Moores lov har aldrig haft det bedre

Ydeevnen fortsætter med en fordobling hver 18. måned, men avanceret software spiller en vigtig rolle.

** BEIJING **- Ifølge Intels chef for Digital Enterprise Group, Pat Gelsinger, har Moores lov aldrig haft det bedre. Moores lov forudsiger som bekendt, at ydeevnen for processorer fordobles cirka hver 18. måned.
Dette holder stadig stik, fortæller Pat Gelsinger i et interview med Version2.

»Moores lov har aldrig haft det bedre. Da vi nåede loftet med en enkelt processorkerne, skiftede vi til først to og dernæst fire processorkerner. Vi har for nylig vist en processor, med 80 kerner, som dog er et forskingseksperiment,« siger Pat Gelsinger.

Mens de 80 kerner stadig er på forskningsstadiet, kan Pat Gelsinger afsløre, at Intel om et år vil vise den først chip med mange kerner, som er kompatibel med Intels eksisterende instruktionssæt.

»Med de nye chip har vi rå regnekraft nok til at kunne forsvare Moores lov, men vi investerer samtidig kraftigt i at udvikle software til parallelisering af opgaver, således at de mange kerner kan udnyttes effektivt. Dog ser jeg stadig problemer med at konvertere mange almindelige applikationer til parallel udførelse,« fortsætter Pat Gelsinger.

Intel investerer i øjeblikket kraftigt i udvikling af systemsoftware som compilere og andre udviklingsværktøjer.

Mens Intel samlet set har en lille del af markedet for udviklingsværktøjer, ser det helt anderledes ud, når blikket falder på værktøjer til parallelisering af opgaver, da Intel på dette område har en førende position på markedet.

Konmbinationen af mange prosessorkerner og avanceret software er Intels bud på, hvordan fremtiden vil tegne sig for firmaets processorer.

»Ved hjælp af de mange processorkerner er vi i stand til at holde clockfrekvensen nede, hvilket betyder lavere strømforbrug, hvorfor vi kan levere en væsentlig større ydeevne per watt, end det hidtil har været muligt,« slutter Par Gelsinger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jan Keller Catalan

de 18 eller 24 måneder er - ifølge da.wikipedia - formentlig en fejlcitering, som er blevet allemandseje, men det har altid været antallet af transistorer og ikke (nødvendigvis) ydeevnen, der skulle fordobles.

  • 0
  • 0
Jan Keller Catalan

Lidt mere research fortæller mig så, at der som regel er en ret lige sammenligning imellem antallet af transistorer og ydeevnen, så det er næppe faktuelt forkert at sige, at regnekraften fordobles tilsvarende med antallet af transistorer - det er bare ikke det, Moore dengang udtalte/forudså.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere