Mordoffers telefon åbnet med et fingeraftryk på papir

Et hold forskere fra Michigan prøvede først at åbne telefonen med et 3D-print af mordofferets finger. Aftrykket var dog for upræcist til at fungere. Løsningen blev i stedet et 2D-billede af fingeraftrykket.

Politiet i Michigan bad et hold forskere fra Michigan State University om hjælp til at åbne en død mands telefon. Og det lykkedes med et simpelt printet fingeraftryk, skriver The Verge.

Forskerne prøvede i første omgang at lave en 3D-kopi af mandens finger, men kvaliteten af det originale billede, som politiet havde arkiveret, var så ringe, at det forpurrede forskernes arbejde. Forskerne gik derfor i gang med at prøve at forbedre billedet for at forbedre det delvist ødelagte fingeraftryk.

Læs også: 3D-printet finger skal åbne mordoffers smartphone

Print på papir

Ved hjælp af fotoredigering lykkedes det for forskerne at gengive fingeraftrykket, og ved hjælp af et forholdsvis simpelt 2D-print fik de åbnet den Samsung Galaxy S6, politiet havde bedt om hjælp til.

Læs også: Norsk politi får lov til at tvinge narkosigtet til at åbne telefon med fingeraftryk

Forskerne fra Michigan State University forklarer, at alle i teorien kan åbne en telefon, der er spærret af fingeraftrykslæsere. Det eneste, man skal bruge, er en almindelig inkjet-printer og enten strømledende papir eller strømledende blæk.

Keep it simple

Smartphone-fingeraftrykslæsere fungerer ved, at højderyggene i ens fingre lukker små elektroniske kredsløb, hvilket betyder, at standard-plastic ikke kan åbne en telefon. Det samme gælder for afhuggede fingre, som ikke bærer den lille elektriske spænding, en krop normalt har.

Læs også: Sikkerhedseksperter: Dit fingeraftryk kan stjæles fra Android-telefoner

Det tog forskerne højde for, da de lavede deres 3D-version af mandens finger, dog uden at det blev en succes. De gav den kunstige finger et lag af metalpartikler - en proces, der involverer en maskine til 600.000 dollars (3.997.980 kr.) og en 3D-printer til 250.000 dollars (1.665.825 kr.). I sidste ende var det dog det noget mere simple og meget billigere 2D-print, der gav pote.

Professor Anil Jain, der ledte forskningsholdet, mener, at man bør stille spørgsmål ved, hvor sikre fingeraftrykslæsere egentlig er.

»Forhåbentlig læser telefonselskaberne med her og vil i fremtiden gøre fingeraftrykslæsere mere robuste mod simple angreb som dette,« udtaler Anil Jain til The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 René Nielsen

En iphone kræver adgangskode efter 48 timer eller hvis telefonen har været slukket. Fingeraftrykslæseren er simpelhen deaktiveret.

Den slags supplerende sikkerhed, kan Apple da ikke være ene om.

Derfor må politiet og forskerne godt nok have haft travlt - selv hvis mordofferet ringede til politiet og forklarede hvor han lå, som sin sidste handling i dette liv.

 • 2
 • 0
#4 Bent Jensen

På min telefon, som ikke måtte tilgås via min fingeraftryk. Så ville jeg nok ikke have det på telefonen, eller bruge en lidt bedre kryptering. Men her er det jo vejen den anden vej rundt, man prøver formentlig at få data om opkald, SMS og andet ud. For at finde spor af morderen. Dette ville jeg nu ikke beskytte yderligere, hvis det var mig :-(

 • 0
 • 1
#6 Bjørn Agger

Min Sony Z5 compact kræver, at jeg indtaster kode, hvis den har været slukket. Ellers kan jeg bruge en finger til at låse den op.

Nu er det ikke de store hemmeligheder, jeg render rundt med, så jeg tvivler på, at en eventuel tyv vil gøre sig de store anstrengelser for at finde mit fingeraftryk.

Mvh Bjørn

 • 0
 • 0
#7 Tine Andersen

Min søn, der arbejder med IT, har sagt det samme for flere år siden, at det med fingeraftryk ikke er sikkert nok!

Jeg bruger det heller ikke selv, men mere fordi: Man kan komme til skade- og så er det jo surt, at en vabel eller et sår forhindrer en i at få adgang.

Jeg er god til at få vabler/skære mig i en finger. Engang sad jeg og så "Fredag den 13." og var ved at amputere min tommelfingerblomme med en ostehøvl!

Så deet!

Mvh Tine- også er der jo også brombærtorne

 • 1
 • 0
#8 Jimmy B. Carlsen

Er "iphone admin" på mutters iphone 5s, og for ikke at skulle vide hendes kode så virker min pegefinger til at låse den op, og det gør den også fint efter en genstart, slukket osv.

Det var da mystisk... Min 6'er kræver adgangskoden til første oplåsning efter genstart/opdatering... Samme med Apple ID, som også kræver koden første gang.

Man kan komme til skade- og så er det jo surt, at en vabel eller et sår forhindrer en i at få adgang.

Det er derfor man koder flere fingre ind ;) Jeg har lagt begge pege- og tommelfingre ind fx. Tommel er god, når man står med telefonen i hånden - og pegefingre er gode, når den ligger på bordet.

 • 0
 • 0
#9 René Nielsen

Er du sikker på den kræver kode efter at have været slukket?

To configure Touch ID, you must first set up a passcode. Touch ID is designed to minimize the input of your passcode; but your passcode will be needed for additional security validation: After restarting your device When more than 48 hours have elapsed from the last time you unlocked your device To enter the Touch ID & Passcode setting

https://support.apple.com/en-us/HT204587

 • 0
 • 0
#10 René Nielsen

Det er derfor man koder flere fingre ind ;) Jeg har lagt begge pege- og tommelfingre ind fx. Tommel er god, når man står med telefonen i hånden - og pegefingre er gode, når den ligger på bordet.

Enig, men da jeg sidste år skulle jeg opsætte glasvæv på 3 værelser i forbindelse med ombygning, virkede ingen af mine fingre til oplåsning af telefonen i 4-5 dage efter, da glasvæven havde slidt på mine kontorfingre (men som var uden sår og lignende).

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere