I 50 år har vi set en teknologisk udvikling uden sidestykke i menneskehedens historie, nemlig udviklingen af mikroprocessoren, hvor antallet af transistorer på en chip er fordoblet cirka hvert andet år.
Det er svært at få øje på nogen anden teknologi, som ikke er direkte eller indirekte afledt af Moores Lov, hvor der i teknologihistorien har været en tilsvarende eksponentiel udvikling i 50 år.
End ikke den mest hardcore steampunk-fan vil kunne forestille sig, hvordan dampmaskinen havde set ud, hvis den havde gennemgået en tilsvarende udvikling i dens første 50 år.
Man kunne måske forestille sig, at den mekaniske computer, som Charles Babbage udtænkte, kunne have udviklet sig med stadigt mindre tandhjul og drivstænger, men de enkelte dele skulle være langt mindre, end komponenter, der findes i de bedste mekaniske urværk.
Det helt store spørgsmål, som melder sig, når vi markerer 50 året for formuleringen af Moores Lov, er, hvor længe udviklingen kan fortsætte?
Moores Lov er ikke en naturlov. Den er snarere en målestok, som chipindustrien har brugt til at holde et hæsblæsende udviklingstempo. Tværtimod banker chipudviklingen efterhånden på de naturlige barrierer, som naturlovene dikterer.
Intel forventer selv, at udviklingen kan fortsætte til i hvert fald 2020, men derefter skal der mere eksotiske teknologier til at holde tempoet. I 2025 kan vi derfor måske begynde at se den eksponentielle vækstkurve flade ud og begynde at ligne en S-kurve.
Det rejser spørgsmålet om, hvad konsekvenserne bliver på længere sigt for en it-branche, der har været vant til, at computere blev forældede på bare fem år. Når Moore Lov ikke længere gælder, vil det mere være slid, der dikterer levetiden for en computer og ikke den teknologiske udvikling.
Hver gang Moores Lov har rundet en milepæl eller chipindustrien har overvundet en ny tærskel for produktionen af stadig kraftigere processorer, har branchen derfor stillet spørgsmålet om, hvor længe Moores Lov vil gælde.
Vi har været i Version2's arkiv og fundet en stribe artikler frem, som dækker emnet og illustrerer nogle af de udfordringer, chipindustrien står over for.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.