I morgendagens fabrik lærer robotten af egne fejl

Selvlærende produktionsudstyr, cloudløsninger til industrien og fokus på automationssoftware var de tre væsentligste tendenser på Rockwell Automation Fair.

Hvor det i de forudgående tre industrielle revolutioner var henholdsvis dampmaskinen, Henry Fords samlebånd og amerikanske mikrochips, som skabte grobunden for helt nye produktionsformer, drives udviklingen i den fjerde industrielle revolution af en hel stribe faktorer: tilgængeligheden af data, øget processorkraft, bedre og bedre sensor- og aktuatorteknologier, trådløs kommunikation og fremadstormende teknologier som 3D-print, robotter og kunstig intelligens.

Hvor langt industrien egentlig er nået med de teknologier, var forrige uges Automation Fair i Atlanta et oplagt pejlemærke for.

Helt overordnet var der tre tendenser, der stak ud – især hvis man også inddrager indtrykkene fra forårets Hannover-messe i Tyskland.

Cloudløsninger stormer frem

Den første tendens er, at automationsleverandører som Rockwell – eller Siemens for den sags skyld – i stigende grad bliver leverandører af ikke bare hardware som PLC’er og controllere, men også af software og it-løsninger.

Den anden er, at cloudløsninger til industrien vinder frem. Siemens lancerede sin Mindsphere-cloudløsning tidligere på året, og Rockwell har også introduceret sit bud på en cloud-løsning, FactoryTalk Cloud.

Via en gateway opsamles data fra den enkelte maskine og sendes op i skyen, hvorfra der kan laves dataanalyser, eller dataene kan kombineres med data fra andre kilder – eksempelvis et ERP-system eller en underleverandør.

Den tredje tendens er, at udviklingen langsomt, men sikkert går imod mere og mere selvlærende maskiner og produktionsudstyr, det, man også kalder machine learning.

Senest har Fanuc og Rockwell udviklet et serverbaseret machine learning-system, man kalder Field. Ideen er, at eksempelvis robotterne i en produktion bliver selvlærende ud fra en række algoritmer, der opbygges, i takt med at der opsamles procesdata fra produktionen. I princippet ligesom en treårig, der hele tiden lærer af sine fejl.

Fanuc fremviste i øvrigt en velvoksen robot, der kørte uden afskærmning og sænkede farten, hvis et felt af laserscannere rundt om robotten registrerede, at et menneske kom for tæt på. Endnu et tegn på, at udviklingen inden for industrirobotter går mod stadigt flere udgaver af de samarbejdende robotter, som Universal Robots har været pionér inden for.

It-løsninger kommer fra USA

I Danmark er der en tendens til ofte at snakke tysk industri, når snakken falder på Industri 4.0, men ifølge John Mathiesen, Rockwells skandinaviske landedirektør, har amerikanske automationsleverandører som Rockwell efterhånden også en del interessante løsninger at byde ind med – især på it-fronten.

»Der er ingen tvivl om, at kigger du på maskinsiden, er specielt Tyskland førende på innovation. Men kigger du lidt mere på slutbrugersiden såsom proceskontrol og overliggende it-systemer, så mener jeg faktisk, at vi hos Rockwell er en lille smule foran. Generelt kommer der mere fra USA på slutbrugerniveau, mens det er mit indtryk, at det i Europa mere kommer fra bunden,« siger John Mathiesen og tilføjer:

»Nogle af de nye processorer vi kommer med, har f.eks. en firedelt kerne, hvor du kan køre Windows i den ene af kernerne. Det har jeg personligt ikke set før. Det er virkelig integration mellem industri-pc-miljøet og PLC-miljøet, hvilket tidligere har været en udfordring.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017