugeren vil bruge web-app'en. Men det er måske heller ikke den bedste idé at bruge en standart der ikke er vedtaget i nu. ;)

 • 0
 • 0
Martin Nissen

Det er da et problem, at vi igen, som brugere, skal til at installere og opdatere endnu et plugin, for at kunne bruge en hjemmeside. I min bog, er en af idéerne med HTML5, at få ryddet op i behovet for at ha mange plugins installeret.

Jeg har en stor respekt for Google, som har præsteret at lave nogle gedigne produkter, men de skal snart passe på, at det ikke begynder at smage af et andet monopolsk navn. Sjovt nok også amerikansk...

 • 0
 • 0
Slet Mig

Jeg synes det er godt, at google prøver at vække IE til at komme igang og blive bedre!

Men et plugin er ikke vejen frem synes jeg, så hellere at Microsoft tvang brugere til at opdatere deres browser - for alles skyld, sikkerheden er jo også skod!

Ellers burde alle udviklere droppe support af de gamle browsere, så ville folk automatisk finde ud af at de skal opdatere før de kan bruge nettet igen!

Desværre er det ikke så godt for foreningen da man jo helst vil have at alle har adgang!

Mircosoft - ryd op efter jer selv og opdater i det mindste alle gamle versioner af IE til 8, det behøver ikke at være tvang, men måske bare læg det i jeres updater, så den kommer mere eller mindre automatisk! eller lav et tool, et eller andet! Det kan ikke være rigtig at folk brugere en browser der 7 år gammel.

 • 0
 • 0
Søren Winther Kristensen

Det er jo ikke nok at opdatere IE til den nyeste version. Google vil jo køre HTML5, som ikke er implementeret i nogen version af IE.

Det ville være fint hvis google lavede et frame til IE så den levede op til vedtagne standarder, men standardforeslag syntes jeg også er lidt sketchy at omtale som mangler i IE.

 • 0
 • 0
Henrik Pedersen

Ligner det bare et godt tiltag fra google som skal sparke Microsoft igang... Jeg siger det igen... De har næsten uendelige resourcer og alligevel kan de ikke lave en browser som er andet end langsom og usikker... Mildest talt elendig faktisk.

Mvh En stolt Firefox bruger til evigt tid...

 • 0
 • 0
Torsten Holtse

Google er jo ikke et hak bedre end Microsoft i sin tid var. Jeg gad godt se hvilket ramaskrig der ville blive hvis Microsoft forsøgte at overtage Chrome på samme måde til samme formål.

...og nej det dur ikke at trække monopol-kortet. Når det drejer sig om website-teknologi er Google alt for store til at være den forsmåede part.

 • 0
 • 0
Jonas Bo Hansen

Google er ikke et hak bedre, skriver du. Google benytter open source teknologi. Det har Microsoft vidst ikke gjort, da de opbyggede deres defacto monopol. Så Google er altså lige et hak bedre.

Jeg synes egentlig ikke om idéen med plugins til at løse Microsoft fodslæbende IE, men faktum er at mange ikke kan eller må bruge andre browsere end IE på deres arbejde. Der ligger en stor kundekreds for Google til Google Wave. Derfor er det lidt smart, hvad Google gør. De hjælper alle de ansatte til at skrive privat i arbejdstiden :-)

Kom nu Microsoft - kom med en i kampen!

 • 0
 • 0
Flemming Frandsen

Jeg håber meget på at CF kommer til at redde os fra IE helvedet.

Det er så ærgeligt at alle de smarte nye HTML5 ting man gerne vil bruge ikke virker i IE, men det gode ved IE er at det er en monokultur som er nem at fixe med en enkelt CF plugin, så med et slag kan IE forvandles fra en meget udbredt og elendig browser til noget der virker rigtigt hvis bare websitet husker at bede om det.

En anden praktisk egenskab ved IE er at den typisk bliver bemandet af en person som er trænet til ukritisk at downloade og installere alle de plugins der findes, så det burde ikke tage lang tid at få CF udbredt, når først den er bleve produktionsmoden.

Firefox har ikke noget at være bekymret for, der er jo både fin Javascript performance og smarte HTML5 features i Firefox.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere